Ook Melissant vecht voor zijn zelfstandigheid
Wij worden „verpatst" zei de heer Keizer!
Op de agenda van de gemeenteraad van Melissant, waren slechts een 4tal punten vermeld. In de Donderdagavond gehouden gemeenteraad, moest ook de raad van genoemde gemeente zich uitspreken of zij voor dan wel tegen samenvoeging was. Het behoeft geen betoog dat ook deze raad unaniem van mening was, dat samenvoeging niet anders dan vele narigheden tot gevolg zou hebben. Met het rapport van de commissie kon men zich, behoudens enkele kleine opmerkingen, verenigen.
Na opening door de voorzitter, werd direct het rapport van de commissie „Flakkee's Verweer" in bespreking gegeven. Nadat de raad veel lof had uitgesproken over het praeadvies van B. en W., nam de heer Keizer het woord. Na veel uitstel dient thans een beslissing te worden genomen, zo zei hij. Hij stond op het standpunt dat Melissant zich doqr niets en niemand zou moeten laten dwingen. Verder sprak hij de vrees uit dat Melissant evenals de overzeese gebiedsdelen verpatst zou worden Hij somde verder enige bezwaren op tegen de voorgestelde grenswijzigingen, en zag onder meer liever dat de Gebr. Vogelaar bij Melissant zouden blijven, zij zijn ook volledig op deze gemeente georiënteerd. Door samenvoeging zouden, naar zijn mening velen onnodig in verdrukking komen. Verder kon hij zich goed met het rapport van de commissie verenigen.
Hierop antwoordde de voorzitter ervan overtuigd te zijn dat G.S. het ontwerpwet naar hun beste mening hadden opgesteld en hij nofemde de uitdrukking van de heer Keizer als „verpatst" dan op zijn zachtst uitgesproken zeer onparlementair. De heer Keizer wenste deze uitdruk
De heer Keizer wenste deze uitdrukking echter niet terug te nemen. De heer v. d. VUet zou het zeer op prijs stellen wanneer enkele leden van G.S. op de raadsvergadering tegenwoor dig zouden zijn geweest, de raad zou zich dan zijns inziens beter kunnen verweren. Veel slechte dingen werden in de memorie van G.S. over Flakkee naar voren gebracht, maar het vele goede werd verzwegen, of zonder meer naast zich neer gelegd. Het eerste zowel als het 2e rapport van G.S. noemde hij kant nog wal lijken, en hiertegen wilde hij zijn stem verheffen.
De heer v. d. Sipaan vroeg zich af of G.S. nog prijs stelden op een antwoord van de gemeenteraden, of dat zij toch, ondanks de protesten, hun plan door zouden willen drijven. Als het laatste geval zou blijken te zijn, 5«DU het willen blijven vechten voor het behoud van de bestaande gemeenten, zelfs tot de Kroon. Hij noemde de memorie een gril van G.S. en geloofde niet dat zij werkelijk van mening zijn dat Flakkee zo achterlijk is. De stukken, toegezonden van G.S. zullen wel door de jongste bediende zijn opgesteld, hij zag er niets gedegens in. Wat historisch gegroeid is mag men niet veranderen, een duidelijk voorbeeld in deze noemde hij Engeland en Ierland. Hij wees dan ook vierkant de samenvoeging van de hand. De heer Struijk bracht in herinnering
De heer Struijk bracht in herinnering het eerste rapport van G.S. hetwelk als een onweer uit de heldere hemel insloeg. Er zijn geen steekhoudende argumenten aangevoerd, zo zei deze G.S. zien in samenvoeging alleen een geldelijk voordeel. Hij protesteerde tegen de uitdrukking achterlijk, en liet vele verbeteringen de revue passeren. Zelfs de vaste oeververbinding vond zijn oorsprong in de gemeente Melissant. De grenswijzigingen, zoals voorgesteld in het „Flakkees" VeTrweer" hadden zijn instemming maar hij i;ekende er billijkheidshalve op een gedeelte van de Dirkslandse polder terug te krijgen, temeer amreden deze mensen vroeger reeds getekend hadden om bij Melissant te mogen worden ingedeeld. De vrijmoedigheid om tegen de samenvoeging te stemmen putte hij uit de absolute en vurige overtuiging dat het praeadvies van B. en W. het gevoelen van de Melissantse inwoners vertolkt.
