Promotie Dr. H. C. Landheer te Leiden
Grote belangstellintg
Aan de Rijksuniversiteit te Leiden had jl. Woensdagmiddag de promotie plaats van de heer H. C. Landheer geboren te Ooltgensplaat (thans leraar aan het Gymnasium te Gorcum) tot doctor in de Letteren en Wijsbegeerte. Hij schreef een dissertatie over „Klank- en volrmleer van het dialect van Overflakkee". (In het nummer van vorige week Woensdag gaven wij hierover reeds een nadere uiteenzetting. Red.) Aan het proefschrift had dhr Landheer 13 stellingen toegevoegd.
In de gesloten »enaatszltting die om 2 uur aanving, waren, behalve vele familieleden van de jonge doctor, 13 professoren aanwezig. Hieronder bevonden zich de Rector Magnificus Dr S. T. Bok Hoogleraar in de faculteit der Geneeskunde en de Promotor Prof. Dr G. G. Kloeke. Een zo'n groot aantal professoren komt weinig voor bij dergelijke promoties. Dit proefschrift heeft zeer zeker veler belangstelling getrokken. Verder waren nog aanwezig dhr P. den Eerzamen van Wassenaar e.a.
Als paran3Tnphen fungeerden dhr Corn Landheer, Mr in de rechten te 's-Gravenhage (broer van Dr Landheer) en dhr B. Endenburg, Lit. Cand. te Leiden, In deze zitting, die tot 4 uur duurde, traden 4 professoren met de promovendus in dispuut.
In de openbare senaatszitting die toen aanving waren ruim 100 belangstellenden aanwezig, waaronder Leraren van Dr Landheer uit Leiden, Collega's uit Gorcum en leerlingen van enkele klassen van het Stedelijk Gym. te Gorcum. Namens de Culturele Commissie van de Flakkeese Gemeenschap was aanwezig Burgem. Chr. v. Hofwegen te Nieuwe Tonge.
De promotor Prof. Dr Kloeke, sprak zijn grote bewondering uit over het belangrijke proefschrift. Zelden komt een promotie voor, waarbij het dialect als onderwerp is gekozen. Hij feliciteerde Dr Landheer met dit werk en was vol lof over zijn arbeid. Deze studie, aldus de Prof. is inge
Deze studie, aldus de Prof. is ingewikkelder dan de moderne talen. Hierna overhandigde de promotor de doctorsbul aan de promovendus. Na deze plechtige senaatszitting volg
Na deze plechtige senaatszitting volgde een drukke receptie, waarbij Dr en Mevr. Landheer en wederzijdse ouders vele welgemeende gelukwensen in ontvangst mochten nemen, waar nog bij de vele telegrafische en schriftelijke felicitaties die werden ontvangen. Een tetegram kwam ook binnen van Burgemeester Rijnders van Middelhamis als voorzitter van de Flakkeese Gemeenschap. Het proefschrift van Dr Landheer, op
Het proefschrift van Dr Landheer, opgedragen aan zijn vrouw en ouders, werd uitgegeven te Assen bij van Gorcum en Comp. N.V. (Corresp.)
In alle bedrijfsgroepen wordt het gedaan, waarom hier dan niet, vraagt spr. Weth. Nederhiof: Door de resp. Bonden is deze toelage gevraagd en de regering heeft het noodzakelijk geacht. Wanneer Wij het niet geven, zijn de ambtenaren er hier de dupe van. Dat Weth. Grinwis er niet voor is, komt omdat hij jaren van achter komt. Hij heeft een verouderde sociale opvatting.
We leven nu in een andere tijd dan vroeger.
Weth. Koek: Wanneer nu iemand zijn vol salarais krijgt en nog ƒ 50.— toe, dan vraagt hij zich af, waai'om is dat nodig ?
Weth. Nederhof weet die gronden niet aan te geven; die het meeste verdient krijgt ook wat meer te verteren. De regering is van mening, dat men zijn vacanties elders moet kunnen brengen. Als spr. bv. zelf te Ouddorp bleef, zou hij nog geen rust hebben! De deur zou niet stilstaan!
Bij stemming werd het aangenomen met 6—i stemmen. Tegen de heren T. Grinwis, T. Koek, J. Voogd en Weth. Grinwis.
