Bespreking Schoolbouw, begroting te Scherpenisse
De raad van Scherpenisse kwam Maandag 20 Augustus des avonds 7.30 uur bijeen. Door plaatsgebrek waren wij niet eer in staat het verslag op te nemen. De Burgemeester was afwezig, het raadsagenda bevatte slechts 3, op het oog onbelangrijke punten. Toch is het een vergadering van enige omvang geworden, waarbij heftige debatten werden gevoerd.
De leiding berustte bij de 'wnd. burgemeester de heer P. M. v. d. Werf. Naar aanleiding van de notulen informeerde dhr Hartog aan wie het schilderwerk van de gem. woningen nl is gegund, daar hij hieiivan niets meer had vernomen. Meegedeeld werd dat er een uiteindelijke raming voor dit werk was gemaakt van ƒ 1244.— en de laagste inschrijver, schilder Hage, het voor ƒ 1004.— heeft aangenomen, aan welke aannemer het werk werd gegund.
Daarna volgt mededeling van ingekomen jaarverslagen, t.w. van de Keuringsdienst van Waren over 1950; van de Ver. van Ned. Gemeenten, van het Gewestelijk arbeidsbureau Middelburg; de rekening 1950 en begroting 1951 van de Ver. van Ned. Gemeenten en ook een verslag van het Schoolonderzoek aan de O.L. School.
Met belangstelling werd van dit verslag kennis genomen. De vacantietoeslag voor de lag. ge
De vacantietoeslag voor de lag. gemeenteambtenaren ad 2% met een max. van ƒ 50.— is ook voor 1951 goedgekeurd.
Mededeling van het Min. v. Wederopbouw enz., dat de huur voor de nieuwe 8 gem. woningen is vastgesteld op ƒ 4.95 per week exclusief waterleiding. Er was op ƒ 5.— gerekend, zodat het weinig verschil maakt.
Uit het verslag van de Vleeskeuringsdienst over 1950 bleek, dat aan keurlonen is ontvangen in dat distirct ƒ 9428. 50 en ƒ 6891.56 is uitgegeven. De gemeente Scherpenisse ontving ƒ 1391.50 en gaf ƒ 1017.09 uit.
Ter kennisneming was ingekomen de ontwerp acte Stichting A.V.O.-werkplaats Tholen.
Uit de begroting van de Schoolartsendienst 1951 bleek, dat per inwoner weer 21 cent zal moeten worden bijgedragen.
Verzoek van de Zeeuwse Ver. voor bevolkingsonderzoek met het oog op de financiering daarvan. In dat schrijven werd medegedeeld, dat het in de bedoeling ligt ook in 1952 de bevolking weer te onderzoeken en geadviseerd wordt daartoe een post op te nemen in de gem. begroting. Het nut van dit onderzoek werd daarbij uitvoerig toegelicht.
De heer Hartog stelde voor dit schrijven aan te houden waartoe werd besloten. Waarom stond de post school
Waarom stond de post schoolbouw niet o'p de begroting? In verband met de gemeente-begroting 1951 wordt van Overheidswege in een circulaire meegedeeld, dat de algemene rijksuitkering zal worden verhoogd tot 135%, waarbij wordt aangenomen, dat de gemeenten zich hierdoor en mede door de nog uit te keren onderneiftingsbelastinggelden wel zullen kunnen redden. Een bijzondere uitkering zal dan ook alleen maar voor zeer bijzondere gevallen worden verleend. De wnd. voorzitter wees er op, dat de bouw van een nieuwe school een bijzonder geval is, dus men hiervoor ook een bijzondere uitkering mag verwachten.
De heer J. v. <Ji. Jagt vraagt in dit verband of, wanneer er door de Raad een besluit is genomen, waarmee een zeker bedrag is gemoeid, dit bedrag ook in de begroting moet worden opgenomen, dus daarin kenbaar moet worden. Hij lichtte dit nader toe en zeide dat hij in dit geval op de post nieuwe school spreekt. Het besluit is genomen om de nieuwe school te bouwen. Dan moet dit toch ook in de begroting uitkomen. Maar bij zijn onderzoek van de begroting kwam hij de post niet tegen. Dit keurde hij absoluut af.
De voorz. interrumpeerde dat de begroting van de school nog niet klaar was, terwijl de gem. begroting al was ingezonden. Die schoolbegroting kon ook moeilijk tijdig in elkaar worden gezet.
