Nog niets geleerd
Reeds meermalen zijn wij in ons blad ten strijde getrokken tegen het linkssocialistische weekblad „Vrij Nederland". Ter verduidelijking zij opgemerkt, dat het weekblad „Vrij Nederland" tijdens de laatste oorlog In Engeland ontstaan is. Na de oorlog bleef het blad verschijnen en er werden toen enige voormalige illegale bladen, nl. „Je Maintendrai" en „De Stem" in opgenomen. Met alle respect voor hetgeen in die
Met alle respect voor hetgeen in die donkere oorlogsjaren werd verricht, kunnen wij voor de houding van „V.N." na de oorlog helaas geen bewondering hebben. Wij doelen dan in het bizonder op het standpunt, dat door het blad werd ingenomen ten aanzien van de Indonesische kwestie.
Het was over het algemeen zo, dat de zo verderfelijke regeringspolitiek ten opzichte van Indonesië „Vrij Nederland" nog niet radicaal genoeg wa« en die politiek door „V.N." dan ook maar matig behagen. Toen eenmaal de souvereiniteit door Nederland was overgedragen, uiteraard met blijdschap door ,,V.N." begroet en toen daarop later de kwestieNieuw Guinea weer aan de orde kwam heeft „V.N." ook hierover op zgn. progressie, of wel vooruitstrevende wijze, zoals dat heet, van haar standpunt blijk gegeven. Volgens „V.N." behoorde Westelijk Nieuw Guinea tot de Republiek Indonesia. Nederland had daar niets meer te maken en als „V.N." het voor het zeggen had g'ehad dan had Nederlands Nieuw Guinea al lang en breed Ir Soekarno tot president gehad. Dit zou dan wel tegen de wil van de bevolking van Nieuw Guinea zijn geweest, die daar toch duidelijk van heeft blijk gegeven, maar dat deerde „V.N." blijkbaar niet. Het ging immers allemaal in het belang van haar troetelkind, de Republiek Indonesië? Dan kon alles en dan mocht alles. De menselijke rechten en vrijheden, die zo gaarne door „V.N." worden gepropageerd hebben dan blijkbaar geen waarde en worden aan de kant gezet tot zich daarvoor een betere gelegenheid voordoet.
Gelukkig, met nadruk zeggen wij: gelukkig, zijn de wensen van „V.N." nog steeds niet in vervulling gegaan en laten vrij hopen dat het een wens blijve. Dat in Nederlands Nieuw Guinea nog steeds niet de roodwitte vlag van de Indonesische Republiek waait, zit „V.N." kennelijk hoog. Het blad laat zich thans weer opnieuw blijken in het nummer van 18 Aug. jl., waarin een artikel voorkomt van de hand van de heer H. M. van Randwijk, die het Nederlandse werk op Nieuw Guinea blijkbaar koste wat het kost wel critiseren en blameren. De heer van Randvrijk heeft daartoe een paar kolommen weten vol te maken met een opsomming van „feiten van horen zeggen," die moeten aantonen, dat het niet goed gaat idaar in Nieuw Guinea. Wij zouden niet graag beweren, dat het werk van de Nederlanders op Nieuw Guinea volmaakt en zonder fouten geschiedt. Het zijn ook feilbare mensen, evenals vrij en de heer van Randwijk... Wij kunnen echter maar moeilijk aanvaarden, dat daar op Nieuw Guinea niets anders dan fouten worden gemaakt. Zo graag hadden we gezien, dat de heer Van Randvrijk ook nog een paar goede dingen uit zijn pen had laten vloeien. Het is zo makkelijk, en dat weet de heer Van Randvrijk ook wel, om fouten op een rijtje te plaatsen. De heer v. R. had dan heus uit zo ver van huis behoeven te gaan.
Hij had dan wel in ons eigen lieve landje kunnen blijven, waar de Regering des lands voor een zeer belangrijk deel uit geestverwanten van mijnheer v. R. bestaat. En heus, het zou ons niet moeilijk vallen om in de geest van de heer V. R. een paar kolommen te vullen met wat er allemaal aan fouten in Nederland gebeurt.