De gemeente-begroting 1950 onderging' een wijziging, welke werd goedgekeurd. 10. Voorstel van B. en W. tot vast
10. Voorstel van B. en W. tot vaststelling van een verordening op de monumenten in de gemeente (meerderheidsVoorstel.)
De heer J. Voogd» vroeg hierover inlichtingen, waarop de voorz. antwoordde, dat er veel ouds weg is, veel historische gebouwen zijn afgebroken, en nu kunnen door deze verordening de gebouwen die van historische waarde zijn niet zonder meer worden afgebroken, maar worden daardoor beschermd. Weth. Nederhof: Er zal wel een commissie voor moeten worden benoemd, die dit in handen neemt. Weth. Grinwis: Veronderstel eens dat het zgn. „blauwe huus" moet worden afgebroken, dan mag men dat niet doen? Dat is beperking van vrijheid.
De voorz.: Dat bepaald dan de commissie' De heer Caron: Wie is er deskundig
De heer Caron: Wie is er deskundig om dat te beoordelen?
De voorz.: Men kan zich door een deskundige laten bijstaan.
De heer Hameeteman: Is het niet een ernstig ingrijpen op het eigendomsrecht van de bewoners? De mensen zijn dan niet meer vrij om te verbouwen enz. Als nu bv. de eigenaar van het Blauwe Huis er een nieuwe Voor in de plaats wil hebben zou hij dat niet kunnen! Weth. Nederhof is het daarmee wel
Weth. Nederhof is het daarmee wel eens. Daar zit wat in. De bedoeling van de verordening is niet om de oude boel te laten staan, maar het moet in de oude vorm worden hersteld.
De heer Hameeteman: Maar op kosten van de eigenaar!!
Weth. Nederhof: Dat is wel een bezwaar. De voorz. zeide, dat bij herstel subsi
De voorz. zeide, dat bij herstel subsidie zal worden verstrekt. Wij kunnen in de oude dingen lezen hoe onze voorouders hebben geleefd en gewerkt en het is jammer, dat er zoveel teloor gaat.
De heer Hameeteman kan dat niets schelen. Hij voelt niets voor die dingen. Hoe die oude ark er uit zag, waar vroeger de mensen mee naar Brouwershaven voeren, deert hem niets. Hij zag liever dat de vaste oeververbinding er kwam! De heer Caron: De inwoners hier voe
De heer Caron: De inwoners hier voelen niets voor oudheden. Spr. wil ook de vrijheid nog niet meer beknotten. Bij stemming werd het verworpen met alleen de stem van Wethouder Nederlof vóór.
Moeilijkheden over een W.C. Binnengekomen was een verzoek van de heer P. Voogd Kz. (Molenaar) om een bouwvergunning voor het plaatsen Van een W.C. Hij heeft deze verbouwd, echter niet zoals de tekening aangaf. Nü vroeg. hij opnieuw vergunning aan. De voorz. antwoordde dat B. en W. hier geen vergunning voor kan geven. De heer Caron gaf op dit geval een toelichting. De W.C. was verbouwd weliswaar iets buiten de tekening, maar dat nu opdracht was gegeven om af te breken, achtte hij niet juist. Hij meende dat geen opzet aanwezig was, bij het afwijken van de tekening. Op het privaat zaten de mensen met de knieën tegen de deur! Toen is de W.C. een weinig achteruit gezet. Spr. had liever gezien dat de bewoner en de bouwer daarvoor een reprimande hadden gekregen, dan dat tot zulke drastische maatregelen was overgegaan. Wanneer aan het wegenreglement moet worden voldaan, dat de weg 10 m breed moet zijn, is er bij Voogd nog ruimte genoeg! Spr. zag gaarne dat de mensen wat meer vrijheid kregen, om te verbouwen. Wat soepeler toepassing achtte hij zeer gewenst. iDe voorz. antwoordde dat al wilde B. en W. de vergunning geven zij dit niet kunnen.
De heer Hameeteman bekeek de zaak van 2 kanten. Formeel heeft B. en W. gelijk. Bij het bouwen is echter gebleken, dat die W.C. een onpractisch ding zou worden. De fout is nu, dat Voogd een beetje laat is met het indienen van zijn beroep. De Minister aldus spr., heeft vanavond gezegd, dat het gemeentehuis niet de boeman mag zijn voor de bewoners. Met een beetje soepele toepassing gaat het ook. Voogd heeft er voor gezorgd, dat er weer een woning bij kwam en hij wil het nu bezien als een verzuim, dat wel kan worden hersteld.
De heer Caron vroeg de voorz. waarom B. en W. er niets aan kunnen doen, waarop de voorz. antwoordde, dat het 40 cm buiten de rooilijn ligt. De heer Caron: Laten we dan beslui
De heer Caron: Laten we dan besluiten als raad, dat de rooilijn 40 cm terug gaat! Hij vroeg aan B. en W. wat meer door de vingers te zien, dat heeft hij ambtelijk ook moeten doen.
