Ook Dirksland aangesloten bij de Gascentrale
Talrijke genodigden verzamelden zich Vrijdagmorgen op het terrein van de gasfabriek te Dirksland om getuige te zijn van de officiële in werkstelling van het gasdistributiebedrijf. Wij merkten o.a. op burgemeesters van Heijst, Rijnders. Brinkman, Kruijff, Hordijk en Van Hofwegen. Voorst waren aanwezig de directeuren Van Gangelen en Van Leeuwen, benevens de technisch adviseur Ir Hellendoorn van de lichtbedrijven te Hilversum, de voorzitter van de Gascentrale Flakkee, de heer J. Dijkers en de leden van de beide commissies van beheer, benevens het oudpersoneel der fabriek.
Het weer was gunstig, maar het terrein niet! Door de vele en omvangrijke werkzaamheden, die op het terrein verricht waren, was het een reuze modderpoel en vele lakschoenen liepen een vette klomp slijk op. Dit beïnvloedde evenwel geenszins de
Dit beïnvloedde evenwel geenszins de goede stemming en de vele woorden van dank over en weer werden met zicht baar genoegen gesproken. Het was voor Dirksland ook een belangrijke dag. Men ondervindt nu al de voordelen van de aansluiting bij de Centrale.
't Was niet gemakkelijk meer. Het was even over tien uur toen bur
Het was even over tien uur toen burgemeester van Heyst alle aanwezigen een hartelijk welkom toeriep. Hij noemde het terrein voor velen een historische plaats. Lange periode werd door het personeel heilzaam werk verricht. Lang overwogen besprekingen hebben tot deze stap geleid. Hij hoopte, dat deze stap een prettige samenwerking tussen Dirks land en Middelhamis tot stand zou brengen. Onder leiding van directeur van Gangelen werd een rondgang gemaakt over het terrein en hierbij stelde burgemeester van Heijst, door het omdraaien van een kraan officieel het gasdistributiebedrijf Dirksland in werking, en vloeide het gas vanuit Middelharnis de ketel van Dirksland in.
In de raadszaal werden vele woorden van dank en waardering gesproken. Burgemeester van Heijst begon met te zeggen dat het aansluiten bij Middelhamis grote verwachtingen deed koesteren. Het gemeentebestuur van Dirksland gaf het bedrijf niet graag uit handen, maar het zou onverantwoord zijn geweest, de oude toestand langer te handhaven. Over vele bezwaren heengestapt, en thans al blijkt dat het gas uit Middelharnis van veel beter kwaliteit is dan van Dirksland. Spreker was zeer voldaan over de wijze waarop de onderhandelingen zijn gehouden. Van beide zijden was er een duidelijk streven tot samenwerking. Wanneer hij een blik in de toekomst richtte wilde hij de wens uitspreken dat Dirksland steeds meer gas zou afnemen.
Woorden van dank werden gebracht aan dhr v&n Gangelen en de technisch adviseur dhr Hellendoorn. B. en W. alsook de raad geven het verdere rustig in handen van de gascentrale Flakkee. De prijs van het gas zal eer minder dan meer worden, nu men eenmaal is aangesloten, al spelen de verhoogde prijzen van de kolen zeker een grote rol. Op 4 Nov. 1912 werd door het gemeentebestuur van Dirksland ook een belangrijke stap ondernomen, door het toenmalige particuliere gasbedrijf te doen overgaan naar de gemeente. In het verleden, aldua spr. was Dirksland zich ook reeds terdege bewust van het belang van een goede gasvoorziening. Hij hoopte dan ook dat 9 Febr. 1951 een dag van even groot belang zou blijken te zijn als eenmaal de 4e Nov. 1912. Woorden van waardering richtte spreker tot het personeel, dat onder alle omstandigheden haar werk zonder veel klagen heeft verricht.
De heer Dijkers, voorz. van de Gascentrale Flakkee, noemde het een plechtig, ook wel een beetje droevig ogenblik. In 1946 begon men al samen te spreken over een eventueel samengaan van Dirksland en Middelhamis. Vele bezwaren moesten overwonnen,
Vele bezwaren moesten overwonnen, maar met het oprichten van de gascentrale Flakkee bleken veel moeiUjkheden te zijn opgelost. De onderhandelingen werden steeds zeer vriendschappelijk gevoerd onder het motto: „Helpt elkander". Het grote gasbedrijf in Middelhai-- nis kon Dirksland voldoende gas leveren tegen een prijs en een kwaliteit, waarvoor het kleine bedrijf te Dirksland nimmer in staat zou zijn geweest. De aansluiting bij Middelharnis is voor Dirksland dermate gimstig, dat de eerste 5 jaar een reductie op de gasprijs kon worden gegeven van 15%. Onder zeer moeilijke omstandigheden werden door de arbeiders het buizennet gelegd. Begin October kreeg men pas de buizen en de aansluiting zou plaats vinden op 2 Jan. 1951. Ondanks vorst en regen is steeds door het personeel van Dijkers doorgewerkt en dit noemde dhr Dijkers zeer prijzenswaardig. Hij noemde verder Dirksland de grootste klant van Middelharnis en dit zou op hoge prijs gesteld worden. Hij sprak de wens uit dat Dirksland spoedig zal toetreden tot de gascentrale Flakkee om met gelijke rechten als alle andere gemeenten te worden bedeeld. De directeur van de gasfabriek te
De directeur van de gasfabriek te Dirksland dhr van Gangelen zei dat het Dirkslandse bedrijf, de laatste jaren geen gemakkelijk bedrijf is geweest. Veel is er getobt maar steeds is geprobeerd de afnemers zo veel mogelijk ter wille te zijn. Spr. memoreerde het een en ander uit het verleden. De bouwkosten van de oude fabriek bedroegen bij de oprichting ƒ 82.000.—. De Mabeg schoot de eventuele verliezen voor. Het was in de beginne geen rendabel bedrijf, en bij de overname door de gemeente stond men al direct voor grote stroppen. Hij was zeer dankbaar, dat bij de aan-sluiting bij de gascentrale Flakkee, ook de mogelijkheid was geschapen om het buizennet in de gemeente Dirksland te vergroten. De afname van het gas in de gemeente bleek na de aansluiting bij de centrale, al te zijn toegenomen. Bij de officieuze ingebruikname had spr. gezegd dat de verloving Gascentrale Flakkee en Gasbedrijf Dirksland openbaar was geworden, en thans wilde hij de wens uitspreken dat het spoedig tot een huwelijk zou komen. Hij besloot met de woorden, dat hij zijn beste krachten zou blijven geven aan het gasdistributiebedrijf Dirksland. Als oudste lid van de gascommissie Dirksland sprak de heer S. Poortvliet nog enkele woorden, en zei dat hij met enig leedwezen het bedrijf in Dirksland prijsgaf. Het was voor ons, als leken, zeer moeilijk om de nuttigheid van het samengaan met Middelharnis Sommelsdijk in te zien aldus spr. Hij prees hierbij in het bijzonder de deskundige voorlichting die de gascommissie mocht ontvangen, van directeur van Gangelen en Ir Hellendoorn. De heer Hellendoorn gaf blijk van zijn grote waardering voor de voortvarendheid der gemeentebesturen en hij twijfelde er niet aan of de nieuwe toestand zal voor Dirksland een grote verbetering blijken te zijn. Nadat de directeur van de gascentrale Flakkee nog het woord gevoerd had, besloot Burgemeester van Heijst met enkele korte woorden van dank.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 februari 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 februari 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's