De heer Vogelaar hekelde de Memorie van toelichting, o(f zo hij zei, het zondenregister van Flakkee. Hü vond de Memorie van G.S. meer op een Aprilgrap lijken dan op ernst. De smaad Flakkee opgelegd ging zelfs de Inspecteur van het onderwijs te Den Briel te ver, en hij verklaarde dat het onderwijs op Flakkee zeker niet minder was dan overal elders. Ook hij zag geen voordeel in samenvoeging.
De heer Vogelaar zou, indien mogelijk voor de smaad Flakkee aangedaan, G.S. voor de rechter willen dagen. Het historiele en de traditie rekenen G.S. niet, gevoelsargumenten moeten wijken, maar gevoelsovertuigingen zijn niet van belang ontbloot. Spr. was evenals de heer V. d. Spaan van mening dat indien G.S. de plannen zouden doorzetten, men moet blijven vechten tot in de hoogste instanties.
Alle raadsleden verklaarden zich, op de vraag van de voorzitter, tegen samenvoeging en gingen accoord met het praeadvies, zoals opgesteld door B. en W. Hierna ging men enige tijd in comité om te beraad^agen over de voorgestelde grenswijziging.
Na heropening bleek de raad zich met de voorgestelde grenswijzigingen te kun nen verenigen, al had men hier en daar wel enkele op of aanmerkingen. complimenteerde de heer Den Eerzai» met het succes der vele gedipIomeeM en zegde de ouders dank voor het m!? de inzicht om hun kinderen dit OMP vrijs te laten volgen en voor de beton de medewerking. *
Namens de vereniging van oudleerh gen Excelsior sprak de heer de w' secretaris dier vereniging, die de ^J plomeerden de goede raad gaf een» tief lid van Excelsior te worden, Aan de met de hoogste cijfers g»* plomeerde, Koos van Oorschot uit jU, huizen, overhandigde hij een fraai boek werk „Het Nederlandse Trekpaara« Namens de ouders bedankte dg hee van der Kroojn uit Nieuwe Tonge i, hartelijke bewoordingen betuigde J dank jegens de heer iDen Eerzamet waarin hij ook mevr. Den Eerzamen bf trok.
Namens de leerlingen sprak Jan Rooi woorden van dank jegens de heer a mevrouw Den Eerzamen, een en anii(. van een tastbaar blijk van waardeim. vergezeld laten gaand. * Ook aan de heer C. Scherpeniase_ jj les geeft in machinekennis, werd daji gezegd.
Met een opwekking aan de ouders on het onderwijs alle steun te verlenen, at centueerde de heer Den Eerzamen dj de ijver van de leerlingen bovenal tj langrijk is.
(In ons vorig nummer gaven v/i reeds een voorlopig verslagje van eindles en het uitreiken der diplomj'sl Helaas werden daarbij enige verveleoil zetfouten gemaakt, zodat wij een en a der nog eens laten volgen.)
Het diploma ontvingen: Evert ArenJ man en Willem van Dis te Stad aan i Haringvliet; Piet van den Doel, Kees\| Driel, Jan Spee en Maarten van Vlrl te Sommelsdijk; Klaas van Es, PetJ Wessels te Middelharnis; Koos vanEjl keren, Oude Tonge; Jaap Grootenboeil Nico Mijnders, Jan Rooij en Andriesif d. Velde te Dirksland; Geert JacoïL Koos van Oorschot en Piet de Wit tl Achthuizen; Simon van der Kroon tf Nieuwe Tonge. De mooiste puntenliJ had Koos van Oorschot.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 maart 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's