Visserij van oesters en Mosselen in oude Tijden
over de historische ontwikkeling van de visserij op oesters en mosselen zijn fhts weinig gegevens voorhanden. Weliswaar heeft in de laatste tijd de mos I en oestervisserij, ook in wetenschappelijk opzicht, in het brandpunt der befnestelling gestaan, maar dit hield min of meer verband met ziekteprocessen, terke inkrimping der vangsten en economische aspecten.
oude tijden heeft Holland inderdaad „pstervisserijen gekend. Er hebben oes MbarAen gelegen in de omgeving van 1 eilanden Schouwen (Zeeland) en Texel {Noordholland.)
Volgens Paludanus (1550) zouden in t Noordelijk deel van de Zuiderzee en Ik nog op ^^^® andere plaatsen oester Miken gelegen hebben. Of in oude tijjen naar deze oesters werd gevist, is
hem echter niet bekend. Pas in het begin van de 17e eeuw, ijaar nog uiterst spaarzaam, horen wij jets naders over de schelpdieren visse M Door lieden, woonachtig te Zierikjee, 'werden op de banken bij Schouwen oesters geraapt. En op een onverantwoordelijke manier schijnt men daarbij huisgehouden en zowat alles vernietigd te hebben.
De vissers van de Noordelijke Zuider ee schijnen zich beter gedragen te hebben. En dit moeten we vermoedelijk toeschrijven aan de omstandigheden, dat de Zuiderzeevissers zelf niet naar schelpdieren visten maar dit overlieten aan de visser van Zoutkamp en Texel.
In de verhandeling VEin Paludanus, die betrekking heeft op Westfriesland, Wieringen en Texel, wordt gezegd, dat (Je Texelaars de oesters te voet op de diwgvallende waardgronden üi de randen van zwinnen en geulen raapten. Zij werden de oesterzoekers genoemd. De Zoutkampers, onder wie ook Schiermonnikogers, visten met de kor en werden diarom oesterkorders genoemd.
Statistieken van door de zoekers en korders geviste oesters zijn er helaas liiet. Maar als iedere schuit minstens geen 100.00 oesters aan de markt bracht, leverde de vangst geen bestaan ip. De meeste oesters werden verkocht naar Hamburg en daarbij was de prijs 3 gld. per duizend stuks. Reeds in die tijd bestond er echter in de Zuiderzee I soort van cultuur, die de oestervisserij bij het te gelde maken van de opbrengst de hand reikte. De door rapen of korren verzamelde oesters werden slechts bij uitzondering aanstonds aan de markt gebracht. Regel was, zegt Paludanus, dat ieder visser zijn vangst uitstrooide op een bedding „oesterbank" genaamd, die met stokken van w'ilgenhout werd al'getuind. De vissers van Schiermoimikoog en
De vissers van Schiermoimikoog en Zoutkamp brachten de gekorde oesters naar Terschelling en wierpen ze bij de rede van Middellant (Midsland) neder, f ook wel bij Oosterland op Wderingen. De Texelaars stortten ze N.O. van Texel, bijzonder gaarne op de plaats genaamd „net Middelzand." Men kon op die wijze gedurende een groot deel van het jaar vissen, niettegenstaande men alleen in de herfst en wiintermaanden van zijn oesters verkocht of verzond. üit Boxhoms historische beschrijving blijkt, dat de Zeeuwen en Vlamingen in de 15de eeuw naar mosselen visten, al moet toegegeven worden, dat de visserij uit die dagen, voor wat de omvang betrof, niet te vergelijken is bij de visserij m latere tijden.
Smallegange deelt mee, dat in het begin van de 17e eeuw ijverig gevist werd op de „Bergse bank". Hoofdzakelijk zouden vissers van Reimerswaal, die na de overstroming van hun stad (1551—1632) zich te Tholen ha,dden gevestigd, dit bedrijf hebben mtgeoefend. Ook zou in de 16e eeuw in de Braak
Ook zou in de 16e eeuw in de Braakman — deze vormde zich in 1404 — naar Schelpdieren gevtet zijn. Men maakte toen reeds de onderscheiding „dammossels" en „bankmossels". De toen van de dammen gestoken mossela werden hoger geschat dan de bankmossels. Als wij nu deze äimpele gegevens aaneen gespen, komt het vermoeden boven, dat werkelijk in die tijd al een mosselvisserij moet hebben bestaan, waarin systeem gebracht was. Uit alles blijkt, dat men de jonge mossels, hetzij van de dammen, hetzij van de banken, uitlegde »P gronden waar vroeger de mosselvisserij helemaal onbekend was.
Ook kwamen oudtijds mossels in de Zuiderzee voor, vooral in het Noordelijk deel, Er schijnen toen grote velden geigen te hebben in de omgeving van „de Kreil" en het „Krakezand". Op deze velden trof men veel zaaigoed aan. Of de Zuiderzeevissers echter naar
Of de Zuiderzeevissers echter naar mossels hebben gevist, is niet bekend. En Mt heeft er ook alle schijn van, dat zij Zich ook niet speciaal op deze visserij J|orm hebben toegelegd en dit meer heboen overgelaten aan de „vreemden", d.w.z. de Waddenvissers. Paludanus meent echter, hoewel hij in zijn iiitleg wel wat vaag blijft, dat er 60 Texelse schuiten op de banken visten en de Zoutkampers — deze vissers zouden zich, naast hun oestervisserij, ook bezig genouden hebben met de mosselvisserij — ">« plm. 80 vaartuigen voor ditt doel Mar de Zuiderzee kwamen. Volgens Dr "oek moet Paludanra de mossels aangekeken hebben voor een „slecht soort oesters".
