Burgemeester van Dijk hield een Nieuwjaarsrede
De IJsclub krijgt geen subsidie
De gemeenteraad van Oude Tonge kwam Maandagavond in vergadering big een.
De raadszaal had een nieuwe verlichting gekregen t.w. een lichtbron boven de tafel en twee wandlampjes in de nabijheid van de perstribune.
De te, verwerken agenda was een behoorlijke en daarom nam deze geruime tijd in beslag.
Burgemeester v. Dijk opende voor de eerste maal de vergadering met gebed en richtte zich daarna tot de raad. Het is, mijne heren, de eerste verga
Het is, mijne heren, de eerste vergadering van de raad in dit jaar, aldus spr Moge het mij vergund zijn, geen beschou wingen te geven zoals andere jaren.
De positie van ons land is daarvoor te onzeker. De hele landspolitiek staat in het teken van de toestand. Belangrijke militaire uitgaven moeten worden gedaan. Dit alles geeft zijn weerspiegelingen in de gemeenten en wel in het bijzonder van die gemeenten, die er zonder financiële hulp nooit kunnen komen. Reeds bij de begroting is door mij een aantal uit te voeren werken opgesomd. Deze begroting is echter nog in behandeling bij Ged. Staten en we kunnen hierover dus nog niets zeggen. Binnenkort hopen we aan U voor te leggen de asphaltering van de Tilsedijk en de bestrating van de Zuiddijk, hetgeen dringend nodig is.
We kunnen erover verheugd zijn, dat de gemeente Oude Tonge langzaam maar zeker opkomt en ik, als voorz. van Uw raad hoop, dat we op deze ingeslagen weg mogen blijven voortgaan. De verbouw van de Oude Sschool zal dit jaar zijn beslag krijgen hetgeen het verenigingsleven zeer ten goede komt. Ik heb een open oog voor de geestelijke stroming in onze gemeente en heb er ook een open oog voor, dat dit moeilijkheden met zich zal medebrengen. Maar ik hoop, dat de bevolking in de verenigingen samengevoegd in kracht mogen toenemen.
Het verheugt spr. voorts, dat d# plaat selijke afdeling van het Rode Ki-uis meer armslag heeft gekregen. Tevens was het spr. een voldoening te horen, dat vele gemeentenaren zich hebben opgegeven voor de bloedtransfusiedienst. Eveneens geeft het mij voldoening dat de Oranjevereniging meer armslag heeft gekregen. De verschillende geestelijke groeperingen zullen zich ieder op haar terrein offers moeten getroosten. De O- ranjevereniging stelt zich ten doel de liefde tot het Vorstenhuis te vergroten en daar kan niemand bezwaar tegen maken. Tenslotte wens ik U en Uw gezinnen
Tenslotte wens ik U en Uw gezinnen het beste toe en hoop, dat God ons de kracht zal geven om te werken aan de opbloei van onze gemeente.
De heer Prince dankte als oudste raadslid de voorz. voor zijn gesproken woorden.
In aansluiting hierop werden do notulen onveranderd vastgesteld. Ingekomen stukken.
Onder de ingekomen stukken bevonden zich een schrijven van Ged. Staten inzake wijziging van het tracé tertiaire weg Den Bommel-Oude Tonge, hetgeen voor kennisgeving werd aangenomen. Bij de begroting 1951 van de gascentrale „Flakkee" vroeg de heer Hagens, hoe of het zat met de meeiwaarde bij de overdracht van de gasfabriek.
Het verloop hiervan is nogal gunstig aldus de voorz., maar hoe groot het zal zijn is nog niet bekend.
De ijsclub „De sohaats"
Voorts verzocht de ijsclub „De Schaats" om toeßenning van een jaarlijkse subsidie van ƒ 150.—. B. en W. stelden voor dit af te wijzen, omdat deze club met 155 leden nog niet voldoende levensvatbaarheid heeft.