Maar ja, de heer v. R. schreef dit alles in „V.N." (en wij citeren):
„opdat niet straks opnieuw Nederland onvoorbereid en onbekend met de feiten voor een catastrophe wordt geplaatst." Aan het eind van zijn pennevrucht
Aan het eind van zijn pennevrucht merkt de heer v. R. dan nog op:
,,De lessen, die wij hadden kunnen leren uit de gebeurtenissen in Indonesië, zijn ons blijkbaar door het hoofd gegaan."
Inderdaad, manheer van Randwijk, blijkbaar wel. Maar waarom nemen U en het blad
„V.N." de lessen van het recente verleden dan niet ter harte? De zo door U en „V.N." voorgestane en gepropageerde „Indonesië los van Nederland" — politiek heeft totnogtoe nog maar weinig zegeningen te zien gegeven. Nog steeds. na ruim anderhalf jaar, heersen in de Republiek Indonesia chaos en onrust, misdaad en terreur. Hoevelen hebben er al niet op misdadige wijze de dood gevonden en hoevelen staan er niet dagelijks aan moord en terreur bloot? Het zou heus geen kwaad kunnen, als de heer Van Randvrijk zijn Indonesische vrienden daarop eens wees. In „Vrij Nederland" dan natuurlijk. We moeten consequent zijn, nietwaar? We zullen in ieder geval naar zo iets uitzien. I. V.
Slecht bestede gelden
i: Ons lidmaatschap van de Verenigde Naties kostte over het jaar 1950 ruim f 6V2 millioen gulden. Een aanzienlijk bedrag.
Bn we aarzelen niet het neer te schrijven, een slecht besteed bedrag. Door de jaarlijkse contributie aan de Verenigde Naties hebben we meegewerkt om de vernietigers van ons Rijk in het zadel te helpen. De Organisatie van de Verenigde Naties heeft er niet weinig aan toe bijgedragen, dat Indië voor ons verloren ging. Het schone Verenigde Koninkrijk, met de gebiedsdelen in Oost en West, dat de mogelijkheden in zich bevatte om in gestadige ontvrikkeling tot een volkerengemeenschap zich te ontwikkelen waarin orde en rust, welvaart en bloei konden heersen. Een burcht tegen chaos en communisme.
Neen, die ƒ 6% millioen kunnen we niet goed besteed achten. Verloren geld. Het gaat er mee als met de bijdragen voor de Volkerenbond. De Volkerenbond kweekte met zijn ontwapeningsideaal een weerloos Westen waardoor Duitsland de kans kreeg zich te wapenen en Europa onder de voet te lopen. Met de prijs van een bijna verloren
Met de prijs van een bijna verloren Tweede Wereldoorlog hebben de leden van de Volkenbond van weleer hun dwaze ideologie moeten betalen. En offers moeten brengen in materieel opzicht waaronder nog alle volken zuchten. Maar vooral de tol moeten betalen van millioenen doden en verminkten. En wat zullen de vruchten van de Verenigde Naties zijn ? Dat is in de toekomst nog niet te zeggen. Maar tot op heden zijn de vruchten bitter. Onrecht en verguizing voor de kleine. Ontzien van de groten. Geen basis van eerlijkheid en recht ook voor de kleine. Maar een bevoorrechting voor de groten.
voor de groten. En boven dat alles. Een organisatie met een verkeerde grondslag. De rechten- van de mens. Eigenaardig hoe meer er over gesproken en gedebatteerd wordt, hoe meer ze vertrapt en vertreden worden.
Dat kan ook niet anders. Omdat de enige ware hechte grondslag gemist wordt. God er buiten wordt gesloten. De mens op de troon verheven wordt. En waar zulks gebeurt, daar blaast de Heere in. Op allerlei gebied, In het persoonlijke, maar ook in het staatkundige. Nationaal, maar ook internationaal. Waar de mens denkt het te kunnen, daar komt de chaos.
Als de groten der aarde denken de wereld te kunnen besturen, dan loopt het onherroepelijk mis. Verwarring en verdeeldheid. Haarden van bronnen van twist en ruzie. Zo is het beeld van de werkzaamheden van de Vereenigde Naties tot op heden.
Schier in de gehele wereld heerst wrevel, tvrist en gekijf.
Een oplossing wordt niet gevonden. Op zijn best een doving van uitslaande vlammen, terwijl het inwendig brandt en smeult.
Neen de bijdrage van ƒ GVz millioen is niet wel besteed. Op ander, op binnenlandse terrein ware er meer mee te bereiken.