iRfiif" ^®^6™^jck, een waarnemer uit jw», is echter van mening, dat de mosse s die in Amsterdam aan de markt " ""f'i — en Amsterdam was toen "Ji' NoordhoUajid het centrum van d ' osselaanvoeren — uit Zeeland afkom Z'iui^'^'J' °^ "mossels van de Zuiderzee om ^^^^ ^° '^ mager zijn geweest m voor consumptiedoeleinden geschikt Allan, de auteur die de visserijen van
Allan, de auteur die de visserijen van '!:„/» VKeland beschreven heeft, 'eent echter dat de bevolking van Vlienia« T '^^^^^ °P ^« waardgronden naar leM h /'®'®' ''®^® mossels zouden albpvoiv '"'^ zijn geweest voor de eigen Jy^^f Over een eventuele mossel ^isseri, der Texelaars spreekt hij niet, nao. 1 ^.'^ ^^ oestervisserij en visserijen naar koteels en kreukels,
over 1 '^ Mmt in zijn beschouwing dat V^ "losselvisserij tot de conclusie, Noorri°VM ^^"^^ ^^ mosselvisserij in de keni? ® Zuiderzee van weSnig betevpwti"''®' ^Ö" geweest. Hierin zou pas 4rr^nng gekomen zijn toen de visvan Bruinisse op de Zuiderzee kwa men om mosselzaad op te korren voor de baiiken in Zeeland. Vermoedelijk is in dei aanvang van de 18e eeuw de mosselvisserij der Zeeuwen in omvang toegenomen. Er schijnt toen een verordening in Zeeland van kracht geweest te zijn, waarin werd verboden in de Zeeuse wateren mosselzaad op te korren. Wel schijnt hierbij de bedoeling voorgezeten te hebben de vissers van Bouchaute (België) te verbieden in de Braakman en Westerschelde mosselzaad te korren. In de tweede helft van de 18e eeuw hebben de Zeeuwse bedrijven een zo grote omvang gekregen, dat men zich genoodzaakt ziet de banken in kleine percelen te verdelen. Op grond van tussen Holland en België gesloten verdragen worden in 1839 op de Westerschelde, met het oog op de scheepvaart, maatregelen genomen strekkende tot regeling van de plaatsen waar wel en waar niet gevist mag worden. Besloten wordt plaatsen waar de scheepvaart geen hinder van heeft, voor de tijd van 6 jaren Jn concessie te geven, in het bijzonder de plaatsen waarop geen natuurlijke broedval voorkomt. Door een KoninkUjke bewilliging van 3 Oct. 1845 wordt de duur van de concessie met 6 jaren verlengd. Een Koninklijk decreet van 21 Dec. 1850 bepaalt later, dat de concessies op de bereids toegestane banken in de Westerschelde en de Braakman met 9 jaren verlengd mogen worden en dat men voorts nieuwe banken in concessie mag geven.
Een zelfde bestemming krijgt ook de visserij in de „Eendracht" bij K.B. van 12 Maart 1852. Op 9 Aug. 1869 wordt een nieuwe bepalSng van kracht, waarin wordt overgegaan tot het verlenen van concessies van 10 jaren voor alle Zeeuwse wateren. J. DE VEEN.
Plaatselijk Nieuws
MIDDELHARNIS — Bedankt. Ds G. Zwerus, predikant bij de Geref. Gemeente alhier, heeft voor het beroep naar Leerdam bedankt. — Botsing. Zondagmorgen voor kerktijd had een aanrijding plaats op de hoek Hof laanSchoolstraat (bij het oude kerkhof) tussen een luxe auto en een auto van een woonwagen. De luxe wagen kantelde om en werd beschadigd. Na deze weer op de wielen gezet te hebben, kon men de reis vervolgen. Er was wel schade, maar persoonlijke ongelukken kwamen niet voor.
— P.V. „De Beisduif" Uitslag van de wedvlucht Qiüevrain, van Zaterda°' 11 Augustus, afstand 153 km, los 11 uur 45 met W. wind. M. J. Kalkman 1, 12, 21; J. Nelis 2,
M. J. Kalkman 1, 12, 21; J. Nelis 2, 8, 23; D. Wittekoek 3, 18, 19, J. Jongejan 4, 9, 14; B. van Es 5, 10, 20; B. Viskjl 6, 7, 13, 16; B. van Eek 11; A. Sarelse 15, 25 Gebr. de Gans 17; M. Vroegindeweij 22, 24;
SOMMELSDIJK — Dinsdag 21 Augustus 1951 des sav. 7 uur komt de Raad der Gemeente in openbare vergaderling bijeen. AGENDA: 1. Notulen. 2. Ingekomen stukken. 3. Rekening Schoolartsendienst kring Middelhamis, dienstjaar 1950. 4. Rekening Burgerlijk Armbestuur 1950. 5. Begroting N.V. ElectriciteitsMaatschappij GoereeOverflakkee 1951/1952. 6. Begroting van de Schoolartsendienst voor het dienstjaar 1952. 7. Wijziging begroting van het Burgerlijk Armbestuur voor 1951 (2e wijziging.) 8. Verkoop oude stokerij gasfabriek aan de Gascentrale Flakkee. 9. Bijdrage aan de scholen voor schoolreisjes. 10. Verkoop grond aan I. Grootenboer en verkoop grond van deze voor verbreding aan de Oostelijke Achterweg. 11. Aanvaarden van een schenking. 12. Overneming grond voor straataanleg. 13. Wijziging gemeentebegroting 1951 (14 t.t. 17e wijziging.) 14. Wijziging Legesverordenlng. — Aan J. Ie Comte, Aannemersbedrijf alhier, werd bij publiek aanbesteding opgedragen, het bouwen van een electr. gemaal voor rekening van de Polder, het WestNieuwland te Ouddorp voor de som van ƒ 49.700.—.
DIBKSLAND — Woensdagavond te 7 uur hoopt voor de Geref. Gemeente alhier voor te gaan Ds A. Vergimst van Zeist.
HEBKINGEN — Heden Dinsdagavond hoopt voor de Geref. Gemeente alhier voor te gaan Ds A. Vergunst van Zeist. — A.s. Zondag 19 Aug. hoopt D.V. voor de Ger. Gemeente alhier op te treden. Student Cabaret u|it Rotterdam en wel des voorna. 9.30, nam. 2 en sav. 6 uur. — De heer A. v. d. Velde heeft als bode ,,Het Groene Kruis" be van de Afd. dankt.
MELISSANT — Zaterdagavond 6.30 uur hoopt voor de Geref. Gemeente alhier voor te gaan de heer T. Cabaret, Theol. Student te Rotterdam.
STELLEND AM — Onze dorpsgenoot L. de Goede slaagde vorige week na een 4% dag examen voor het diploma ,,VaJibekwaamheid Smedenbediijf" te Amsterdam. — Vorige week werd alhier in de haven door enige jongens een pelikaan gevangen. Hij is opgezonden naar de Diergaarde Blijdorp te Rotterdam, waar hij vermoedelijk ontsnapt is.
OUDDORP — Uitslag aanbestedSng Electr. Watergemaal voor dp PoMer, het West- Nieuwland. A. Keijzer, IJsselmonde ƒ 67.700.— H. C, V. Deest, Gouda ƒ 66.300.— C. Spee, Sommelsdijk ƒ 61.100.— G. V. d. Welle, Den Bommel ƒ 59.250.— J. Pijl, Zuidland ƒ 58.000.— Joh. Bezuijen, Ouddorp ƒ 54.300.— L. J. Guldemeester, Dirksland ƒ 54.000.— J. P. Barth, 's-Gravendeel ƒ 53.000.— J. Ie Comte, Sommelsdijk ƒ 49.700.—
— 1 Sept. a.s. zal dhr A. Teonmink van de Loodsboot overgeplaatst worden naar de Vuurtoren alhier.
