Wenken voor de Kruidenteeelt in September
In deze maand eindigt over het algemeen de oogst van blad- en kruidgewassen, terwijl die van het zaadgewas coriander thans in volle gang is. Met de oogst van de wortelgewassen wordt begonnen.
Gewassen, waar dit jaar niets meer aan te doen is dan het normale onderhoud van het gewas en de grond zullen buiten beschouwing worden gelaten,
1. Chinese rabarber. (Rheum palmatum L. var. tanguticum.) Eind September kan met de oogst van de wortels een begin worden gemaakt. Ze worden met de hand opgeroeid. De bladrestanten worden er afgetrokken en de spruiten weggesneden. De wortels worden door wassen van grond gereinigd; ze mogen echter in geen geval m het water blijven liggen. Wil men nieuw plantmateriaal winnen door scheuring van het oude materiaal, dan kiest men de beste planten uit. Met een mes wordt het rhizoom in stukken gedeeld, zodat er op elk stuk minstens 2 ogen zitten en ook nog enige wortels aanwezig zijn. Het snijvlak moet glad zijn. Het plantmateriaal wordt zo tijdig mogelijk uitgezet om zo min mogelijk last van uitvallers door opvriezen te hebben. Zaailingen worden in het vroege voorjaar uitgezet. Voor de nieuwe cultuur gebruikt men goede grond die rijk is aan voedingselementen. Het plantverband is weer 90 X 90 cm.
2. Coriander. (Coriandrum savitumL.) Hoewel de oogst als regel in September plaats heeft, zal op enkele percelen reeds eind Augustus kunnen worde» geoogst. Het juiste tijdstip hiervoor moet met zorg worden gekozen. Te vroeg oogsten geeft grauw zaad, terwijl te laat oogsten veel zaad verloren doet gaan. Wanneer de eerste zaden zich bruin kleuren, is het juiste tijdstip aangebroken. Het oogsten dient bij voorkeur des ochtends te geschieden, wanneer het nog wat vochtig is, zodat zo min mogelijk zaad verloren gaat. Daarna droogt men het gewas op luiters of aan rechte hokken. Gedurende het drogen rijpt het zaad ook uit. Om verder zaadverlies te voorkomen, verdient het aanbeveling op het land ter plaatse te dorsen. Voordat elke bos wordt opgestoken schudt men hem even boven een zeil uit, om alle korrels op te vangen. Enkele tientallen kilo's kan men hiermee spaien. Ook wanneer men thuis dorst handelt men op dezelfde vrijze. Voordat men het op de wagen optast, doet men goed de wagen met een zeil af te dekken.
3. Doodkruld (Atropa Belladonna L.) .De laatste bladoogst kan nu plaats hebben. Bij kouder weer krijgt het blad gauw een donkere verkleuiing, wat voor een kwaliteitsproduct niet gewenst is. Wortels van 2 of 3 jarige planten kunnen tevens gerooid en na geschoond te zijn, worden geleverd.
4. Goudsbloem. (Calendula officinalis L.) Zo lang er nog voldoende bloemvorming is, kan nog worden geoogst. Het product wordt op de bekende manier veider behandeld.
5. Kruizemunt. (Mentha crispa L.) Kruizemunt kan ook voor de laatste maal worden gesneden. Wanneer het gewas reeds enige jaren op hetzelfde perceel staat, kan men het beter omploegen. Men laat echter een gedeelte staan om er het plantmateriaal van te winnen voor het komende jaar. 1 ai e gewas levert voor 10 ai e nieuwe aanplant plantmateriaal op. In het vroege voorjaar, wanneer er enige groei in de plantjes komt, rooit men de worteluitlopers op, om ze opnieuw uit te zetten. Men gebruike uitsluitend gezond materiaal. Is het eenjarige gewas dit jaar sterk in het vuil gelopen dan kan als noodmaatregel de grond oppervlakkig worden omgeploegd, om op deze manier veel onkruid weg te krijgen. Vervolgens wordt geëgd.
6. Lavas. (Levisticum officinale Koch) Eind September zal men kunnen beginnen met het rooien van de woitels van het 2-jaiig gewas.
7. Paardebloem. (Taraxacum officinalis L.) Ook voor dit gewas kan met het rooien een begin worden gemaakt. Het is aan te bevelen de wortels zoveel mogelijk in hun geheel te verwijdeien, daar achterblijvende wortelresten nogal was opslag kunnen veroorzaken.
8. pepermunt. (Mentha piperita L.) Zie Kruizemunt.
9. Vingerhoedskruid. (Digitalis (purpurea L.) Waarschijnlijk komt men dit jaar, door het koude voorjaar, niet meer aan een volle 3e oogst toe. Is de hergioei goed geweest dan kan nogmaals worden geoogst. Is men volgend jaar van plan zaad te telen, dan doet men goed niet meer voor een derde maal blad te snijden.
Overzichtsstand van werk tuigen en machines vook de aardappelotjltuur op de najaarsbeüks
De Algemene Technische Commissie van de Stichting voor de Landbouw en de Werkgroep voor de Aardappelcuituin zullen op de komende Najaaisbems (U- 20 September a.s.) voor de eerste maal een zgn. overzichtsstand van werktuigen en machines voor de aardappelcultuur inrichten.
Op logische en overzichtelijke wijze zullen in deze stand vrijwel alle sooiteii van machines en werktuigen woiäen opgesteld, die bij de aardappelvei bouw toepassing hebben gevonden. Bij de maclunes en werktuigen zullen beiden wolden geplaatst, welke verwijzen naai * fabrikant of handelaar ter beurze, die deze producten vervaardigt of leveit Tot in de overzichtsstand geëxposeeide machines en werktuigen behoren eggen, aardappelpootmachmes, aanaaiders, aardappelrooimachines, spuitraächines, verstuivers, veriieveiaais, scMfelwerktuigen, aardappelhchteis, automatische mechanische aaidappelsdiff vorken, transporteurs, soi teermacliines en dergelijke.
Deze methode van exposeren woulf als een proef beschouwd. -Doch men kan veilig aannemen, dat in verband nici het feit, dat de mechanisatie van (i' aardappelteelt een onderwerp van einstige studie vormt, vooi de ovetzicW'- stand grote belangstelling zal bestaan
Centrale Veiling Middelharnis
Veiling van Vrijdag 31 Aujusf» "' Eigenheimers ƒ 8.30-9--; Pf^'l^^, toria ƒ 14.-31.—: o-t _ - Beurré -Roiirrp de JVLti" I ƒ 26. , Clapps Favorite ƒ 9- ^ '^J Oomskinderen ƒ 15,—17.— . Jaim" —44.—; Mank's Codlin ƒ 1» „„ Grieve ƒ 17.-28.—; Meloenen^ '^^^ 37.—; Prankenthalei ƒ 71-—'* ',,^ ziken ƒ 15.—24.—; Tomaten f i-^-T^,;,, Gele Savoije kool ƒ 17.-20.—. ^^,1 Savoije kool ƒ 24.-25.—; "_. ffitƒ 9.—; Stoksnijbonen ƒ ''C-7^. „, jote kool ƒ 7^8.—; Bloemkool i^^ ^^ Komkommers ƒ 8.-9.—; Sla * J j, 6.30; Sla B ƒ 4.20-4.70; P""'^ ƒ 53.—; Kroten ƒ 10.—-
10. Wollig vingerhoeilskruid- (D'ä" lis Lanata L.) j 1 In het algemeen kan dit S*"^ ^^^^j; September worden geoogst. tèntii aanwijzingen worden door de .^ van de voorlichtingsdienst vei-^
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 september 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 september 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's