Raad Stavenisse
Onder voorzitterschap van Burgemeester L. A. Verburg kwam op Vrijdag 2 Maart de gemeenteraad in openbare vergadering bijeen. Tegenwoordig alle leden. De voorz. zegt in zijn openingswoorr
De voorz. zegt in zijn openingswoorr dat, waar het de eerste vergadering in die in 1951 gehouden wordt, men niet van een speciale Nieuwjaarsrede kan spreken. Toch wil hij een korte terugblik werpen op het voorbijgegane jaar eli vooruitzien in het jaar dat thans reeds enige maanden oud is. Hij dankt voor de ontvangen geluk
Hij dankt voor de ontvangen gelukwensen, en wenst voorzover dit niet geschiedde, de leden het beste voor het overige van 1951.
Hetzij U gegeven, aldus de voorz., de TJ opgelegde taak met blgdschap te vervullen, naar uw vermogen. Dat het verstaan moge worden dat men slechts regeren kan bij de gratie Gods.
Lettend op de internationale toestand moeten we zeggen dat de politieke hemel steeds donkerder gekleurd wordt Dat het gele gevaar niet denkbeeldig is bewijst wel de toestand op Korea. Het Oosten is a.h.w. een broeinest van opstand. Ook uit ons Vaderland zijn er heengetrokken om de strijd tegen vrijheid en recht te strijden. Wij gedenken ook hen die bij het vervullen dezer taak gevallen zijn; God trooste hun nagelaten betrekkingen. Vele maatregelen ter beveiliging van
Vele maatregelen ter beveiliging van WestEuropa zullen dienaangaande genomen moeten worden, wat vele geldelijke offers zal vragen. Wat de economische toestand betreft,
Wat de economische toestand betreft, beleven we een tijd met een verontrustende prijsstijging wat bij een tekort op onze betalingsbalans van 1.2 milliard niet te veranderen valt. De nog steeds durende kabinetscrisis, vraagt mede met het oog daarop, een spoedige oplossing.
In het afgelopen jaar keerden alle in Indonesië verblijvende militairen uit onze gemeente op één na, terug, die thans ook binnenkort wordt terug verwacht. Wij gedenken ook hen, die nimmer meer terug zal keren. Zijn nagedachtenis willen wij eren door nl. van alle militairen een kleine bijdrage te vragen voor een te plaatsen gedenksteentje in de raadszaal. Het ligt in de bedoeling dit t.z.t. dan officieel te onthullen in tegenwoordigheid van de militairen, de familieleden en de raad.
Met het oog op de beveiliging der bevolking zal een uitgebreide burgerlijke \?erdediging moeten worden ter hand genomen, eventueel in samenwerking met andere gemeenten. Ten aanzien van brandbeveiliging hoop ik dienaangaande een voorstel te doen.
Van het Economisch Technologisch In stituut wordt een plan voor industrievestiging tegemoet gezien. Met de bouw van het Tehuis voor Ouden van Dagen in Tholen, zal zo mogelijk dit jaar worden begonnen. Het inwonertal bedroeg op 31 Dec. 1950 1740 tegen 1739 op 1 Jan. van dat jaar.
De begroting voor 1951 kon sluitend gemaakt worden.
gemaakt worden. Getracht zal worden de bijzondere uitkering verhoogd te krijgen voor verbetering Oudelandse dijk en verbouvring O.Li. School die in 1951 nog onze aandacht zullen hebben.
De haven gaf in het afgelopen jaar grote bedrijvigheid te zien.
Ik dank allen die in enig dienstverband de belangen der gemeente hielpen behartigen. Met de wrens dat de Raad op openhartige en eerlijke wijze de gemeentebelangen zal behartigen eindigt de voorz. zijn openingsrede. De heer Potappel dankte de voorz.
De heer Potappel dankte de voorz. voor zijn gesproken woorden en wenste ook hem voor zijn persoonlijk- en gezins
ook hem voor zijn persoonlijk- en gezinsleven alle goeds toe. «De notulen worden onveranderd vastgesteld.
Ingekomen stukken. De Levensverz. Mfl. „Utrecht" werd bereid gevonden tot verkoop der grond vanaf de Stav. weg tot op de afscheiding perceel H. Goedegebuure tegen de prijs van ƒ 1.— per m. (Dit voor een event, aan te leggen speelterrein vooi de O.L. School, verslagg.) Van het Prov. Best. werd goedkeuring
Van het Prov. Best. werd goedkeuring ontvangen op de verordening wijziging secretarie leges en wijziging bouwverordening.