— De heer Cor v. d. Klooster is met terugwerkende kracht, vanaf 1 AprSl '51 aangesteld als lichtwachter 1ste klas te Oudldorp. — A.s. Donderdag 23 Aug. hopen W.
— A.s. Donderdag 23 Aug. hopen W. Westdij k en Adr. Hoogmoed de dag te herdenken dat zij voor 45 jaren in de echt werden verbonden. — Door de garnalenvissers werd de vo
— Door de garnalenvissers werd de vorige week 5 dagen gevist en er werd gemiddeld van de 50 tot 100 kg garnalen gevangen per dag en per vaartuig. Er werd voor de zoute garnalen de prijs van, ƒ 1.— tot ƒ 1.40 betaald. Grote tong ƒ 1.— tot ƒ1.38 p. kg. Kleine tong plm. ƒ 0.90 per kg. Flauwe garnalen geen aanvoer. DEN BOMMEL
DEN BOMMEL — Het EBOP bericht dat de palen voor de electrische verlichting van Duitsland naar Nederland onderweg zijn. Te verwachten valt dat thans spoedig tot het aanbrengen van electrische verlichting in Achthuizen, Zuidzijde enz. kan worden overgegaan.
Nieuws uit Zeeland
THOLEN — Geslaagd. Bij het te Breda gehouden examen E.N.S.A.I.D. slaagden o.m. voor costumlère de dames Lenie v. d. Berge, Nellie de Hond en Nellie Verkerke uit Tholen en H. v. d. Male te Nieuw Vossemeer.
— Beroepen. Ds B. G. A. v. d. Wiel, Ned. Herv. predikant te Tholen, ontving een beroep naar Valburg.
— Wedvlucht van Quievrain. Zaterdag 11 Aug. jl. hield de P.V.D. „De Trouwe Duif" te Tholen een wedvlucht van Quievrain, een afstsind van 130 km. In concours waren 179 duiven welke met Zuidenwind te 12 uur werden gelost. De eerste duif keerde terug te 1.21.44 uur en de laatste prijsvwinnende duif te 1.33.35 uur.
De uitslagen luiden: M. Aalbrechtse 1, 7; V. Laban 2, 21, 28, 32, 40; A. Wagemaker 3, 14, 19, 26, 38, 46, 47; M. Mijs 4; Joh. Baaij 5, 42; A. de Jonge 6, 8, 13, 29, 33, 41; Gebr. Moeliker 9, 10, 27; L. Soomers 11, 12; M. Tazelaar 15, 45, 50; F. Koppenhol 16, 17, 18, 24; R. de Groot 20, 22, 57, 58, 60; C. Soomers 23, 43, 52; C. van Poepelen 25, 30, 39; D. Burgers 31, 34, 36; J. de Boef 35; J. Deurloo 37; L. Laban 44, 55; Ph. Steketee 48, 49, 59; L. Soomers 51; L. M. de Heer 53, 54, 56.
— Uienexport. Vrijdagmorgen 10 Aug. jl. is in de haven van Tholen de kustvaarder Berend van Kapt. Volker uit Delfzijl aangekomen voor het laden van uien met bestemming Engeland. —, Visserij. De aanvoer van mosselen te
—, Visserij. De aanvoer van mosselen te Tholen is deze week weer goed geweest en de kwaliteit is zeer goed. De besommingen Van de botvisserij waren bevredigend evenals van de garnalenvisserij." Da vangsten van paling en op de weervisserijen in de Oosterschelde waren gering.
— Veiling van 9 Aug. Aardappelen. Bintjes gewone ƒ 12.44, bonken ƒ 11.95, poters ƒ 8.04, witte edgenheimers gewone ƒ 13.32—13.54, bonken ƒ 9.69, poters ƒ 8.33, blauwe eigenheimers gewone ƒ 10.38—13.47, bonken ƒ 8.97, poters ƒ 7.86; voeraardappelen ƒ 5.30; aanvoer 20 ton. Bonen ƒ 0.23. Aanvoer 2775 kg.
Bonen ƒ 0.23. Aanvoer 2775 kg. Uien gewone ƒ 14.79, bonken ƒ 14.79. Aanvoer 30 ton.
— Veiling van 10 Aug. Aardappelen, bintjes, gew. ƒ 9.60, bonken ƒ 9.73, poters ƒ 6.15, witte eigenheimers, gewone ƒ 9.30—10.78, bonken ƒ 8.61, poters ƒ 7.20 blauwe eigenheimers gewone ƒ 10.30— 10.82, bonken ƒ 6.94, poters ƒ 5.35; voeraardappelen ƒ 5.21—5.41. Aanvoer 38 ton.
Bonen ƒ 0.23. Aanvoer 2 ton. — Opbrengst coUecte. De te Tholen gehouden collecte ten bate van de Stichting „Het Hogeland" heeft ongeveer opgebracht de som van ƒ 50.—.
POORTVLIET — Benoemingl volontair ter gemeentesecretarie. In deze gemeente is benoemd tot volontair ter gemeente secretarie de heer Jacob Marinus van der Maas Joh.z. uit de Molenstraat.
— Geslaagd. Bij het gehouden examen voor Nuttige Handwerken te 's Gravenhage is geslaagd mej. Johanna Jacoba van der Maas Joh.d. uat de Molenstraat, thans onderwijzeres aan de Openbare Lagere School dezer gemeente. — Burg. Stand. Huwelijlasaangiften: Ja
— Burg. Stand. Huwelijlasaangiften: Jacob Vroegop, oud 61 jaren, landbouwer wonende te Poortvliet, weduwnaar van Lamberta Thijsse en Alberta den Duik, oud 48 jaren, zonder beroep, wonende te 's-Gravenhage.
Geboren: Aaltje Geertje Voshol, d.v. Eliza Krijn Voshol en van Rachel Cornelia Poot. ST. MAARTENSDIJK
ST. MAARTENSDIJK — Geslaagd. Mej. Nel Kloet te St. Maartensdijk slaagde dezer dagen te Bergen op Zoom voor het huishouddipoma met eervolle vermelding voor vlijt en gedrag.
OUD VOSSEMEEB — Ie geöpelte hoofdacte. De heer J. J- van Venendaal, onderwijzer te Oud Vossemeer, slaagde dezer dagen voor het eerste gedeelte van de hoofdacte.
