Uit het Kijkvenster
Hollandse boeren in Franltrijk — iGoefe gewassen, maar kerk en school middelptmt.
In de vacantie-tijd is het veel de gewoonte geworden om niet in eigen land te blijven, maar naar het buitenland te trekken. Het wordt een manie, is men niet in het buitenland geweest, dan telt men niet meer mee. Alsof ons eigen land niet tal van schoonheden en behoorlijkheden bezit, waarvan bijna zeker is, dat de meesten die niet gezien hebben!
Frankrijk is bij de vacantie-reizen een aantrekkings punt, hoewel het er niet goedkoop is. Parijs, de wufte stad, viert zijn 2000-jarig bestaan, en trekt dit jaar veel bezoekers. Vooral voor jonge mensen is het een gevaar in die grote-stadscentra uit te gaan, het is zo verleidelijk en men komt zo licht op plaatsen waar men niet hoort.
Niettemin is Frankrijk een mooi land. Het is een boeiend panorama, wanneer men de beboste heuvels op rijdt en een prachtig vergezicht heeft wanneer men in de diepte beneden zo'n schilderachtig dorpje ziet liggen. Komt men er nader bij, dan treft men bijna alle huizen kaal en verveloos aan. De Fransen geven niet veel om mooie woningen of om mooi meubilair. Op dat punt stellen ze geen eisen. Een groot verschil met Nederland.
De Hollandse boeren, die zich jaren geleden in de landouwen ten Zuiden van Parijs vestigden, hadden vrij wat aanpassingsvermogen nodig om zich aan al die dingen te wennen. Br moest door het pionierswerk worden verricht en dan is luxe bijzaak. Dan begint men met op een veilingkist bij de kachel te zitten, inplaats van in een luxe fauteuil!
Het leven van de boeren in Frankrijk w.o. er veel zijn uit Flakkee, inzonderheid uit Ooltgensplaat, is heel anders dan hier te lande. We zeiden reeds, dat er pionierswerk moest worden verricht, wildernissen moesten ontgonnen, om er prima bouwland van te maken. Er zijn nu boeren, die 200 tot 400 ha land bezitten, waarop grote opbrengsten van allerlei vruchten worden geteeld. Men leeft er overigens heel eenvoudig. Heeft men personeel „op stee", dan zijn die met hun gezin inwonend. Zij huizen met vrouw en kinderen in een bepaald deel van de meestal grote bedoening, de kost maakt mede een deel van hun loon uit.
Het familie-leven'is er ook anders dan in Holland. De kolonie is geheel op elkaar aangewezen, al woont men dikwijls ver van elkaar af. Bij verjaardagen komt de hele familie reeds voor de middag bijeen, waarbij men dan des middags een gezamenlijke maaltijd houdt met tal van gerechten en volop goede Franse wijn. Na het eten gaan de bevriende boeren dan met elkaar ,,bouwen", eten 's avonds nog eens samen en gaan dan weer naar huis. Het Protestantisme is in Frankrijk
Het Protestantisme is in Frankrijk dun, Gods Woord is er maar schaars. Protestantse kerken zijn er in heel Frankrijk naar schatting slechts 50 in totaal. Ook op kerkelijk en vooral op schoolgebied is door de Hollandse boeren in Frankrijk pionierswerk verricht. Men heeft te Sans, de protestantse kerk met de predikant Ds Winter, waar Zondags dienst gehouden wordt. De Hollandse boeren komen soms 60 tot 80 km ver om deze dienst te bezoeken. Na de dienst zoeken vrienden en bekenden elkaar op, blijven bij goed weer meest een half uurtje op het kerkplein praten en rijden dan weer naar huis. Net als in Transvaal!
En dan de Chr. School die men er heeft! Dat doet ons deiiken aan de voortrekkers van het Christelijk onderwijs hier te lande, die vóór de gelijkstelling goed en bloed moesten opofferen om een school uit eigen middelen te onderhouden. Gelijkstelling zal in Frankrijk nooit komen, alles zal van eigen geld moeten blijven betaald. Men heeft nu een eigen Chr. School met 3 leerkrachten, wat vanzelfsprekend sommen gelds kost. Wij hebben ons laten vertellen, dat een kind op school ƒ 20.— per
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 juli 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's