De heer de Vin: Uw argumentering is wel heel erg leuk. Als men voldoende leden had, was het niet nodig om subsidie aan te vragen. Genoemde vereniging is „slapende ge
Genoemde vereniging is „slapende geweest en nu zit ze met de financiën. Wanneer er ijs komt, kan ze zichzelf wel bedruipen. Het is een vereniging van culturele aard, maar nu ze voor vele moeilijkheden staat, ze moet nl. zorgen voor een wal, een kleedhok enz. wil B. en W. haar 'geen subsidie geven. Wel geeft men de brandweer ƒ 25.— voor een reisje.
De heer Kantei's: De heer de Vin spreekt hierover nieuw leven inblazen. In mij is het echter nooit opgekomen om subsidie aan te vragen. Ik neem aan dat de vereniging voor hoge kosten staat, maar als men een zangvereniging opricht, zit men toch ook direct voor hoge kosten en die vragen toch ook niet direct om geld. Over het algemeen is spr. tegen het geven van subsidie.
De heer de Vin: Die zangverenigingen vragen niet om subsidie dus daar behoeven we niet over te beslissen. We leven geen 50 jaar terug meer. In onze tijd spreekt men zoveel over culturele- en jeugdzorg. Waarom helpt men deze mensen dan niet? Als ze het geluk hebben, dat er ijs komt, hebben ze de ƒ 150.— niet meer nodig. We moeten ze alleen door dit jaar heenhelpen Waarom wordt deze vereniging nu weer ten ondergang gedoemd?
De IJsclub vraagt een jaarlijkse subsidie van ƒ 150.—, aldus de voorz. De 155 leden brengen tesamen ƒ 230.— op. Hebben ze nu het uiterste gedaan? Hiervan is B. en W. niet overtuigd.
De heer de Vin: Probeer het nu eens andersom. Geef die lui subsidie en kijk dan eens wat ze ervan terecht brengen.
De voorz.: Men moet eerst zelf maar eens iets doen. Allereerst moet men ii' Augustus leden beginnen te werven en niet pas wanneer er ijs is. Er zijn verschillende IJsverenigingen op het eiland die zichzelf bedruipen. De financiële positie der gemeente mag men ook niet uit het oog verliezen.
De heer d© Vin: U krijgt straks een bedrag waar U van rilt. Ik had van dit College toch wel iets anders verwacht, maar U zit altijd maar op die zelf werkzaamheid te hakken. Ik heb liever geen woorden maar daden.
De voorz.: 130 leden is onvoldoende Men moet niet alleen over ijs denken als het vriest, maar ook als het niet vriest. Ik wil alleen subsidie geven, wanneer men zelf het uiterste heeft gegeven.
De heer de Vin: Maar hoe verklaart U nu, wel subsidie aan de brandweer en niet aan de ijsclub. Weth. v. Vught vindt het verkeerd, dat de baan 3 km buiten het dorp ligt. De heer de Vin: De Boezem moet ƒ 250.— kosten, ijs of geen ijs.
De andere ƒ 300.—, maar dat behoeft alleen maar betaald te worden als er ijs is. Komt er dus geen ijs, dan nog geen ƒ 300.—. Spr. stelde voor om de ƒ 150.— subsi
Spr. stelde voor om de ƒ 150.— subsidie te geven maar dan pas op 1 Nov. of 1 Dec. a.s. uit te keren.
Weth. Giebraad: Uw voorstel wordt niet aangenomen, dat had U allang moe ten aanvoelen. Wanneer ze het ledental verdubbelen dan geloof ik dat U meer kans maakt.
Het voorstel van B. en W. werd met acht stemmen voor en één tegen aangenomen.
Aan het verzoek van dhr J. H. Does- burg, om een tegemoetkoming in de stu diekosten voor kleuterschoolonderwijzeres voor zijn dochter, kon om des con.sequenties wille niet worden voldaan, volgens B. en W., want andere ouders moeten zich ook deze kosten getroosten.
De heer Faasse: Dat meisje is werk. zaam aan een kleuterschool in onze gp. meente en dit kan in de toekomst mogelijk nog zijn nut afwerpen. Kunnen we mej. van Doesburg niet
Kunnen we mej. van Doesburg niet contractueel verplichten, dat zo na het behalen van dit diploma, nog een bepaald aantal jaren aan deze school verbonden zal moeten blijven.
Weth. Gebraad: Zodra ze haar diploma heeft, wordt haar salaris ook veihoogd.