OUDE TONGE — Beups. Op de beurs van Vrijdag jl. werden o.m. de volgende prijzen genoteerd: erwten: schokkers 40—50, kleine groentjes 35.39, haver 25—28, gerst 26— 29. Alles in gld en per 100 kg. Aardappelen 8% cent per kg. Uien 14i—15 et. Handel matig.
OOLTGENSPLAAT — „Hotel Hobbel". In aansluiting op ons verslag van de opening van het nieuwe „Hotel Hobbel" in het nummer tvan jl. Zaterdag, kunnen -wij nog meedelen, dat op de avond van de opening de heer en me'vr. Vinke door de Muziekvereniging U.D.I. een serenade werd gebracht en verder de gehele avond velen de familie Vinke kwamen gelukwensen met de heropening van dit mooie en moderne pand. Er heerste een gezellige drukte. Naast de vele persoonlijke gelukwensen, kwamen tal van telefonische, telegrafische en schriftelijke gelukwensen binnen. Over belangstelling had men niet te klagen, waarbij nog vele practische geschenken en tal van bloemen werden aangeboden. De collecte die op deze dag der opening werd gehouden voor het Koningin Wilhelminafonds ten bate van de Kankerbestrijding heeft opgebracht ƒ 55.50.
— Verscheept. Vorige week zijn aan de Kaai verladen drie schepen vlas met bestemming België.
— Intrede. De beroepen predikant bij de Herv. Gemeente nl. Ds J. v. Drenth te Waverveen zal vermoedelijk Zondag 14 Oct. zijn intrede doen.
STAD AAN T HARINGVLIET — Bij de Geref. Kerk is een beroep uitgebracht op Cand. G. Heierman van Varsseveen.
— A.s. Vrijdagaivond hoopt voor de Ger. Gemeente voor te gaan Ds Chr. v. Dam van Werkendam. — Vrijdagavond had de tractor chauf
— Vrijdagavond had de tractor chauffeur W. van Rossum het ongeluk bij he dorsen met zijn vingers beklemt te raken tussen de stroblazer zodat hij zich direct onder geneeskundige hulp moest stellen.
De heer v. d. Jagt zeide dat het hem nu niet bepaald om het punt van de school gaat, maar voor welk pand of wat het dan ook is. Als de Raad er toe heeft besloten en er zijn bedragen mee gemoeid, moeten die kenbaar worden in de begroting. Dat is hier aanvankelijk niet gebeurd. Ik heb geïnformeerd en moest het uit Middelburg vernemen, dat de post voor de school er niet op stond. Weth. KJpppe wees er op, dat er bij de indiening van de begroting te Middelburg op is gewezen, dat de schoolbegroting nagezonden zou worden.
iDe heer Bijnagte is het met v. d. Jagt eens, dat die post er best bij vermeld had kunnen worden.
De heer v. d. Jagt. De post moest er in staan. Hij vroeg zich in deze af, of daar niets achter schuilt? „Ik zeg niet ivan ja", aldus spreker, ,,maar vraag het." Was het voor een ander, dan stond ik daar precies eender tegenover. Toen ik het onderzocht, kwam de post niet voor en toen ik daarop bij de secretaris informeerde, was de andere dag de burgemeester bij me, die het goed wilde praten met te zeggen: „Dat komt wel in orde, laat maar lopen en praat er niet meer over." Kijk, aldus nog steeds V. d. Jagt, dat vind ik niet goed."
De wnd vborz. zeide dat' hij hierop niet verder zou ingaan, daar dit meer een kwestie is tussen de burgemeester en V. d. Jagt. En daarmee werd hier een punt achter gezet.
Een regeling voor secretarissen en ontvangers in overgangsbepaling, die voor deze gemeente niet van toepassing is, werd voor kennisgeving aangenomen.
Opbergplaats voor Bljnag^ Verzoek van de heer L. Bijnagte aangaande aanvraag om een vergunning oi"n een houten loods te bouwen, op de opslagplaats, volgens een voorheen toegezegde toestemming. Voor de aankoop van deze loods was ƒ 2000.— betaalden nog steeds was geen vergunning gekregen.