— „De Eendraohtruiters". De Landelijke Rijvereniging „De Eendrachtruiters" te Oud Vossemeer organiseert op Zaterdag 8 Sept. a.s. een sportmiddag, waaraan allen die met paarden omgaan kunnen meedoen. — Sterkstroom-hulpmonteur. Op het te
— Sterkstroom-hulpmonteur. Op het te Rotterdam gehouden examen voor sterkstroom-hulpmonteur V.E.V. slaagden o.m. A. Heiboer, A. P. Douw, M. P. V. d. Stel, allen uit Oud Vossemeer, P.
A. van As en M. van Gorsel uit Scherpeniisse, J. P. v. d. Groef te Poortvliet, A. J. Verjaal te St. Maartensdijk, C. Jumelet te Nieuw Vossemeer en H. de Jong te Bergen op Zoom. — Beroepen. Bij de Geref. Kerk te Oud Vossemeer is beroepen cand. G. Heyeman te Varseveld.
ST. ANNALAND — AardappelveUing van 9 Aug. 1951. Gele eigenheimers gewone ƒ 13.—16.19 gele eigenh. gewone afwijkende ƒ 12.79—" 11.23, (blauwe eigenh. gewone ƒ 12.59) gele eigenh. bonken ƒ 10.20, gele eigenh. drielingen ƒ 8.57, bontjes ƒ 10.60—11.67, bintjes bonken ƒ 10.99—11.40, bintjes drieldngen ƒ 8.04, voer f 5.81. Stambonen ƒ 21.—.
Uien drielingen ƒ 7.50. Picklers ƒ 15.31 AUes per 100 kg. Aanvoer 35 ton aardappelen. — Aardappelveiling van 10 Aug. 1951
— Aardappelveiling van 10 Aug. 1951 Gele eigenh. gewone afwijkende ƒ 9.50 —10.64, gele eigenh. gewone ƒ 10.77— 11.65, gele eigenh. drielingen ƒ 8.10, gele eigenheimers boniken ƒ 9.68, blauwe eigenheimers gewone ƒ 11.19—11.53, blauwe eigenh. drielingen ƒ 6.50, blauwe eigenh. bonken ƒ 6.49, bintjes gewone ƒ 9.99—10.30, bintjes drielingen ƒ 7.07 bintjes bonken ƒ 10.24—11.01. Alles per 100 kg. Aanvoer 90 ton.
SCHEBPENISSE — AardappelveUing van 9 Aug. 1951 (via de veiling St. Annaland) Gele eigenh. gewone ƒ 12.75—12.34, gele eigenh. drielingen ƒ 7.71, blauwe eigenh. gewone ƒ 12.03—12.17, bintjes gewone ƒ 10.80— 11.10, bintjes bonken ƒ 11.32, bintjes drielingen ƒ 7.06. Alles per 100 kg. Aanvoer 20 ton.
— AardappelveUing van 10 Aug. 1951 (via de veiling van St. Annaland.) Gele eigenh. gewone afwijkende ƒ 9.67—10.12 gele eigenh. gewone ƒ 1010—10.58, gele eigenh. drielingen ƒ 7.06, gele eigenh. bonken ƒ 8.81, blauwe eigenh. gewone ƒ 9.67i—10.34, blauwe eigenh. drielingen ƒ 5.99, bintjes gewone ƒ 9.51—9.94, bintjes bonken ƒ 10.57. Alles per 100 kg. Aanvoer 50 ton.
— Gouden bnuiloft. Woensdag 15 Aug. a.s. hoopt het echtpaar Jac. D. Hartog- Tona Hartog-Keijzer te Scherpenlsse hun 50-jarige echtverenigiing te gedenken.
Frankeerzegels buiten gebruik
Zoals reeds eerder bekend gemaakt is, worden met ingang van 1 October 1951 de frankeerzeg'els met de beeltenis van H.M. Koningin Wilhelmina van het type Hartz, uitgifte 1947, evenals de daarmede overeenkomende zegelafdrukken (op briefkaarten, postbewijsformulieren, militaire luchtpostbladen en arbeldslijsten) buiten gebruik gesteld, waardoor zij voor de frankering waardeloos worden.
Flakkeese dijkwebkers de nieuwe oostpoldeb naab
En almaar kleiner wordt de Zuiderzee Wieringermeerpolder, Noordoostpolder en nu is het de Oosterpolder die met een oppervlakte van 54.000 ha weer vele Zuiderzee-vissers dwingt tot werkomscholing waar voor in de toekomst onze landbouw weer nieuwe perspectieven biedt.
Onze oeverarbeiders kunnen hier hun zeewerend hart weer ophalen. Want deze polder komt te liggen binnen een bediijking van ongeveer negentig kilometer.
Dijkwerkers uit Sliedrecht en Werkeur dam, de grondwerkers uit Genemuiden ze zijn weer paraat. Immers, ze trekken van dijk tot dijk, ontberen van Maandag tot Zaterdag de huiselijke sfeer in ruil voor houten barakken. Ze storten op de bodem der zee een dijklichaam van zand en bedekken die met een laag van zware kleUeem. Ze verwerken rijshout, maken betüiningen en dragen zorg voor een hechte steenbezetting. En als de dijk klaar is om de beiikende kracht der baren te kunnen weerstaan spoelen ze hun baggerlaarzen en schoppen af, leggen steenhamer en handboom over de schouder en vertrekken naar een oord waar weer nieuwe grond der zee wordt ontrukt.
Dat is het werk, het leven en het doel onzer zeewerende en zeerovende arbeiders. Een werk dat zwaar is maar gezond en — wordt bemind. Ook door het tweetal Flakkeese dijkwerkers A. van Mourik en T. Eestman van Herkingen die eveneens met handboom en steenhamer trekken van hier naar elders en ook nu hun krachten weiden aan dat grote werk van de nieuwe Oosterpolder. V. P.
Veemarkt
ROTTERDAM, 13 Aug. — Veemarkt aangevoerd: 1175 dieren, w.o. 768 vette koeien en 407 varkens. Prijzen per kg: vette koeien ƒ 2.60—2.80, 2.30—2.50, 1.95—2.20; varkens lev. gew. ƒ 2.06, 2.03, 2.—.
Aanvoer vette koeien groter met tamelijke handel en prijzen vooral niet lager dan vorige week. Aanvoer varkens kleiner met vlugge handel en prijzen hoger.