De heer de Vin: In andere gemeenten betaalt men dit wel. Dit doet men omdat deze meisjes niet zo davei'end betaald worden. Aan het voorstel van dhi' Faasse kan ik mijn stem niet geven. Je loopt uiteindelijk altijd het risico, dat, wanneer ze haar diploma heeft, zij naar elders vertrekt.
De heer Both: Er zijn andere meisjes en jongens, die ook een vak leren en die moeten we dan ook subsidiëren. Waar moeten we nu de grens trekken' De heer Hagens: Het onderv/ijs moet gestimuleerd worden. Laat ze haar acte halen en gaat ze weg, dan moet ze b.v. de door ons uitgekeerde vergoeding terug betalen.
De heer Fa.asse: Het is waarschijnlijk nog om een jaar te doen. De voorz.: Het schoolgeld bedraagt ƒ 150.— per jaar en het reisgeld ƒ 3.50 per week. De heer Faasse: Laten B. en W. het nog eens nader bezien. De heer 'de Vin: Laten we het maar
De heer 'de Vin: Laten we het maar afwerken en ons uitspreken over voor of tegen. De voorz.: Bestaan er op andere plaatsen ook dergelijke regelingen?
Het voorstel zal nog eens nader door B. en W. worden bezien. Het verzoek van het schoolbestuur der R.K. kleuterschool tot verlenging gebruik gem. kleuterschool ten behoeve van haar onderwijs in verband met de verbouwing der ,,Oude Scliool" wilde B. en W. verlengen tot 1 Aug. a.s. De heer de Vin: Wat is het bestuur
De heer de Vin: Wat is het bestuur van de R.K. kleuterschool eigenlijk van plan. Ik geloof, dat ze zo'n beetje op kosten van de gemeente wil blijven lopen. De voorz.: Daar heeft de raad over te beslissen. De heer de Vin: Wat moet er dan
De heer de Vin: Wat moet er dan met 1 Aug. gebeuren, want daar zitten we nu al vier jaar over te dokteren. De voorz.: Het kleuteronderwijs wordt
De voorz.: Het kleuteronderwijs wordt binnenkort wettelijk geregeld. Weth. v. Vught wilde attenderen op de uitlating van dhr de Vm, want deze schijnt er nog steeds niet van doordron gen te zijn, dat de R.K. en de andere stromingen gelijk gerechtigd zijn. M.a.s. werd het voorstel van B. en W.
M.a.s. werd het voorstel van B. en W. aangenomen.
Subsidie brandweer
Door het raadslid Hagens was een verzoek ingediend om aan het gemeentelijk brandweercorps subsidie toe te kennen. B. en W. wilde ƒ 25.— geven, omdat zij zeer tevreden is over de wijze, waarop de brandweer haar taak heeft vervuld.
Hier hebben we te maken met een prestatie uit het besef van gemeenschapszin tegenover de bevolking.
De heer de Vin: Ze worden ei' toch goed voor betaald.
De voorz.: Ze moeten regelmatig oef e nen, doen mee aan brandweerwedstrijden en dat kost die mensen heel veel viije tijd en daarom wilde B. en W. bij wijze van gebaar ƒ 25.— geven om een reisje te maken. Bij de brand van Kamp hebben ze zich zo goed gedragen, dat ze van de verzekering ƒ 100.— ontvingen. De heer de Vin: De ijsclub wijst men
De heer de Vin: De ijsclub wijst men af en de brandweer keurt men goed. Ik ben zelf voor beide, maar ik ga nu op het standpunt der bevolking staan. Wat zal deze zeggen? De heer Hagen|s dankt B. en W. vooi
De heer Hagen|s dankt B. en W. vooi deze geste. De bevolking mag blij zijn, dat de kas van de brandweer zo leeg is, want was ze gevuld, was er veel brand in onze gemeente geweest. Ik geloof niet, aldus spr. dat de bevolkir,g hier op tegen zal zijn.
De heer Both kan zich verenigen met het voorstel, maar had liever gezien dat dit door de bevolking was aangeboden.
Ook dit voorstel werd z.h.s goedgekeurd.
(Vervolg in ons a.s. Vrijdagnummei l
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 februari 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 februari 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's