Centrale veiling middelharnis
Veiling van Maandag S September 1951 Gele savorje kool ƒ 18.—22.—; Tomaten ƒ 12.^—29.—; Komkommers ƒ 8.— 9.—; Sla ƒ 3.-9.—; Spinazie ƒ 6.—10— Princessen ƒ 39.—49.—; Postelein ƒ 20 —22.—; Beurré de Mérode ƒ 18.—; Clapps Favorite ƒ 7.-26.—; Meloenen ƒ 21.—39.—; Reine Victoria ƒ 16.—27— Reine Claude ƒ 25.—; Blauwe Pruimen ƒ 15.—25.—; Frankenthaler ƒ 53.—68.— James Grieve ƒ 24.—; Manks Codlin ƒ 16.—22.—; Benoni ƒ 22.-45.—; Earlij Victoria ƒ 12.—15.—; Eigenheimers ƒ 9.20L-11.20.
Een nieuwe medewerker aan ons blad
Wij verheugen ons te kunnen meedelen, dat de bekende Zeeuwse historicus de heer A. M. Wessels te Goes bereid is gevonden medewerker aan ons blad te worden.
De heer Wessels, die reeds verschillende boeken op zijn naam heeft staan verstaat de kunst om op prettige en onderhoudende manier te vertellen zodat de historie voor ons begint te leven. Deze auteur beweegt zich veel op kerkhistorisch gebied. Zo heeft hij uit de archieven te Sluis in Vlaanderen (die door de oorlog alle zijn verwoest) vele gegevens over de bekende Ds J. Koelman. Het ligt in de bedoeling deze gegevens in ons blad uit te werken, onder de titel ,,De Balling van Sluis". Daardoor zullen ze ook voor het nageslacht zijn bewaard.
Ook zullen bijdragen worden geplaatst over „Het dwaallicht van Vere" (Jean de Labadie), Vader Smytegelt, Herman Moded, de baanbreker op Schouwen en Duiveland; over Faukelius; over de Zeeuwse psalmberijmer Josua van Iperen en anderen. Wij zijn er van overtuigd, dat deze bijdragen door onze abonné's met belangstelling gelezen zullen worden, ook de losse schetsen, waarvan we er thans een in dit nummer zullen opnemen. (Redactie)
Van de Boekenplank
Een nowim in de literatuur Naar wij vernemen gaat dit najaar een zeer merkwaardige roman verschijnen, „DE DOOLHOF". Merkwaardig, omdat dit boek in nauwe en weloverwogen samenwerking geschreven werd door 8 letterkundigen, waarbij elke auteur één hoofdstuk voor zijn rekening nam, t.w. Hella Haasse, Antoon Coolen, Alfred Kossmann, Henriette van Eyk, Max Dendermonde, Anna Blaman, Adriaan van der Veen en Simon Vestdijk. Het boek verschijnt bij de Amsterdamse uitgeversmaatschapij ,,Het Wereldvenster", waar voorts eveneens dit najaar nog de volgende uitgaven 't licht zullen zien, o.m. de geschiedenis van Harriet Freezer, „Elisabeth en de Moraal." Met Martin A. Hansen wordt een nieuwe Deense auteur naar voren gebracht door de publicatie van zijn door de Deense radio bekroonde roman „Het Vreemde Leven". Van Dr Bernard Delfgaauw zal deel II van zijn ,,Beknopte Geschiedenis der Wijsbegeerte" verschijnen, behandelend ,De Moderne Wijsbegeerte.' Van Professor Dr G. C. van Niftrink een boekje onder de titel: „Gij Mensen...!", als een analyse van de moderne mens tegen de achtergrond van de bijbel. De Nederlandse verpleegster in Lambarene, zuster Alie Silver publiceert een boekje „Albert 3'cheitzer, voor de kinderen verteld". Tenslotte gaat bij genoemde uitgeversmaatschappij verschijnen een „Practische gids voor de landverhuizer" door C. B. Müller, bibliothecaris in de Stichting Landverhuizing Nederland.
Huishoudelijke wenken
De KAASSCHAAF kan ook worden gebruikt voor het maken van boterroUetjes. Als U de schaaf in heet water doopt en voor zorgt, dat de boter hard en koud is, zult U mooie rolletjes krijgen. ;
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 september 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 september 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's