Het verslag van het boekjaar 1949 van de Waterl. Mij. Tholen doet de heer Tazelaar opmerken dat de accountantsverklaring niet erg rooskleurig is. Met teleurstelling wordt kennis genomen dat de toewijzing Bouwvolume t.m. 1953 voor deze gemeente nihil is, daar van particuliere zijde wel enige animo was. Alsnog zal getracht worden hierin wigziging te verkrijgen.
Op een verzoek van de vereen, voor Suikerziekte om een bijdrage voor het uitzenden van kinderen met suikerziekte wordt afwijzend beschikt.
Van het Dep. van Binnenl. Zaken is het besluit ontvangen voor bezoldiging personeel publiekrechterlijke lichamen; de toeslag van 2 maal 5% worden nu omgezet in een 10% toeslag, zodat dat bedrag nu ook voor pensioengrondslag geldt.
Op de voorgestelde 10% verhoging der wethouders jaarwedden vraagt de heer Hage of afvyijzing daarvan gevolgen zou hebben voor de gehele regeling
De voorz. zegt dit te moeten betwijfelen daar het een algemene regeling is. De heer Hage merkt op, dat afwijz
zing van de verhoging dus eigenlijk alleen propaganda is, terwijl men straks toch de verhoging opstrijkt.
Weth. V. d. Slikke zegt dat de salariëring niet aan de hoge kant is, gezien de vele tiJd, die bg het vervullen der werkzaamheden nodig is.
Bovendien lijkt afwijking niet verantwoord, er kunnen wethouders aan komen die de vergoeding wel nodig hebben.
De voorz. vraagt zich af, of zij die ze afwijzen, straks de verhoging in de generale kas terugstorten. Z.h.s. wordt de regeling aanvaard.
De Oudercommissie vestigt bij schrijven de aandacht op het lage bedrag per leerling krachtens de L.O. Wet, zij verzoekt of hiervoor niet een bedrag beschikbaar gesteld kan worden. B. en W. stellen voor voor 1951 ƒ 500 boven het bedrag te verstrekken. De heer 'Tazelaar zegt er voor te zullen stemmen, maar vindt dat het schrijven van het Hoofd der School en niet van de Oudercommissie behoeven te komen.
De voorz. zegt dat dhr Gideon het besproken heeft in de Oudercommissie maar geen aandrang wilde uitoefenen.
De heer Tazelaar wil dit wel geloven maar de schijn wordt gewekt, dat B. en W. hierin nalatig zijn. Weth. V. d. Slikke ziet hierin een goe
de activiteit der Oudercommissie. De heer L. Ba^e vraagt of uit dit bedrag ook de kosten voor het komende handwerkonderwjjB bestreden moete» worden, wat de voorz. niet onwaarschijnlijk acht.
Het voorstel wordt z.h.s. aangenomen waarop de heer van 't Veer namens de Oudercommissie dankt voor de tegemoetkoming.
Het Prov. Bestuur heeft bezwaar tegen de wijziging secretarie leges met betrekking tot verstrekking van rijbewijzen. De Prov. Griffie past geen verhoging toe, dus vindt het ook voor de gemeenten niet toelaatbaar.
De Raad wil de wijziging gaarne hanc' ha-^n, niet uit het oogpunt van meer dere bemoeiing. Zij acht de verhoging niet onredelijk. Een voorstel van B. en W. tot wijzi
ging van de gemeentebegroting 1949 en tot wijziging van de Algem. Politieverordening ontmoet geen bezwaar.
De heer Hage acht het niet nodig, als het personeel op de secretarie is het alarmtoestel in werking te stellen. Mer kan dan de melding daar doen. In d verordening zal ook dit worden opgeno men.
Voorstel B. en W. tot benoeming var een onderwijzeres in de vrouwelijke handwerken voor de hoogste klassen de O.L. School.
Op advies van de Inspecteur L.O. zal dit handwerkonderwijs als Voortgezet L.O. aan de meisjes der 2 hoogste klassen gegeven worden.
Voor de goede gang van het onderwijs is het nadelig hiervoor de vast' leerkrachten gedeeltelijk aan het onderwijs te onttrekken.