Aardappelbeurs
ROTTERDAM, 13 Aug. Aardappelbeurs. Klei 35 mm. opwaarts: eigenheimer ƒ 10.— tot 10.50, bintjes ƒ 8.50 tot 9.50; zand: Nieuwlandse eigeiiheimers ƒ 10.50, voeraardappelen: zieke aardappelen ƒ 4.50; gezond veldgewas ƒ 5.50 tot 6.—; alles per 100 kg. Prijzen berekend op de handelsvoorwaarden, vastgesteld voor de verkoop van consumptieaardappelen op wagon, schip of auto.
Kerknieuws ned herv. kerk
Beroeipen te Mastenbroek A. Baars, Sluipwijk, te Montfoort R. W. Steur, Ouddorp; bedankt voor Sneek D. Bouman. Katwijk aan zee, voor Maartensdijk J. R. Cuperus, Doomspijk.
Land en tuinbouw
Een nieuw verpakMngsmiddel voor onze tuinders Gedurende de laatste jaren zijn allerlei middelen Ingeschakeld om de groente- en fruitproductie van ons land te stimuleren en de opbrengsten te verhogen. Ziektebestrijding en steeds beter wordende teeltmethoden droegen het hunne bij, maar stelden de tuinder tevens voor een probleem. Ben grotere productie eist immers een uitgestrekter afzetgebied. Elk middel tot exportverruiming moet daarom worden aangegrepen. Nu doet zich een mogelijkheid voor in
Nu doet zich een mogelijkheid voor in een nieuw soort verpakking en het lijkt ons een belangrijke mogelijkheid, want iedere vrinkelier weet, hoe een aantrekkelijke en soliede verpakking de koper aanlokt. Wij bedoelen: „Pliofilm", een rubberproduct dat glas helder en zeer licht is en op het eerste gezicht doet denken aan het bekende cellophaan. Het is echter veel sterker en soepeler en een opvallend voordeel is, dat dfe houdbaarheid van het artikel aanmerkelijk wordt vergroot. „PliofUm" is een Amerikaans product en het gebruik ervan zou voor de meeste tuinbouwproducten zeker verantwoord zijn wat de prijs betreft, die is nl. ongeveer 20 cent per vierkante meter.
Het is vanzelfsprekend, dat de producten zich moeten lenen tot een verpakking in die vorm. Is dit het geval, dan verleent Pliofilm het artikel niet alleen een buitengewoon aantrekkelijk uiterlijk, maar het voldoet ook aan de hoogste hygiënische eisen.
Er bestaan tientallen soorten Pliofilm, die alle onderling in dikte en doorlaatbaarheid verschillen. Voor elk product kan men dus in de toekomst een eigen „film" gaan toepassen, die bij dit bepaalde product het meeste succes heeft. Tot besluit nog enige gegevens over het o.i. belangrijkste voordeel: de langere houdbaarheid. Bij verschillende proeven met sla, wortelen, komkommer, meloenen, bloenikool en tomaten bleek bovendien, dat practisch geen gewichtsverlies werd geconstateerd, terwijl kasaardbeien tweemaal zo lang goed blijven. In dit seizoen worden ook weer proeven genomen en ongetwijfeld zal men hiervoor in de vaktijdschriften weer een en ander kunnen vinden. Men diene er wel terdege op te letten, dat men geen minderwaardig of beschadigd product verpakt, daar het bederfproces niet gestopt wordt. Uitbreiding van het bederf over de gehele zending is echter niet mogelijk, daar Pliofilm de eventuele haard van de rest afsluit.
Misschien, zo hopen wij, zullen onze tuinders hierdoor weer een betere mogelijkheid tot een grotere afzet verkrijgen.
Boekhouder verduisterde 20.000 gulden
Voor een aannemingsbedrijf uit Zuilen, dat een opdracht uitvoerde in Zaandam, is de boekhouder door de Zaandamse recherche gearresteerd in verband met gepleegde verduistering tot een bedrag van ca ƒ 20.000. Een ingesteld accountantsonderzoek heeft de fraude aan het licht gebracht.
Kinderhoekje
Beste jongens en meisjes! Dat ik aan kinderen van verschillende leeftijd schrijf, is jullie bekend. Alle klassen van de lagere school zijn bij het inzenden van de oplossingen vertegenwoordigd. Kinderen van de kleuterschool zetten op de briefjes van broer of zus hun naam en een korte groet aan Oom Ko. Leerlingen van u.l.o, h.b.s., huishoud- en ambachtsschool interesseren zich zeer voor het Kinderhoekje. En dat geeft mij moed om verder met jullie te gaan, ook al is het midden in Augustus, de vacantiemaand.
Ook weten we, dat verscheidene kinderen zich verdienstelijk maken om nieuwe raadsels in elkaar te zetten. Dat doet me groot genoegen. Nu zouden jullie verwachten, dat dit slechts oudere kinderen zouden doen. Maar wat wa« ik verbaasd, in de laatste zending brieven een raadsel te vinden van een zevenjailig jochie, met de mededeling er bij:
,,Oom Ko, ik weet niet of het goed is, want ik heb het zelf gemaakt. Het is „maar erg makkelijk. Ik heb het zelf verzoimen." Nou, dat raadsel van het jeugdige
Nou, dat raadsel van het jeugdige ventje zal ik dan nu maar plaatsen als het
2e AUGUSTUSBAADSEL: Gevraagd worden 10 woorden, waarvan de beginletters een naam vormer, die betekent: „Tot hier toe heeft ons de Heere geholpen." (1 Sam. 7.)
Hüer volgen de gevraagde woorden: 1. Joods meisje dat koningin werd. 2. Jongste zoon van Jacob. 3. Broer van Jacob. 4. Stad waar Jona moest gaan prediken. 5. Eén der kleine proleten. 6. Aartsvader. 7. Eén der zeven gemeenten in Kleln-Azië (Openb.) 8. Knecht van Mefiboseth. (2 Sam. 9) 9. Opvolger van Elia. 10, Paiüus schreef een brief aan de R Dit raadsel werd ingezonden door Sjaak van IMjke, Zoetermeer
Nu ga ik aan de brieven beginnen. Jan H., Oudtftorp. Ik moet ook wel eens haast maken met schrijven om op tijd klaar te zijn. Wat moest vader al ver gaan werken! Was hij daar al meer geweest? Daar gebruikten ze toch ook wel machines? Gladiolen zijn heel mooie bloemen. Bij mij staat een grote ruiker van die bloemen op tafel.