Weth. Nederlof zeide bij de heer Voogd geweest te zijn en de toestand te hebben opgenomen. De heer Labee en de metselaar hebben Voogd gewaarschuwd maar Voogd antwoordde: ,,het kan mij niet schelen!" Spr. heeft Voogd aangeraden alsnog een wijziging van de tekening in te dienen. Toen wist spr. echter nog niet, dat het buiten de rooilijn lag. Morgen 5 Juli moet B. en W. een beslissing nemen. De rooilijn is vastgesteld door de raad, en B. en W. hebben dat uit te voeren. Het enigste is een bijzondere rooilijn vast te stellen, maar dit schept precedenten ook voor anderen. Wordt de rooilijn anders, zitten we toch nog met de bouw-verordening. Raak bouwen gaat nu eenmaal niet. In het Oudeland is ook de bouw van een woning stil gelegd, gaat men nu hier soepel toepassen, dan komen wij van kwaad tot erger zei spr. Ir Kiers dreigde reeds de bevoegdheden van B. en W. in te trekken, wanneer verder van de vergunning zal worden afgeweken. Dan zullen er meer Ouddorpers mee gedupeerd zijn.
Weth. Grinwis meende wanneer de raad besloot de rooilijn opnieuw vast te stellen, dat het wel kan worden toegestaan. We leven in een vrij land en het moet hier niet worden als in Rusland zei spr.
Weth. Nederlof is er voor, wanneer de raad een bijzondere rooilijn vaststelt, aan Voogd een vergunning te geven.
De heer Caron wil bij wijze van circulaire of i.d. de Ouddorpers er op wijzen, dat het niet aangaat werken uit te voeren buiten de goedgekeurde vergunningen. Dat is nodig en zal helpen. Maar overigens wil hij een soepele toepassing. De voorz. besluit de bespreking. Het
De voorz. besluit de bespreking. Het zegt hem wel iets dat tegen beter weten in is gehandeld.
De heer Caron: Wordt het nu afgebroken ?
Weth. Nederlof: Morgen valt de beslissing! De heer Hameeteman: Het is buiten
De heer Hameeteman: Het is buiten de raad, maar B. en W. moesten de gevolgen er van dragen!
De heer Caron wees er op, dat aan de haven zoveel is gebouwd, dat niet aan de eisen voldoet, dat het meer dan erg is. Glas oppervlakte tekort, hoogte twijfelachtig, en meer andere dingen. In het pakhuis van dhr v. Dam is het al even zo.
Weth. Nederlof: Dat ligt buiten de compententie 'van B. en W. De heer Caron weet dat. Maar daar
De heer Caron weet dat. Maar daar had B. en W. op moeten wijzen, met de bouwverordening in de handen! Bij Voogd is het andersom en nu zou ik zeggen laat B. en W. hier wat door de vingers zien.
De heer Hameeteman: Is de bespreking nu gesloten of kunnen we doorgaan ? De voorz.: Het heeft geen zin hier
De voorz.: Het heeft geen zin hierover verder te gaan. De heer Hameeteman: Uw Wethou
De heer Hameeteman: Uw Wethouder sneed het punt weer opnieuw aan! De voorz.: Gaat uw gang dan! De heer Hameeteman: Ik ben er van
De heer Hameeteman: Ik ben er van overtuigd, dat Voogd niets van de rooilijn af wist. We kunnen geen nieuwe rooilijn vast stellen, omdat er geen aanvrage ligt. Zie het door de vingers, zei spr. en we horden er nooit meer van...
De heer Caron: Zo zijn er duizenden gevallen in Nederland De voorz. laat nu definitief de hamer vallen en sluit de bespreking hierover.
Rieiskosten kinderen B.L.O. school Ter bespreking voor het nemen van een beslissing op verzoeken om vergoeding van reiskosten ingevolge art. 13. L.O.-wet 1920 ging de raad in besloten zitting. Dit duurde vrij lang. Toen de zitting heropend werd, bleken de heren nog midden in de bespreking te zitten. Weth. Nedterlof had het over: ,,de school aan de Ouders" en meende dat waar het kon de Ouders moesten bijspringen. Hij bleek met de onderwijzer te Merwe (onderw. aan de B.L.O. school) een onderhoud gehad te hebben, en ge vraagd, of de school in een slechte finantiële positie verkeerde, waarop deze geantwoord had met de vraag: „hoe komt U daarbij ?
De heer Caron meende waar er hier 14 ä 15 kinderen waren die deze school bezochten, de raad op grond van wettelijke bepalingen dit moest steunen. Het ging z.i. niet aan, dit op de kerk of de burgerij te schuiven.