B. en W. stellen voor met ingang var 1 April op arbeiderscontract, met het recht om na een maand te ontslaan, te benoemen mevr. v. d. Jagt-de Groen te Scherpenisse. De jaarwedde is gesteld op ƒ 500.—. De heer L. Hage zegt uit de sollicita
De heer L. Hage zegt uit de sollicitaties gezien te heben dat er ook gegadigden uit Stavenisse bij zijn. Waarom dan iemand uit Scherpenisse benoemen? Straks hebben we er weer een bus
Straks hebben we er weer een busklant bij. Is het ook verstandig? We kunnen deze dame ook slechts uit inlichtingen. Laten we altijd trachten men sen uit de eigen gemeente te nemen. De voorz. zegt dat dit kan indien het verantwoord is.
De heer van 't Veer bemerkt dat het practisch handwerkonderwijs betreft. Daai'om zoii hij het meisje uit deze gemeente een kans willen geven. De voorz. vreest, dat ze niet het overwicht over de leerlingen zal hebben. De heer van 't' Veer: We moeten zien dat de ƒ 500.— zo productief mogelijk gemaakt wordt. Dan is het waar, dat we niet op de persoon moeten zien.
Weth. V. d. Slikke: De limietstelling van 1 maand is om de geschiktheid te bezien. Het lijkt mij onvoorzichtig om iemand te benoemen wanneer we daar niet ten volle van verzekerd is. De heer Hage: Dat moeten we ook van de juffrouw uit Scherpenisse afwachten. De heer de Vos: Het is bewezen, dat
De heer de Vos: Het is bewezen, dat alle gediplomeerden ook nog niet altijd meevallen Zo kan het hier ook wel het geval mee zijn. Weth. V. d. Slikke: De gedachte, dat
Weth. V. d. Slikke: De gedachte, dat het met de sollicitanten uit onze gemeente niet zou gaan, stelt ons verantwoordelijk.
De heer van 't Veer: Ik wil het nog eens zeggen, dat ik het meisje graag zou stemmen; maar met het oog op de verantwoordelijkheid der Raad zou ik toch mijn standpunt moeten wijzigen. Na een of twee maanden ontslaan is ook niet gemakkelijk. De heer Hage: We moeten het met
alles afwachten. We hebben ervaring genoeg op dit gebied. Pe heer Taätelaar: Ik zou het voorstel
Pe heer Taätelaar: Ik zou het voorstel van B. en W. kunnen steunen, als niemand van Stavenisse gesolliciteerd had. Nu zou ik als Raad het willen proberen dit meisje te benoemen.
Weth. V. d. Slikke: Als we ze na een maand moeten ontslaan, zou ze veel meer gedupeerd zijn. Het is beter bij een benoeming daarmee te rekenen. De heer Tazelaar: We zijn verplicht ze een kans te geven.
De voorz. zegt niets tegen haar te hebben, maar merkt op, dat de practijl bewijst dat men bij meisjes van 14 jaar flink moet kunnen optreden.
De heer de Vos: Ik ben bang, dat men het technische boven het practische zal stellen. Aan overbodige luxe handwerken hebben we geen behoefte.
ken hebben we geen behoefte. De voorz. zegt dat het om verantwoord handwerkonderwijs gaat en dat mevr. v. d. Jagt op dat gebied ervaring heeft.
Bij stemming worden 4 stemmen uitgebracht op mej. A. S. de Graaf te Stavenisse en 3 stemmen op mevr. van der Jagt-de Groen te Scherpenisse. Mej. de Graaf is dus benoemd.
Daarna volgt een voorstel van de voorz. om gelden beschikbaar te stellen voor het aanschaffen van een bellenwagen of jeep als trekker voor de brandspuit. Verder voor het geschikt maken van de gemeentewoningen A 297 en A 298 tot bergplaats voor brandspuit, trekker en al het andere brandweermateriaal. De bedragen groot resp. ƒ 2500 en ƒ 1000.— met een afschrijving van 5 jaar. Tot dusver geschiedde het vervoer der brandspuit met enige vrachtauto's. Doch deze zijn vaak afwezig.
Teneinde deze risico niet te dragen bij het uitbreken van een brand is de voorz met dit voorstel gekomen.
Weth. V. d. Slikke zag de afschrijvingstermijn liever op 10 jaar gesteld. De heer Potappel zou het betreuren dat daar 2 woningen voor moesten worden onttrokken aan de gemeente.
De heer Tazelaar: Onze brandspuit kostte ƒ 2800. De bijkomende kosten bedroegen plm. ƒ 1400. De sirene f 450.— Het hele grapje kost dus bijna ƒ 5000. Daarom zou ik zeggen: Ik ga achter de brandweer een punt zetten. Ik denk er niet over om nu weer ƒ 3500 neer te leggen.
