Huurverhoging woningen Steeneweg
Donderdagavond vergaderde evenals in alle gemeenten ook de gemeenteraad van Middelharnis. Men luisterde naar de redevoeringen van Minister van Maats seveen en van burgemeester Oud ter gelegenheid van net lOO-jarig bestaan i„ gemeentewet, maar daarna werkte men nog een, op diverse punten belangrt;;. agenda af. En in het kader van de herdenking van het eeuwfeest der gemeen. tewet memoreerde burgemeester Rijnders het een en ander uit hetgeen in igji in de raad van Middelharnis aan gewichtige zaken is behandeld.
Een stuk historie
Tegenover de invoering van de nieuwe gemeentewet in 1851 aldus de burgemeester, bleken de raadsleden zeer gereserveerd te staan. Veel zou immers door hogere organen worden vastgesteld. Ernstig zat men met de gemeentefinanciën in, want men vreesde het eigen kapitaal te moeten aanspreken vanwege dreigend tekort van ruim 1 gld. Dit bijr een jaarlijkse gemeentelijke inkomst van 25.631 gld. De burgemeester vreesde bovendien teruggang van de welvaart daar Hellevoetsluis grote bedrijvigheid tot zicli trok. Het was nodig om de inkomsten te verhogen en een der raadsleden stelde voor belasting te heffen op ieder mud kolen. Men besloot de presentiegelden maar te laten schieten, zodat men voortaan voor niets de raadszittingen moest bijwonen. De toelage aan de schutterij, die 20 gld. had bedragen, verlaagde men tot 15 gld. De rekening van het Burgerlijk Armbestuur keurde men niet goed, omdat de regenten zich niet aan de begroting hadden gehouden met een uitkering van ƒ 9.60 aan een cholerapatiënte, Maria Bakker. En ook beraadde men zich over de salariëring van de burgemeester, die 556 gld., van de secretaris die 450 gld., van de wethouders, die 122 gld., van de ontvanger, die 209 gld. 's jaars trokken. Een bedrag van 400 gld voor pompen en riolen vond men niet nodig en — de geschiedenis blijkt zich ook in Middelharnis te herhalen — de brandweer vroeg naar het oordeel der heren raadsleden teveel voor de blusmiddelen. Besloten moest worden tot aankoop van de bij de nieuwe wet voorgeschreven ambtsketen van de burgemeester. Het raadslid van den Broek stelde voor om er twee te kopen, de tweede bestemd voor de wethouder, die de burgemeester eventueel moest vervangen. Maar de meerderheid vond één keten genoeg en met 7 tegen 4 stemmen werd besloten dat het een zilveren zou zijn. Ingekomen waren verzoeken terzake „openbare secreten" en blijkbaar behandelde men deze nog al diepgaand want er kwam van de heren Bos, Kom en Meijer Veerman een „secretievoorstel." En op nog een tweede punt blijken recente gebeurtenissen uit Middelharnis' raad een herhaling van hetgeen eerder te berde kwam: de polders vroegen de raadszaal te mogen gebruiken voor vergaderingen en hetzelfde kan gezegd worden van Marietjespad, waarover men zoiets als een proces met de polder begon.
Het incident — om het zo eens te noemen — verwekte de heer Bos, die de bij de nieuwe wet voorgeschreven eden moest afleggen en niet zei: „Zo waarlijk helpe mij Giod almachtig", maar sprak van de „Drie-enige God". Enige raadsleden achtten deze eedsaflegging ongeldig en zijn zelfs bij de Koning in beroep gegaan. Men bleek de toevoeging evenwel niet zodanig te vinden, dat de eed ongeldig werd verklaard. Uit de notulen enz. was het burge
Uit de notulen enz. was het burgemeester Rijnders ook nog gebleken, dat de huwelijksafkondigingen geschiedden op Zondagmorgen, door de secretaris, en gedaan werden vanaf de pui van het raadhuis.
Raadsstukken Burgemeester Rijnders opende met gebed. De notulen werden vastgesteld. Jaarverslag en rekening schoolartsendienst waren ingekomen. Ged. Staten hadden enige raadsbesluiten goedgekeurd. Met de Gascentrale is discussie ge
Met de Gascentrale is discussie geweest over Verkoop van de oude stokerij te Middelharnis. Voorgesteld werd voor ƒ 3000.— over te doen aan de fabriek.
De heer v. d. Meide vroeg naar taxatie door de heer Kroost, naar het uitbreken van de oude fabriek en naar het vervoer enz. van puin.
De voorz. deelde mede, dat de heer Kroos lager taxeerde, maar tegen dat bedrag wilde men niet overgaan. Het puin is voor andere werken gebruikt.
Huurverhoging Na mededeling van nog enige ingekomen stukken stelde burgemeester Rijnders beantwoording van door de heer Kleingeld (Arb.) gedane vragen aan de orde. (Deze 'vragen hadden betrekking op de recente plotselinge verhoging van huren van nieuwe woningen aan de Stee- neweg en omgeving, waarover onder te langhebbenden nogal wat deining ij y,, oorzaakt; deze vragen hebben wij in „ tenso in een onzer vorige nummers va» de krant opgenomen.)