Weth. Nederlof was er dan ook wel voor het te steunen, maar had het liever anders geregeld gezien. Dirksland heeft bv. als gemeente een veel groter inkomen dan Ouddorp, hij zag liever de onkosten ä pari verdeeld. Ouddorp krijgt nu een extra last van plm. 1500 gulden.
De heer Caron: De L.O.-wet schrijft voor, dat we de vergoeding reiskosten kunnen uitkeren.
De heer Nieuwland achtte het beter, dat de reisonkosten over de verschillende gemeenten werden verdeeld.
Weth. Nederlof: Dat was beter geweest. Middelharnis is er nu het meest bij gebaat. De heer Hameeteman zeide tegen te
De heer Hameeteman zeide tegen te zullen stemmen op grond van de unfaire handelingen van het schoolbestuur van deze B.L.O.-school.
De heer Nieuwland vroeg nogmaals naar de mogelijkheid om het over de gemeenten te slaan, maar wethouder Nederlof zeide, dat de voorbereiding ook tekort geweest was.
Het voorstel 'van B. en W. om het toe te staan naar draagvermogen van de gezinnen, van wie de inkomsten zullen worden bekeken, werd aangenomen, met de stem van de heer Hameeteman tegen. Sluiting.
Kort verslag van de ledenexcursie van de C.A.A.G.O.
Met in totaal 80 dames en heren heeft de C.A.A.G.O. haar jaarlijks 2-daagse reisje gehouden. Deze maal was het doel van de tocht een bezoek aan de Belgische Ardennen.
Met een extra boot van de N.V. v. d. Schuit werd om 5 uur van Sluishaven naar Dintelsas gevaren, waar met 2 bussen van de Autobus Mij Zeeland te Goes de tocht verder zou plaats hebben.
Via Bergen op Zoom, Antwerpen ging het allereerst naar Brussel waar een kop koffie met gebakje werd genuttigd. Van Brussel ging het in Zuid-Oostelijke richting via Namen naar Dinant waar wij om 1 uur in het Hotel des Postas arriveerden voor een koffie-tafel. Twee uur was het vertrek voor een bezoek aan de grotten van Han. Ging al spoedig na het verlaten van Brussel de tocht door heuvelachtig terrein met nog wat losse gronden, na Namen en verder in Zuidelijke richting ging het terrein steeds heuvelachtiger worden en moesten de bussen dikwijls op de kleinste versnellingen rijden om de hoogten te nemen.
Maar dit was nog maar een voorproefje van hetgeen de volgende dag aan natuurschoon te zien zou geven.
Zo als hier voor gezegd ging het via Namen naar Dinant, door de schitterende Maasvallei met zijn vele dorpjes en van Dinant door de niet minder mooie vallei van de Lesse (Ben bergstroom, die zich enige km bezuiden Dinant in de Maas stort), op de grot van Han aan.
Voor hen, die nog nimmer de grotten van Han hebben bezocht is de 4 km lange tocht door de gewelven onvergetelijk. Hog-e gewelven en woeste rotsformaties met dan weer een smal pad, vanwaar men zich in de diepte de Lesse in bruisende vaart zich een weg zag banen, de duizenden druipsteenpegels in de grootste verscheidenheid, kortom men wordt niet moe om er naar te kijken, terwijl men zich dan afvraagt hoe of zo'n natuurwonder is ontstaan. Na er plm. 2 uren te hebben doorgebracht ging het varende in bootjes over het volgens de gids 24 meter diepe meertje in de grotten, op het daglicht weer aan, waar een 10-tal schoenpoetsters stonden te wachten die om strijd de schoenen een goede beurt wilden geven. Door velen een souvenir gekocht, de bussen weer in, en nu weer langs andere wegen terug naar Dinant, waar het diner, volgens Hollands menu samengesteld zich alle eer liet aandoen. Volgens gewoonte werd tijdens het
Volgens gewoonte werd tijdens het diner door de voorzitter in een gloedvolle tafelrede het een en ander over de excursie gezegd, waarbij een der leden ook nog een en ander naar voren bracht. Na het diner, dat plm. 11 uur geëindigd was, werd nog door een aantal le den een straatje omgelopen, maar waar er in Dinant weinig te beleven is, het is werkelijk een stadje, waarvan men des avonds kan zeggen in rustige rust, werd nu vlug de kamers opgezocht, daar de volgende dag het programma van de reis, ontbijt 6.15 uur, tezien gaf. 7 uur weer in de bussen, nu voor de etappe Dinant via Neufchateau, Bastogne naar Laroche. Daar wij de eerste dag al veel natuurschoon g-ezi<?n hadden, het traject hiervoor genoemd overtrof al wat wij de vorige dag gezien hadden. Hier zaten wij werkelijk midden in de Belgische Ardennen. Moeizaam kropen de bussen de kilometers lange hellingen naar boven en was dan het hoogste punt weer bereikt dan hoorde men in de bussen de uitroepen van: Schitterend, fantastisch enz. Waarlijk, het was schitterend en fantastisch de overal in de diepte verspreid liggende dorpjes, het vee in de weide; wat alles op miniatuur geleek, de met verschillende gewassen bezaaide landerijen, waar geen enkele kunstmatige mozaïk een zuiver beeld van kan geven, het waren indrukken die ons boeiden en vast hielden, terwijl men dan weer langs de kronkelende bergwegen in lagere regionen daalden, men weer geboeid werd door de schitterende gezichten op de hoge heuvelruggen, waar tussen het veel kleurige groen een villaatje of kerkje met een torentje nauwelijks te zien was.
