,,De Totstandkoming van de Benelux"
Maandagavond kwam het Wetenschappelijk Genootschap GÈoeree en Overflakkee in hotel Spee te Sommelsdijk bijeen. De voorz. van het Genootschap, de heer G. P. A. Frijling, heette de aanwezigen hartelijk welkom en gaf daarna direct de heer E. W. P. van Dam-van Isselt van het comité „Benelux, de gelegenheid zijn onderwerp: „De totstandkoming van de Benelux" in te leiden.
De Benelux, aldus spr., staat er volgens menigeen niet best voor; doch dit pessimisme is niet zo erg gegrond, want er is reeds veel bereikt en men zal in de toekomst nog meer bereiken. Bij de Benelux is het net eender als bij onze demissionaire regering; beide hadden de kans om het getij te keren, maar geen van beide hebben haar aangegrepen. Nadat in de oorlogsjaren te Londen
Nadat in de oorlogsjaren te Londen de grondslagen voor samenwerking tussen België, Nederland en Luxemburg waren gelegd, werd op 5 September 1944 bericht, dat zodra alle drie genoemde landen waren bevrijd er een douaneovereenkomst in werking zou treden. Toen in Mei 1945 de bevrijdingsdag aanbrak, kwam Nederland geheel berooid uit de strijd, terwijl België reeds dollars had verdiend. Vanzelfsprekend had onze regering dus wel wat anders te doen dan aan de Benelux te denken
Het douanerech Einde 1945 werd er een comité Benelux opgericht, dat tot taak had:
a. propaganda voor de Unie te maken, bv. door uitwisseling van steden, b. het klaarmaken van adviezen
b. het klaarmaken van adviezen voor de regeringen o.a. op technisch, cultureel, economisch en politiek gebied.
In April 1946 kwamen de ministers van de drie landen bijeen, waarbij een handelsaccoord tot stand kwam, dat België ons een crediet van 4% milliard franc zou geven. Eveneens werd er een academisch hulp
Eveneens werd er een academisch hulpcomité opgericht, dat zich ten doel stelde, Nederlandse studenten aan Belgische univtersiteiten te laten studeren. Dikwijls stellen we ons de Belgen als minderwaardige mensen voor. Dit is echter geenszins het geval. Ze hebben het nl. gepresteerd om in een eeuw tijd de Congo op te bouwen; door hen wordt door de gehele wereld spoorwegmateriaal geleverd; 25% van Cairo is door de Belgen gebouwd. Hoewel Cairo geen kolonie van hen is, hebben ze daar toch de economische invloed in handen. Half 1947 stelde men een gemeenschappelijk tarief voor invoerrechten vast, waardoor op 1 Januari 1948 een douanerecht tot stand kwam.
De gelfflrmwMng en afschaffing van d« acc^tnzen
Bovengenoemde regeling is reeds voor een heleboel artikelen geschied. Dit is een enorm werk geweest, omdat daardaar de concurrentie heel anders kwam te liggen. Alleen voor tabak, gedistilleerd en bier moet nog een regeling getroffen worden. Vermoedelijk zal de volgende maand de tabak vrijkomen. De drankbestrijding is een zeer moeilijke materie, omdat de jeneverstokerijen moeten sluiten ais de drank te duur wordt, hetgeen ook zgn terugslag zal vinden in de restaurants. De unificatie van bier is evenmin gemakkelgk. ledere Belg drinkt bier en men weet hier ook niet uit te komen.
Deze phase heeft men dus nog niet af kunnen maken. In Juni 1948 zgn zeer ingrijpende
In Juni 1948 zgn zeer ingrijpende maatregelen genomen. De voorwaarden voor concurrentie moesten geltjk worden. Dit moest voorbereid worden en vervolgens langzaam naar elkaar toegroeien. Beslpten werd:
a. tot afschaffing van de distributie: b. c. tot verlaging van de subsidie; tot nastreving van de gemeenschappelijke investeringspolitiek; d. de economische politiek te richten op het handhaven van het monetair evenwicht.
Deze besprekingen zijn stormachtig verlopen en in twee uur tijd vaagde Prof. Lleftinck door een rede alle bereikte resultaten weg. Medio Maart 1949 werd besloten tot het stichten Van een voor-Unie. De subsidies en de prijsbeheersing
De subsidies en de prijsbeheersing werden afgeschaft, de handel werd voor 20% vrijgegeven en men hoopte in dé loop va.1 1949 gezamenlgke handelsover eenkomsten te sltüten.