Neeltje, het znislje van Piet. Ja kind, ik weet je niet anders te rioemen, want je naam (achternaam) staat nergens te lezen. Maar je mag meedoen, hoor, en in 't vervolg zal je wel vollediger zijn. Alvast hartelijk gefeliciteerd met je ver jaardiag. Heeft Piet het druk in de oogst? Dat zal wel.
Dirk G., Stad aan 't Haringvliet. Ik denk, dat je nu in Ouddorp zit. Heb Ik het goed uitgerekend? Ben jij ook al lid van die zangvereniging, die zo goed heeft gezongen in Maasdam? Of ben je maar mße geweest om te luisteren? Jaap van K., Ouddorp. Dat was een mooie dag in Rotterdam. En leerzaam ook! Dde dïig zal je nog lang heugen. Maar ook de dagen bij je oom waren genoeglijk. Dat kan ik wel merken. Heb je 't nu druk in de oogst? Hans de B., Heemstede. Dat zijn vre
Hans de B., Heemstede. Dat zijn vreselijke ziekten. Hoe gelukkig zijn zij, die ©en gegronde hoop mogen hebben, dat ze straks alle lijden te boven zijn, waar aUe tranen zullen worden afgewist. Dan is het hier maar een verdrukking van tien dagen. Mochten we er maar jaloers op worden. Dat de Heere ons een nieuw hart mocht schenken. Jan van W., Stellendam. Dat is leuk,
Jan van W., Stellendam. Dat is leuk, hè, in de voetgangerstunnel. Je snapt niet dat je op de bodem van de rivier loopt. Hoe kimnen ze het zo voor elkaar krijgen, hè ? Wat heb je veel geschreven, Jan! En dan nog een raadsel! Ik moet het nog goed bekijken. Ik weet nog niet of het in die vorm geplaatst kan worden. Het was een zeer leerzame dag, die reis naar R'dam en Den Haag. Zie je die dingen uit de oudie tijd graag?
Henh: van P., Melissant. Nu het reizen achter de rug is, is het hard werken, denk dk. Waar vond je het mooier, in Arnhem of Rotterdam? Dacht je dat de Karel Doorman groter was ? Een hele drukte in die havens, hè? NeUie, Hanny en Leny. Bedankt voor jullie kaart. Nico F., Ouddorp. Is het graan al
Nico F., Ouddorp. Is het graan al binnen? De gerst was zo spoedig af. Kon je op de vuurtoren jullie huis en land goed zien? Kon je moeder ook zo hoog klimmen? 't Is met de vacantie nu haast gedaan, denk ik. NeUie G., Ouddlorp. Ja, als je zo moet
NeUie G., Ouddlorp. Ja, als je zo moet helpen bij de inmaak, dan snap ik, dat je aan mij niet kon denken. Maar nu ben je er weer met een flinke brief. Fijn zeg, dat je bij de nieuwe meester graag zit en dat het bij de breijuffrouw ook best gaat. Als Pauwtje en Wimpje in de zandbak spelen zijn ze bepaald heel braaf.
Pieter P. W., Ouötlorp. Nog eenweek, dan zit het er weer op Piet. Doe je nu al een jaar mee met het Kinderhoekje? Dan heb je zachtjesaan al een medaille verdiend, van vetleer dan. Maar weet je, wat me genoegen doet? Dat je graag aan me schrijft. Zeg Piet, vergieet niet meer om Oom Ko op de enveloppe te zetten.
Joke W., Den Bonunel. Wat een ijver. Joke. Vroeg opstaan om aan me te schrijven, om nog maar op ttjd te zijn! Ik zal het onthouden. In dte datum boven je brief was je al een maand te ver. 't Gaat wel vlug, maar zó toch nog niet.
Allemaal de hartelijke groeten van OOM KO. PRIJSWESTNERS: NeUie Grinvris, Ouddiorp Rietje en Jaan Vroegindeweij, M'haniis (nader adres gevraagd) Pieter P. Westhoeve, Ouddurp Maarten Tanis, Ouddorp
Mej. Chrisbine Bouwens te Oude Tonge had hetzelfde euvel begaan, ƒ 2.— of 1 dag hechtenis.
Wat is bouwen? A. Doorn te Melissant had zonder vergunning een varkenshok met loop gebouwd.
Ik heb niet gebouwd, merkte verd. op, maar het werd verplaatst. We hebben het, uitgezonderd het varken, vierkant opgepakt en twee meter verder weer neergezet.
Maar U hebt het toch veranderd? vroeg" de rechter.
Nee, het is alleen maar verplaatst. Eerst stond het naast een sloot en nadat ze de sloot hadden gedempt, heb ik het daar opgezet.
Had U daar een vergunning van B. en W. voor? vroeg de rechter. Dat was in dit geval niet nodig. Bovendien heeft niemand er last van. Hier is geen sprake van uitbreiden, vernieuwen of iets dergelijks en daaiom meende de ambtenaar vrijspraak te moeten requireren.
De rechter hield de zaak aan om nog een getuige te horen. Mej. J. V. Gelder te Middelharnis
Mej. J. V. Gelder te Middelharnis fietste in verboden richting. ƒ 2.50 of 1 d.h.
H. Visser te Sommelsdijk fietste zonder achterlicht, ƒ 3.— of 1 d.h.
P. A. Terhoeve te Oude Tonge, niet verschenen, bestuurde een auto, waarvan de kentekenen aan de achterzijde geheel niet waren verlicht. Deze zaak werd aangehouden tenem
Deze zaak werd aangehouden tenemde getuige te horen.
de getuige te horen. M. de Geus te Dirksland liep op verboden grond, ƒ 2—^ of 1 d.h. W. Koert te Oude Tonge fiets zonder
W. Koert te Oude Tonge fiets zonder achterlicht, ,ƒ 3.— of 1 d.h. A. J. de Geus te Herkingen, idem.
A. J. de Geus te Herkingen, idem. ƒ 3.— of 1 d.h.
Aardappelmoeheid A. v. d. Ree te Stellendam, niet verschenen, beteelde meer dan een derde stuk van een perceel grond met aardappelen.
De ambtenaar O.M. zeide, dat het aantal overtreders op het eiland zeer groot lis, doch dat door velen reeds geschikt was. Het vorig jaar is men waarschuwend opgetreden, omdat men aannam, dat de bevolking van Nederland deze bepaling nog niet zou kennen, temeer daar er steeds meer verplichtingen komen. In de meeste gevallen ziet de burgerij het nut er niet van in. Langs wetenschappelijke wegen is echter komen vast te staan, dat, wanneer men veel aardappels op een perceel teelt, de productie achteruitgaat. Op zichzelf is deze bepaling dus voortreffelijk. Het waarschuwend optreden van vorig jaar heeft afschrikwekkend gewerkt. Het eigenaardige is echter, dat de meeste overtreders nu meestal oude lieden zijn. Mijn bedoeling is, aldus de ambtenaar, dit jaar nogmaals waarschuwend op te treden in de vorm van een waarschuwende boete.