Het was werkelijk prachtig en men moet het gezien hebben wil men zich er een voorstelling van kunnen geven. Een zuivere beschrijving zou veel te veel plaats vergen en is mij ook niet mogelijk. Na in Laioche een kop koffie te heb
Na in Laioche een kop koffie te hebben gedronken ging het om 12 uur via Hotton naar Durbuy voor een koffietafel.
Ook dit gedeelte van de tocht gaf het zelfde beeld te zien als de vorige.
Half drie was het vertrek uit Durbuy. De tocht ging nu door het stroomgebied van de Orthe, en waar de heuvelruggen hier minder vaxi de motorkrachten der bussen vergden ging het in sneller tempo als wij tot nog toe konden aanhouden noordwaarts om via Luik Hasselt Hechtel te half negen in Eindhoven te arriveren waar in Hotel de „Wildeman" het diner reeds op ons wachtte. Tijdens het diner werden door enkele
Tijdens het diner werden door enkele leden woorden van dank gebracht aan het bestuur waarbij inzonderheid woorden van dank en hulde gebracht werden aan de voorzitter en aan de Directeur voor de wijze waarop zij de reis in elkaar hadden gezet en die vrijwel op de minuut volgens de door hen vastgestelde tijdstippen is verlopen. Wederzijds werd door de Directeur
Wederzijds werd door de Directeur woorden van dank gebracht aan de leden voor de manier waarop zij de voorschriften volgens het door de voorzitter aan hem ontworpen reis en tijdschema hebben gevolgd. De voorzitter sloot in zijn slotwoord zich hierbij geheel aan, waarbij hij nog een hartelijk woord van dank bracht aan de chauffeurs der bussen voor de manier waarop ook zij hebben bijgedragen voor het slag'en der reis. Het was inmiddels 10 uur geworden
Het was inmiddels 10 uur geworden toen er vertrokken werd uit Eindhoven. In snelle vaart ging het nu via Tilburg- Breda naar Dintelsas, waar wij half een aankw.amen. Weer een extra boot. Een uur op Plakkee en met de bussen van de R.T.M, naar huis. Geen enkele wanklank, de gehele reis in de beste stemming, veel gezien, de deelnemers kunnen op een prachtige reis terugzien. -O-
Centrale Veiling Middelharnis
Veiling van Maandag 9 JuM 1951 Aardbeien zonder dop ƒ 87.'—128.; Zwarte bessen ƒ 84.—; Witte bessen ƒ 28.—; Perziken ƒ 7.—13.—; Madame Moutot ƒ 97.—110.—; Madame Lefeber ƒ 107.—; Rode bessen ƒ 50.—57.—; Frambosen ƒ 90.—110.—; Bloemkool A ƒ 29.-36.—; Bloemkool B ƒ 22.»—28.—; Bloemkool C ƒ 15.—18.—; Bloemkool D ƒ 11.—; Peulen ƒ 95,—; Tuinbonen ƒ 19.-22.-; Doperwten ƒ 25.—; Sla A ƒ 3.60—7.—; Bospeen ƒ 24.-27.-; Dubbele Princessen ƒ 111.—; Komkommers A ƒ 25.—26.—; Komkommers B ƒ 21.— 22.—; Komkommers C ƒ 18.—; Boskroten ƒ 11.—15._; Spitskool ƒ 12.-13.-; Eigenheimers ƒ 19.90—22.—; Doré ƒ 20.50—22.—; Nederlanders ƒ 21.20— 23.10.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 juli 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's