Burgemeester Rijnders antwoordde dat de verhoging geschiedde naar aan! leiding van een brief van de minister die daarin een huur voorschrijft, te,. kend naar het huuipeil van 1940 pij,j., procent. B. en W. geven gaarne toe, d,. het een zeer ingrijpende maatregel R maar het gemeentebestuur heelt in d. ze geen of maar heel weinig bevoegdiie,. Op de exploitatie dezer huizen drukt ee, tekort en dit wenst de minister met Met een verhoging van minder dan 31 procent kan men alleen volstaan alsnm een sluitende exploitatie heeft.
De heer Kleingeld zei deze kwestii inmiddels verder bestudeerd te hebbn In de streek waarin hij nu werkt vei. hoogde men tot 20 procent. Spr. vroet zich af of de schuld bij de minister 21' en B. en W. vrijuit gaan. Het colle-t draagt de verhoging in elk geval vooi Spr. meende dat men vergeleken licefi met woningen, die hoger in rang ligcfj' Men is uitgegaan van het hiiurneif vaa een middenstandswoning. De b'ewoneis worden daarvan nu de dupe. Als zij n- weten hadden dat deze verhoging joi komen, zouden zij vermoedelijk niet u deze huizen getrokken zijn. De huurii afgesteld op het budget. Spr. betoogi'è voorts dat er toch nog wel een aanaej, lijk verschil blijft tussen stad en platteland. Spr, 'vond dat B, en W, in eer uiterste zijn vervallen. Niet alleen met de huur, maar als gevolg daarvanook met personele en reiniging sbelastic worden de bewoners getroffen, die juisi behoren tot een bevolkingsdeel dat ziji offer al meer dan gebracht heeft. Spi verklaarde met nadruk niet met dezi verhoging accoord te kunnen gaan.
De voorz. herhaalde dat een en anda B. en W. ook tegen het hart stuit en dat het college het zeer onpleizierig vindt Maar de oorzaak vloeit voort uit de regeling, waarbij het Rijk zijn vooi-waaiden stelde. Spr. nam aan dat het vooi velen moeilijk is, maar de minister gaat bij de norm voor de huur uit van liet standpunt dat een zevende deel van liet loon voor huur bestemd moet zijn Bij een huur van ƒ 5.60 komt men aan plm 40 gld, weekloon en spr. meende dat er gemiddeld en gelukkig wel iets meer verdiend wordt.
Voor wat het vergelijkingsobjed betreft: men is uitgegaan van 12 soorten woningen in de gemeente, Daarbij was de kubieke inhoud norm. Spr: verwaclitte, dat er een verschuiving zal komen in het bewonen. De nieuwe woningen zullen bewoond worden door ambtenaren enz., de vroegere middenstandswoningen worden betrokken door arbeiders. De nieuwe huizen zullen nog weer duurder zijn, maar men moet toch met bouwen doorgaan.
Bovendien hebben B. en W. indertijd al gewaarschuwd voor verhoging hrnir De minister gaat nu eenmaal uit van äi twee normen, sluitende exploitatie a 1/7 loon voor de huur! Als de nieuwe woningen te duur zou
Als de nieuwe woningen te duur zouden worden — zodat men er moeilijli bewoners voor vindt — dan zal irren geen bouwvergunning kunnen krijgen en komt het gehele bouwplan 1951 in gevaar! Aldus waarschuwde de burgerrreestei' De heer Kleingeld meende dat de mi
De heer Kleingeld meende dat de minister met zijn 1/7 deel niet een maximum bedoelt! Gemiddeld zijn de inkomsten niet zo hoog. ,,Deze nrensen zouden de dupe worden van de nieuwe huize« en huren?" zo trok spr, in twijfel,* vond, dat de verhoging al te plotseling is ingevoerd. Men had vooraf overlef moeten plegen. Er is pas een coinirrissK geweest, die geconcludeerd Ireeft dat liet platteland aanmerkelijk goedkoper is dan de stad, dit t.a.v. salarissen enz. Spi vond die conclusie van generlei waai* als het niet in de practijk ooi; zo bljW De voorz. dacht dat de heer Kleingm niet voldoende g'einformeerd was. Dw dagen na ontvangst van de bnef vfin è minister besloten B, en W. or niet op'' te gaan. Dat gebeurde eerst gedwongen op 21 Juni. De gemeente zou voor W tekort opdraaien. Toen is iret zo vooraslig mogelijk bekeken. Of de laad o( B en W. er mede accoord gaaii wordt rm gevraagd. Spr. herhaalde ir-'-g eens W men de huren voor verdere nieuwe »'" rringen zal kunnen motiveren, als m* ze nu al te hoog noemt. Men wil nu eenmaal de exploitatiekosten legen gaa»
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 juli 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's