De eis luidde daarom ƒ 5.— of 2 d.h. De uitspraak was conform. P. L. de Vos te Ooltgensplaat had geen rijbewijs voor de motor. ƒ 20.— of 8 d.h.
Gezien het grote gevaar maakte de rechter er ƒ 25.— of ƒ 10.— d h. van. B. Wesdijk te Nieuwe Tonge liep op het handelsterrelin te Oude Tonge. ƒ 3.— of 1 d.h.
Het was zijn eigendom J. PoUemans te Achthuizen nam een woning zonder een vergunning van B. en W. m gebruik. Is dat zo?
Nadat ik het schriftelijk had aangevraagd, kreeg" ik mondeling van de burgemeester toestemming. Ja, aldus de rechter, je mocht bij van
Ja, aldus de rechter, je mocht bij van Everdingen m gaan wonen, maar niet de gehele woning betrekken.
Als ik die woning toch gekocht heb, mag ik er toch in gaan wonen?
De commissie had het aan C. Huismans gegeven, merkte de rechter op. Dat gezin is veel te groot. Het huisje is reeds 140 jaar oud. Huismans had allang al een huis kunnen hebben, maar telkenmale weigerde hij het. Je hebt natuurlijk gedacht, als ik er
Je hebt natuurlijk gedacht, als ik er maar inzit, dan red uk het wel. Ik heb er mijn leven lang voor ge
Ik heb er mijn leven lang voor gewerkt en nu mag ik er nog met eens in. De ambtenaar kon de gedachte goed begrijpen, maar je hebt nu eenmaal niet de vrije beschikking over je eigendommen aldus het O.M. Eis ƒ 5.— of 2 d.h.
Je bent hier eigendunkelijk opgetreden, aldus de rechter. Als je iets koopt, moet je het voor je naaste Destemmen. Van de wieg tot aan het graf wordt je weg geleid. Je bent tegen alles ingegaan, Je hebt
Je bent tegen alles ingegaan, Je hebt je de w^oningcommissie tegen je m het harnas gejaagd. Is dat dan een wet? vroeg verdachte.
Is dat dan een wet? vroeg verdachte. Ja zeker, maar je dacht, als ik inaar getrouwd ben., red ik het wei. Uitspraak ƒ 5.— of 2 d.h.
Ik hoop dat je erin mag blijven, zeide de rechter.
Dat zal er nog bij moeten komen, antwoordde verdachte.
Joh. V. Oostenbiugge te Stellendam overtiad de wet op de aardappelmoeheid.
Dat is leugenachtig, zeide verd. Hoe zo? Volgens mijn berekening heb ik maar schraal 1/3 deel van mijn land met aardappelen beteeld.
Hoe kan dat?, vroeg de rechter. Ik heb ongeveer é.") are land en daarvan heb ik 14 are aardappelen. Nee, maar zo is het niet. Ieder stuk land dat U hebt, mag maai
Ieder stuk land dat U hebt, mag maaivoor een derde worden beteeld met aardappelen. In uw geval is het dus zo. Het bedoel
In uw geval is het dus zo. Het bedoelde stuk grond is 476 m2 groot. Hiervan hebt U 224 m2 met aardappelen beteeld. Oh, ik dacht, dat ik een derde gedeelte van al mijn land met aardappelen mocht betelen. Verdachte meende dit op de aanplakbiljetten te hebben gelezen en daarom werd de zaak verdaagd, teneinde een dergelijk biljet te kunnen bestuderen. C. V. Lenten te Melissant fietste tij
C. V. Lenten te Melissant fietste tijdens de muziek op een verboden weg. ,f 2.50 of 1 d.h. Mej. J. Mans te Melissant, idem. ƒ 2.— of 1 d.h. E. Struik te Herkingen parkeerde zijn
E. Struik te Herkingen parkeerde zijn auto binnen 12 metei van een bordje „bushalte", ƒ 2.— of 2 d.h. J. H. Jansen te Vlaardmgen parkeer de in Kerking te Nieuwe Tonge. ƒ '3.— of 2 d.h.
Com. V. d. Meide te Sommelsdijk, flietste zonder achterlicht.
Het was verdachte niet bekend, dat het niet brandde, ƒ3.— of 1 d.h. J. Les te Oude Tonge leunde zonder noodzaak tegen een muur. ƒ 4.— of 2 dagen hechtenis.
dagen hechtenis. Joh. Klink te Den Bommel voldeed niet meer aan de oproep van de commissie voor vaccinatie.
Verdachte had gewetensbezwaar. ,f 5.— of 2 d.h.
Jac. van Dijk te Den Bommel had geen verklaring ingeleverd, dat zijn zoon was ingeënt en daarna was hij ook niet voor de commisäie verschenen.
Wat heb je te zeggen, verdachte, vroeg de rechter?
Ik had de datum verkeerd gelezen en daarom had ik me vergist. Zodra men mij kwam waarschuwen, heb ik direct inijn kind laten inenten, hetgeen ook bleek uit de op de zitting overgelegde medische verklaring. Voorts verklaarde verdachte een voor
Voorts verklaarde verdachte een voorstander van inenten te zijn. De eis luidde ƒ 2.50 of 1 d.h. De uitspiaak was geen straf.
J. V. Eek te Sommelsdijk parkeerde zijn auto binnen 10 meter van een hoek. J 7.50 of 3 d.h.
C. Hameeteman te Ouddorp, leidde, gezeten op een rijwiel, meerdere trekdieren. ƒ 3.— of 2 d.h.
W. J. Nieuwland te Dirksland hield zich na 10 uur op in een café. ƒ 2.50 of 1 d.h.
M. P. Arensman te Den Bommel voldeed met aan de inentingswet. Eis ƒ 7.50 of 3 d.h. Uitspraak ƒ 5.— of 2 d.h.
Mej. J. Cornet te Den Bommel fietste langs de trambaan, ƒ 2.— of 1 d.h.
Dat kwam hem duur te staan M. V. d. Valk te Stad aan 't Haringvliet flietste zonder licht en gaf een valse naam op.
De eis was voor het zonder licht rijden ƒ 5.— of 2 d.h. en voor de valse naam ƒ 25.— of 10 d.h. De uitspraak luidde ƒ 7.— of 3 d.h.