De Voorz. zegt verantwoordelijk te zijn voor een goede brandbeveiliging, daar dit voorstel. Hij behoudt zich het recht voor, zich tot hogere autoriteiten te wenden. van
Dhr. L. Hage: Deze uitgave zal weer onvermijdelijke nieuwe belasting met zich brengen, we bereiken daarmede een grens.
De Voorz.: Voor alle belastingen wordt toch iets gepresteeerd, de kosten stijgen voor de gemeente eveneens naar rato, we kunnen vele beperkingen niet ongelegitimeerd doen.
Dhr. Tazelaar: De Voorzitter is wat deze dingen betreft misschien wat lux aangelegd. We moeten de zuinigheid betrachten. De Voorz.: Men is voorheen wel te
De Voorz.: Men is voorheen wel te zuinig geweest, en toch hebben we geen geld. Deze uitgave is niet onverantwoord en is ook geen overbodige luxe, maar dringende noodzaak.
Dhr. Potappel vindt de aankoop van een auto niet verkeerd, maar aan het onttreklcen der woonhuizen aan de woningruimte kan hij zijn stem niet geven. Weth. V. d. Slikke vindt dit ook wel een bezwaar. Onder de fmanciële offers welke de gemeente voor haar beveiliging zal moeten brengen, behoort echter een goed uitgeruste brandweer te helpen verkrijgen.
De Voorz. deelt mede, wel te mogen zeggen, dat een plan tot burgerbeveiliging voor het eiland Tholen is opgemaakt en daar zal ook Stavenisse zijn deel aan moeten bijdragen. Dhr. Tazelaar zegt steeds zijn stem te hebben gegeven aan de uitbreiding der brandweer van de laatste jaren, maar nu weer een trekker en een kazerne wordt hem te lux. Dhr. van 't Veer bewondert de voort
varendheid van de Voorz., maar voorziet dat het zal stranden op de financiën. Kan het niet gecombineerd worden met de vuUnis-ophaaldienst ?
Weth. v. d. SMkke heeft dat ook al eens overwogen, maar daar zijn te veel en ook dezelfde bezwaren aan verbonden als met de particuliere auto's.
Dhr. van 't Veer vraagt of er inderdaad een plan tot burgerbeveiliging te verwachten is, wat de Voorz. bevestigend beantwoord en met name het brandweerwezen betreffend. Dhr. van 't Veer zegt dat dit zijn standpunt zou kunnen wijzigen.
Dhr. de Vos: Wanneer ons in de toekomst iets dergelijks zou worden opgelegd is het tijd genoeg, het ligt dan ook buiten onze verantwoordelijkheid.
buiten onze verantwoordelijkheid. Weth. V. d. Slikke vindt een dergelijke afwachtende houding niet juist. Het voorstel wordt met de stemmen van de heren Tazelaar, Hage, de Vos en Potappel verworpen. (4—3). Op een voorstel tot vorming van een
Op een voorstel tot vorming van een centrale conunissie voor regeling van ambtenaren-aangelegenheden wordt na enige bespreking z.h.s. ingegaan. Een voorstel n.a.v. een desbetreffend schrijven van enige Raadsleden tot intrekking van het besluit om 3 % van de precariorechten aan de havenmeester te verstrekken, en nu een gratificatie van ƒ 60 te geven voor het opmeten der suikerbieten wordt met alg. stemmen aangenomen.
Rondvraag. Dhr. Potappel vraagt hoe men in de Kerkweg de goten kan schoonhouden, waar zulke diepe putten daarin voorkomen. Zal zo spoedig mogelijk opgeknapt worden. Dhr. Potappel vraagt vervolgens of
Dhr. Potappel vraagt vervolgens of de 2 achterste gemeentewoningen zo spoedig mogelijk verbeterd kunnen worden. De Voorz. kan dat niet zeggen; hij
vreest dat de goedkeuring op de kosten voor reparatie niet zal komen. Dhr. de Vos vestigt de aandacht op
Dhr. de Vos vestigt de aandacht op het onderhoud van enige putten in de goot langs de Havendrjk. Zal aandacht aan geschonken worden. Dhr. van 't Veer zag gaarne aan de
Dhr. van 't Veer zag gaarne aan de ingang Julianastraat (bij woning Hoofd der School) een bord geplaatst „doorgaand verkeer". Dit zou het abusievelijk doorrijden voorkomen.