De voorz. deelde mede dat wegens onderzoek B. en W. geen vergunning mogen geven, hoewel het hem dit spijt. De heer EMijnagte wees dan op het verloop der zaak, waarop de wnd. voorz verklaarde dat de heer Argelo het anders heeft gezegd tegen de burgemeester, wat de secretaris zou kunnen toelichten. De secretaris, dhr van Doorn zeide,
De secretaris, dhr van Doorn zeide, dat hij telefonisch contact heeft gehad met iemand van de Centrale Dienst om te vragen of er geen mouw aan te passen was, maar dat die ambtenaar er weinig in zag. De burgemeester heeft toen gezegd, aldus de secretaris, dat hij zich ook nog eens tot de Centrale Dienst zou wenden en ik hoorde dat hij dat ook heeft gedaan, waarop men bi de Centrale Dienst hetzelfde gezegd schijnt te hebben.
Na het verzoekschrift van dhr Bijnagte heeft men zich opnieuw tot de Centrale Dienst gewend, maar men verklaarde, dat men zich tot de Planologische Dienst moest wenden, in verband met het uitbreidingsplan. De Planologische Dienst schreef op een desbetreffende vraag, dat de bouwaanvrage in strijd is gebleken met de voorschriften van het geldende uitbreidingsplan en dat de Raad op wettelijke gronden aan appellant de gevraagde vergunning niet kon verstrekken, terwijl ze B. en W. verder verwijst naar de Centr. Dienst van Prov. Wederopbouw te Middelburg. Tenslotte berichtte ook deze instantie dat noch B. en W., noch de gemeenteraad bevoegd waren af te -wijken van het door Gedeputeerde Staten goedgekeurde uitbreidingsplan. In feite betekent het beroepschrift van dhr Bijnagte dus een verzoek om het uitbreidingsplan te -wijzigen, aldus in dit schrijven. Na deze toelichting door de secretaris en door de wnd. voorzitter zegt dhr Bijnagte: „Men had helemaal niet naar Middelburg moeten schrijven."
De heer v. d. Jagt wist zich een geval te herinneren onder burgemeester Geuze, dat op hetzelfde neer kwam. Die burgemeester zei toen: „Wanneer ik het ga vragen aan de verschillende instanties mag het niet, maar wanneer ik zelf de verantwoording neem, kan het... en het gebeurde ook." Hij wil hiermee zeggen, dat het in dit geval ook had gekund met een wel-wnllende houding van B. en W. De wnd voonz.: Maar toen was er
De wnd voonz.: Maar toen was er geen uitbreidingsplan. Alle instanties hebben gezegd het niet te doen. Dhr v. d. Jagt: Geen inwoner heeft er
Dhr v. d. Jagt: Geen inwoner heeft er schade van en ik had het op de belofte van de heer Bijnagte en zijn familie, dat ze bereid zijn het op te ruimen indien nodig, inge-willigd.
De heer Haige vond, dat men dit verzoek om-niddellijk in de Raad had moeten behandelen en niet eerst naar verschillende instanties gaan lopen. De wnd. 'voorz.: De mogelijkheid bestaat dat dhr Bijnagte het zo moet opbreken.
De heer Bijnagte: Wat? Die weg komt er misschien nooit en ik breek het toch af als het moet. De wnd. voorz.: Wanneer Bijnagte zich aan de voorwaarden onderwerpt, kan hij morgen bouwen.
De heer Hage bleef er op staan, dat het eerst in de Raad had moeten komen.
Dat vond weth. KIe|ppe niet logisch. Het is immers altijd zo, dat B. en W. met een omlijnd voorstel komen na eerst de aanvraag te hebben onderzocht. De heer Bijnagte: Het kan nog volgens mijn plan als U maar meewerkt.
De VFnd. vloorz. kon daar niet op in gaan. Maar de heer Hartog maakte er een voorstel van om het in te willigen volgens Bijnagte's plan. Dit werd ondersteund door dhr v. d. Jagt. En dan werd gestemd. Alle raadsleden stemden voor, waarbij dhr Bijnagte zich van stemming onthield. Tegen waren de wet houders, zodat het beroepschrift van dhr Bijnagte met 4 tegen 2 stemmen werd ingewilligd.
Aan de orde was dan verkiezing van een lid van de Woonruimtecommissie wegens bedanken van raadslid J. v. d. Jagt. De 'wnd. voorz. dankte dhr v. d. Jagt voor de gedane moeite en bewezen diensten aJs zodanig en noemde de volgende van B. en W. afkomstige aanbeveling: 1. J. V. Dijke, 2. D. Quaak. Bij stemming kregen deze heren ieder 1 stem, tervrijl 4 stemmen waren uitgebracht op de heer W. de Vlet. Eén stemde blanco. De heer de Vlet was dus in deze vacature benoemd. Voorgesteld werd de opstal van het
Voorgesteld werd de opstal van het huis van de Erven J. Quaak voor 25 maal de erfpachtssom te verkopen, waartegen geen bezwaar is.