Omstreeks October 1949 kwam men in Luxemburg bijeen, teneinde de agrarische zijde te behandelen. Hier weiden niet veel resultaten bereikt. In November 1949 heeft men een protestmanifestatie gehouden. Op deze btjeenkomst viel Prof. Weyers de regering op zeer scherpe wijze aan, omdat zij alles beloofde, maar niets na kwam. Inderdaad heeft deze manifestatie ef
Inderdaad heeft deze manifestatie effect gehad; want kort daarop is een groot deel van de handel vrijgegeven.
Heel spoedig daarop is een perscompagne ingezet om het toeristenverkeer vrij te geven. Na veel moeite is bereikt, dat in 1950 geen paspoort meer nodig was, terwijl men in Augustus 1950 ƒ 400 mee over de grens mocht nemen. Thans is men zover, dat 95% van de handel nog vrij is. Hierdoor bereikt men dat we nU sterker staan dan voorheen. (Zie voor vervolg pag. 2 Ie kolom)
Vervolg Wetenschappelijk Genootschap
Wat s^n de struikelblokken?
Nu komen nog de laatste loodjes t.w.: a. de monetaire sector; b. de agrarische sector; c. de hogere Benelux organen.
Als men wil gaan samenwerken heeft men een bestuur nodig, hetgeen betekent, dat men afstand moet doen van de souvereiniteit.
In socialistische kringen wil men een Beneluxparlement hebben, in andere kringen een contactcommissie. Thans is er een rapport opgesteld, dat nog niet bekend is, en waarover de parlementsleden zich nog niet hebben uitgesproken. Vast staat echter, dat onze begroting
Vast staat echter, dat onze begroting eerst in evenwicht gebracht moet worden en eerder kunnen we niet praten. Door de Korea affaire zijn we echter nog schever komen te zitten. Tenslotte is de regeringscrisis in ons
Tenslotte is de regeringscrisis in ons land ook weer een strop, want daardoor komt de Benelux weer enige tijd in de verdrukking te zitten.
Spaak heeft gezegd: „Opoffering, opoffering, opoffering." We moeten niet eerst naar het voor
We moeten niet eerst naar het voordeel kijken, maar naar de uiteindelijke resultaten. Wat betreft de deviezenkwestie, dat
Wat betreft de deviezenkwestie, dat is een kwestie van vertrouwen en op dit punt hebben we geen beste naam, aldus spr. Wanneer enige ministers vervangen worden, zullen vermoedelijk de Belgen meer vertrouwen in onze regering krijgen.
Waar wil de regering heen? We moeten ons niet toeleggen op exportf naar België, vra.nt voor boter en kaas is ze practisch zelfverzorger. De Belgische landbouw ligt niet op zo'n hoog peil als het onze. Nu willen wij haar ook omhoog brengen, opdat we zo een exportblok kunnen vormen. In België voelt men hier echter niet veel voor, want in December 1950 heeft men een protocol opgesteld, wat eerst door beide werd goedgevonden. Enkele dagen later hadden de Belgen bezwaar, zodat het mislukt is.
Het politielke aspect In onze ttjd hebben wij de economie ten troon verheven. Met andere woorden, er* heerst het primaat van de economie. Vroeger heerste het primaat van de politiek en dat is volgens spr, juist, want ondanks de economische tegenstellingen, gelukte het Bismarck — en daarin ligt het geniale van zijn wezen — om Pruisen heer en meester te doen Worden van de idee, overigens niet ten voordele van de rest van de wereld. Het gerolg vsras dat men in Duitsland zeer veel geld verdiende en de welvaart er onnoemelflk steeg.
Wie thans de Benelux wil verwezenlijken moet zich niet afvragen of wij economisch op hetzelfde peil staan, want de kans daarop is gering. Men moet zich afvragen of het van politiek gewicht is, dat beide landen samengaan, dat wil zeggen, dreigt bij het nietsamengaan belde landen een verlies van souvereiniteit? Dat is de vraag, waarom het draait. Beantwoordt men die vraag met „ja", dan is de basis voor een politieke eenheid geschapen, waaruit een economische eenheid voortvloeit, die op de duur voor beide landen grote economische voordelen zal meebrengen, zoals het Duitse voorbeeld te zien geeft. Beantwoordt men die Arraag met „neen"
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 maart 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's