Dhr. van 't Veer vraagt verder of het de Voorz. bekend is, dat de brandspuit als gemeengoed gebruik wordt nl. om op een plaats een regenbak leeg te pompen. Zulks is de Voorz. niet bekend. Als ze dienst doet, zoals enige tijd geleden voor het doorspuiten van een riolering, werd hier een oefening aan vast gekoppeld. Weth. V. d. Sliktoe heeft klachten ver
Weth. V. d. Sliktoe heeft klachten vernomen over schade aan woningen aan de Kerkweg door zwaar verkeer, met name van een melkauto. De chauffeur zal gevraagd worden de snelheid enigszins te beperken. Dhr Hage vraagt of de grond om de
Dhr Hage vraagt of de grond om de afheining der gemeente-mestvaalt eigendom der gemeente is. Dit met het oog op een daar geplaatste kippenren. De Voorz. zegt dat de betrokken persoon wel bereid zou zijn, wanneer dit zo was, daar enige vergoeding voor te geven.
Dhr. Hag« vraagt of het niet mogelijk is bij het ontbinden van een begra- fenisstoet op de Voorstraat, op te hou den met luiden als de lijkdienaar eet dankwoord spreekt. De Voorz. merkt na enige besprekinj
hierover op, dat verschillenre tradities niet verkeerd zijn. Deze gewoonte om ii een lange rij op de Voorstraat te gaan staan, vindt hij niet bepaald aan het doel beantwoordend, wat ook de KaaJ; toestemt.
In overleg nmet de lijkdienaar zal root gesteld worden om dit dankwoord m de toekomst op de begraafplaats uit te| spreken.
spreken. Dhr. Hage vraagt tenslotte nog of all bekend is wanneer de fam. Geuze naart de gemeente zal kunnen terugkeren eil of al opdracht gegeven is de heininf aan de woning van dhr. Gideonse ti| herstellen.
Na beantwoording dezer vragen sluit de Voorz. de vergadering.
Poobtvoet
— Ziekenhuisverpleging. In een dezet dagen gehouden vergadering van het Groene Kruis te Poortvliet memoreerde de voorzitter, burgemeester B. J. van Oeveren, dat in 1950 vergaderingen zji gehouden van de vereen. Ziekenhuis verplegingen tot opheffing onzer vereni' ging en aansluiting bij de Verenigmï van Tholen en St. PhUipsland, krack tens de Statuten vervallen de baten aar de Groene Kruisvereniging, hetgeen ooi plaats vond.
Hij herinnerde er tevens aan dat op een der vergaderingen, door de voorzit ter der Thoolse Ziekenhuisverplegmg dr P. J. Duinker, is verklaard, dat wan neer onze vereniging per 1 Juli 1950 n bloc tot zijn verenigfing toetrad, de over genomen leden geen wachttijd belicef den door te maken, doch direct deeldei in de baten van zijn vereniging. Dit was dan ook een doorslaand argument voor ons om direct toe te treden. Toen n« later een nota werd gepresenteeid vai contributie gelijkstaande met het aaii tal leden maal ƒ 1.75, is daartegen hef tig geprotesteerd. De afgevaardigde uit deze gemeente in casu nu voorzitter beriep zich op de toezegging van dr Duffl ker, welke toezegging door alle lede« van het bestuur en op de bewuste vof gadering aanwezigen ter wille zou worden gevraagd. Toen nu de uitkermgei uitbleven, is ter wille van de toegetre den leden door ons bestuur, onder P" test besloten de gevraagde contrihutu te betalen.
Naar aanleiding van deze mededelm? zeide de heer Looijenga, hoofd der schot' dat hij op de bewuste vergadering te genwoordig is geweest en onderstreept hetgeen door de voorzitter in het mi* den is gebracht. Dr Duinker heeft * degelijk de toezegging gedaan. Ook aii dere leden, die mede oP die vergaderuS aanwezig waren, zijn dezelfde meenisS toegedaan. De vergadering sprak er z# teleurstelling over uit, dat de voorzit' ter der Thoolse vereniging zgn houduS daarna heeft gewdjzigd.
St. maartensdijk
— Geslaagd. Bij het gehouden exaw^l te Breda, slaagde mej. E. van GorselätT hier voor het vak Lingerie. ' — Gymnastiekvereniging. In dez;e f' meente worden pogingen in het we'J gesteld om te komen tot oprichting ^'' een gymnastiekvereniging. Men wü i*"' doende trachten de jeugd op nutW wijze bezig te houden. Men kan zi* *J lid opgeven bq het hoofd der school a'' hier.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 maart 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's