Bij de rondvraag wees de heer Bijnagte er op, dat er toch besloten was, eer de huisjes bij het Nieuwe Dorp zouden worden verdeeld, men nog eens bij elkaar. zou komen. Dit heeft tenminste dhr V. d. Jagt opgemerkt voor de vergadering van 1 Juli jl.
De heer v. d. Jagt zeide dat dit juist de reden is, waarom hij als woonruimtecommissielid heeft bedankt. Hij heeft toen immers tegen de secretaris gezegd, dat men voor de officiële toevrijzing nog eens bij elkaar zou komen. Maar de huisjes zijn toegewezen, zonder dat hij er nog iets van heeft gehoord.
De wnd. voorz. zeide dat hij niet beter weet of ze waren toen officieel verdeeld. Dit moet dus op een misverstand berusten, al betreurde hij het, dat dhr V. d. Jagt hiervoor heeft bedankt. Overigens is dit niets voor een raadsvergadering.
De heer Hage wees er op, dat voor de woning van de wed. Duijnhouwer geregeld water blijft staan, afkomstig van de Kerkstraat. De wnd. voorz. zegt dat reeds opdracht is gegeven om dit euvel op te lossen.
De heer v. d. Jagt vroeg of er door B. Jansen geen aanvrage ligt voor ontheffing reinigingsrechten. Dat is bij niemand bekend.
Over een mestput De heer L. v, d. Werf vindt dat B. en W. eens achter bij wed. Visser moesten gaan kijken, waar de mestput van een buurman een onhoudbare toestand veroorzaakt. Daar was de heer v. d. Jagt het mee eens. De heer Hartog zeide dat er in het
De heer Hartog zeide dat er in het hele dorp mestvaalten zijn, die kan men toch niet allemaal laten opruimen. De wnd. Voorz.: Als er maar een heining omheen staat. Hij zal het geval onderzoeken. De heer L. v. d. Werf vond het ook
De heer L. v. d. Werf vond het ook een onhoudbare toestand met de varkens van dhr C. v. d. Have. De wnd. voorz. zeide dat er vroeger wel klachten zijn ingekomen, maar toen is vergunning verleend om een nieuw varkenshok te plaatsen. Dit deed de heer Bijnagte weer opmerken: „Ja, wel vergunning voor een varkenshok, maar mijn kotje mag er niet komen." De heer L. v. d. Werf vond het niets,
een varkensmesterij op die manier midden in het dorp.
De wnd. voorz. meende dat er bij uitersten moet worden Ingegrepen. De heer L. v. d. Werf: Het is rondom niks met dat ingrijpen van jullie. Ik heb al meer gevraagd ,daar eens te gaan kijken b. V. d. Have, maar het gebeurt niet. Het is zelfs zo sterk geweest, dat V. d. Have z'n varkens door het dak moest uitmesten, zo'n rotzooi. Dat praten is allemaal niks, maar doen. De wnd. voorz. zou dat ook nog wel eens bekijken.
En dan werd op verzoek van dhr Bijnagte ook nog besloten om bij Anthonisse een verlaatput aan te brengen, waarmee aan deze ietwat roerige zitting een eind werd gemaakt. ~o
Centrale veiling middelharnis
Veiling van Maandag 37 Augustus 1951 Eigenheimers ƒ 8.30; Zigeunerin ƒ 11— 13.—; Manks Godlin ƒ 10.—; Perzikrode zomerappel ƒ 21.—28.—; Précose ƒ 17— 26.—; Clapps Favorite ƒ 21.—31.—; Beurré de Mérode ƒ 18.—; Reine Victoria ƒ 1&—27.—; Washington ƒ 22.—; Reine Claude ƒ 21.—22.—; Boerewitte ƒ 24.—; Ontario ƒ 21.—; Frankenthaler ƒ 94.—; Sla ƒ 6.50; Spinazie ƒ 24.— Tomaten ƒ 35.—51.—; Stoksnijbonen ƒ 53.—; Rode kool ƒ 7.—8.—; Rabarber ƒ 5.—7.—; Komkommers ƒ 8.—11.—; Meloenen ƒ 29.—45.—; Bloemkool ƒ 24— 52.— ; Savoije kool ƒ 20.—; Dubbele Princessen ƒ 51.—52.—.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 augustus 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 augustus 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's