De uitspraak luidde ƒ 7.— of 3 d.h. voor het zonder licht rijden en ƒ 20.— of 10 d.h. voor de valse naam. H. A. Faasse te Sommelsdijk had zich schuldig gemaakt aan openbare dronkenschap en sloeg in de cel de tafel, de stoelen en ramen kapot, ƒ 15.— of 15 dagen hechtenis.
A. v. d. Spaan te Melissant overtrad de wet op de aardappelmoeheid. ƒ 5.— of 2 d.h. L. V. Waasbergen te Melissant, idem,
L. V. Waasbergen te Melissant, idem, ƒ 5.— of 2 d.h.
C. Molenaar te Melissant, idem. Deze zaak werd aangehouden, omdat verd. de grootte ontkende. M. C. Leglierse te Melissant, idem.
M. C. Leglierse te Melissant, idem. Waarom deed je dat? Ik wist er niets van en daarom kreeg
Ik wist er niets van en daarom kreeg verdachte een aparte waarschuwing. ƒ 2.50 of 1 d.h.
M. V. d. Mast te Melissant, idem, ,ƒ 4.— of 2 d.h.
C. Koppenaal te Melissant, idem, ƒ 5.- of 2 d.h.
A. Troost te Melissant, idem, ƒ 5.— of 2 d.h. J. Rossen te Middelharnis viste met
J. Rossen te Middelharnis viste met een hengel en had zijn bijdiage nog niet betaald> ƒ 2.50 of 1 d.h.
A. Lommerde te Delft, idem. ƒ 2.50 of 1 d.h. T. Kamerling te Sommelsdijk hield
T. Kamerling te Sommelsdijk hield zijn zoon van school thuis, ƒ 7.50 of 3 dagen hechtenis. P. Bakelaar te Den Bommel, idem. Eis ƒ 5.— of 2 d.h.
Omdat het een goede leerlinge was luidde de uitspraak ƒ 4.— of 2 d.h. D. Nagtegaal te Stellendam kon zijn rijbewijs niet tonen. Is dat zo?
Ik had geen rijbewijs. Toen was ik er nog voor aan het leren. Nu heb ik er één voor de luxe wagen en voor het andere deed ik van de week examen. Eis ƒ 15.— of 6 d.h.
De rechter wilde eerst de bewijzen zien en daa.rna uitspraak doen. W. Krijgsman te Middelharnlis par
W. Krijgsman te Middelharnlis parkeerde zijn auto binnen 10 meter van de hoek. ƒ 7.50 of 3 d.h. A. C. V. d. Klooster te Dirksland fiets zonder licht, ƒ 7.— of 3 d.h.
G. C. Vroegindeweij te Sommelsdijk stond terecht omdat hij niet voldoende 1 echts had gereden. Volgens verdachte kon het niet an
Volgens verdachte kon het niet anders, omdat hij anders de bocht nliet had kunnen nemen. Er is geen ene wagen die de bocht goed kan nemen. Het gevolg was een botsing. Eis ƒ 10.— of 4 dagen hechtenis. J. D. M. van Leeuwen te Rotterdam
J. D. M. van Leeuwen te Rotterdam had te Ouddorp aan bovengenoemde Vroegindeweij geen voorrang verleend. Nee, edelachtbare, de kwestie ligt anders. Was ik rechtuit gereden dan had ik voorrang moeten verlenen, maar nu reden we langs elkaar heen.
Heeft U behoorlijk rechts van de weg gereden ? Jawel, edelachtbare. Hoe hard reed U? Ongeveer 30 km. Was die snelheid te groot? Had Vroegindeweij rechts gereden was er niets gebeurd?
De zaak tegen Vroegindeweij en van Leeuwen werden beiden aangehouden, teneinde de verbalisanten te horen. P. V. d. Maden te Oude Tonge hield geen aantekening in een register voor opkopers, ƒ 15.— of 6 d.h. B. Mastenbroek te Rotterdam, links van de weg. f 6.— of 4 d.h.
Een, bofferd L, Knöps te Dirksland heeft een visnet te water gelaten en opgehaald zondci schriftelijke vergunning. Komt dit uit? Jawel, maar ik wist niet dat ik een
Jawel, maar ik wist niet dat ik een vergunning nodig had. Ik was misleid door mijn vrieniden, want die zeiden, dat het niet nodig was. Ga je wel eens meer in de nacht vis
Ga je wel eens meer in de nacht vissen? Dit was de eerste keer. Eis ƒ 2.50 of 1 d.h. met teruggave van
Eis ƒ 2.50 of 1 d.h. met teruggave van het inbeslaggenomene. De rechter hield de zaak aan, omdat het inbeslaggenomene nog met was gedeponeeid. L. V. d. Doel te Dirksland parkeerde
L. V. d. Doel te Dirksland parkeerde links, ƒ 4:^— of 2 d.h. B. de Leeuw te Middelharnis fiets zon
B. de Leeuw te Middelharnis fiets zonder achterlicht, ƒ 3.—^ of 1 d.h. Mej. Witte te Middelharnis, idem. t 3.— of 1 d.h.
J. Bal te Melissant, idem. ƒ3.— of 1 dag hechtenis. L. Troost te Sommelsdijk, fiets met hulpraotor zonder voorlicht, ƒ 7.50 of 3 dagen hechtenis. T. Tanis en J. C. Tanis beide te Oud
T. Tanis en J. C. Tanis beide te Ouddorp, stonden terecht, omdat ze een sloot zonder vergunning van het polderbestuur dempten. Zijn jullie nog niet tot een vergelijk
Zijn jullie nog niet tot een vergelijk gekoinen ?
Nee, edelachtbare, maar daar is nu civiele produce aanhangig gemaakt.
Volgens verd. T. Tams was vroegei de gedempte sloot een laagte.
Mijn grootvadei heeft 51 jaar geleden die grond in cultuur gebracht en toen is die sloot komen te vervallen. Alleen stond er nog een greppel als scheidingslijn.
Na is 5 ä 6 jaar geleden de giond verder in cultuur gebiacht en Giond Mij heeft gezorgd voor een wateilozing.
Een der eigenaren Jan Tanis lieeft het goed gevonden dat de sloot open werd gemaakt. Onze buurman Loddei was toen ook al z'n water kwijt. Dhr Hameeteman vond dat met m or
de en wilde een andeie waterlozing, welke linmiddels is gegraven . Veid. J. Tanis dacht, dat, wanneer
iets reeds dertig jaar bestond, de polder het niet meer kon dwmg'en.
De zaak werd aangehouden in afwachting van de uitspraak van de civiele kwestie.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 augustus 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 augustus 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's