Goedereede voelt niets voor samenvoeging met Stellendam
Wel is de grensvcijziging aangenomen, maar dan met een stokje anin er bij. Wil Goedereede ook badplaats worden ?
Op de avond van Donderdag 22 Mrt. jl. vergaderde de raad van Goedereede. Alle leden waren aanwezig. Onder de ingekomen stukken bevond zich o.m. het door Ged. Staten goedgekeurde raadsbesluit tot verhuur van de woningen Burgemeester Charbonstraat 2, 4, 6 en 8.
Overeenkomstig het voorstel van B. en W. werden regelen vastgesteld met betrekking.tot de controle op het geldelïjk beheer en de boekhouding van comptabele ambtenaren der gemeente. Vervolgens kwam in behandeling de door Ged. Staten voorgestelde nieuwe gemeentelijke indeling op het eiland. Door B. en W. was aan de raa,d «en prae-advies uitgebracht, hetwelk is verdeeld in 3 delen, TJ.:
1. Goedereede als zelfstandige gemeente:
hierin worden alle problemen besproken, welke zich voor het tegenwoordige voor deze gemeente voordoen, met een Oiverzicbt daarbö van hetgeen de laatste jaren ter oplossing van deze problemen is verricht. Allereerst zijn genomen de door Ged. Staten in de Memorie van toelichting opgesomde probfemei?^. Daarna 86 üi déziê meraiorie' nïel fttó^eWerdé onderwerpen van gemeentezorg. Dit deel van het advies wordt beëindigd met de conclusie, dat Goedereede in de huidige tijd als zelfstandige gemeente nog kan voorzien in de behoeften, welke voortvloeien uit het locaal samenwonen. Samenvoeging van Goedereede en Stellendam zal de behoeften-bevrediging in geen enkel opzicht doen verbeteren.
2. De meest gewenste grenzen van Goedereede i De grens met de gemeente Ouddorp
De grens met de gemeente Ouddorp wordt niet juist genoemd. Gewag wordt gemaakt van het vastlopen van de besprekingen met de gemeente Ouddorp omtrent deze grens. Het gebied, dat de gemeente Ouddorp ten Noorden van Goedereede wenste af te staan is absoluut onvoldoende en Ouddorp verlangde bovendien in ruil daarvoor de Piaspolder. Het kwam B. en W. op de door Ouddorp aangenomen basis volstrekt overbodig voor de besprekingen voort te zetten. Als natuurlijk« grens van Goedereede wordt genoemd: vanaf de Zuidzeedijk, langs de Jonkersd^k, de oude grens volgend, tot aan de Middeldijk en dan over de Middeldijk tot aan de kruising vian Mlddeldflk fen Niei;iwB weg en vanaf äezö krWising iri Nobrd-Wéstèiy ke richting door de duinen, over het strand en in het Gpereese gat. Een opsomming wordt gegeven van de redenen, waarom deze grens zo moet lopen.
3. De bezwaren tegen samenvoeging van Goedereede en Stellendam: Geconstateerd wordt, dat aan het doodvonnis over de tegenwoordige gemeenten Goedereede en Stellendam in de memorie van toelichting slechts enkele zinnen zqn besteed. Het grote bezwaar tegen het samenvoegingsplan is, dat er geen rekening wordt gehouden met de geaardheid van de bevolkiv.- gen der samen te voegen gemeenten. Beide gemeenten hebben weinig wisseling van bevolking. Er bestaat tussen de burgers onderling nog de sterke historisch gegroeide gemeenschapsband, ontstaan uit het bewustzijn van als geordende groep tezamen te behoren. Het werkeiyk bestaan van deze gemeenschapsband wordt voor Goedereede met feiten aangetoond. Vastgesteld wordt verder, dat beide gemeenten in 168 jaren (Stellendam is ontstaan omstreeks 1782) nimmer op natuurlijke vsrgze tot een gemeenschappelijk leven ztjn gekomen, ondanks het feit, dat zij elkaar steeds als naburen hebben verdragen. De burgers van beide gemeenten en de gemeentebesturen hebben weinig contact met elkaar. Tenslotte stellen B. en W. de raad voon
voon 1. zich te verklaren tegen de samen» voeging van Goedereede en Stellendam, zoals wordt voorgesteld in het door G.S toegezonden ontwerp van wet en de daar bij behorende memorie van toelichting; 2. Ged. Staten te verzoeken te willen
bevorderen, dat de garens tussen Goedereede en Ouddorp bij de wet wordt vastgesteld zoals hierboven is vermeld; 3. als motivering van het onder 1 en
3. als motivering van het onder 1 en 2 gestelde te aanvaarden bovenbedoeld prae-advies, alsmede de hoofdstukken I t.m. IV van het rapport der eiland-commissie.
missie. Alle leden verklaren het eens te zijn met het gestelde in het prae-advies. De heer J. Tainis Jz. zou Ged. Staten nog wülen verzoeken de historische naam van Goedereede in tact te laten en niet een letter van deze naam af te nemen zoals in het wetsontwerp gebeurt.
Zonder hoofdelijke stemming wordt overeenkomstig het voorstel van B. en W. besloten. Als laatste punt van de agenda wór*
Als laatste punt van de agenda wór* den de woningsp Burg. Charbonstraat 1, 3, 5, 7, Ö en 11 verhuurd aan C, Breen C. Lokker Cz., Jac. van Dam, pi. ver. het Groene Kruis« A> Gazenbefk en Ji Jongkoen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 maart 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's