De komende Grondwetsherziening
Mcerdertieidsvoorstelten van een Staatscommissie. Uitbreiding le- #n Volksvertegenwoordiging. Begclicrminig veiligheid van de Staat afgesneden. De reviolutionnaire vrijheid geliandhaafd. AUeen die vrijheid, de ware vrijheid, die gebonden is aan Gods Woord.
ne grondwet zal weder herzien wor- U„ Bij K.B. van 17 April 1950 is daar- Lr een Staatscommissie ingesteld. De- L commissie heeft 11 Juli jl. reeds een Lcort aan de Koningin uitgebracht. iNiet een rapport over de gehele zaak Imaar een tussentijds rapport. De Mmis- I enaad heeft in zeer korte tijd het rap- Lrt bestudeerd. Uit de publicatie van K Ministerraad blijkt dat enige voor- I tellen van de Staatscommissie de goed- Ikeuring hebben van de Regering zodat Ibinnen afzienbare tijd wetsontwerpen Idaarmee in verband staande tegemoet lliunnen worden gezien.
De voorstellen van de Staatscommis- Isie waarmee de Regering haar instem- Iming betuigt hebben betrekking op het laantal leden van de beide Kamers van Ide Staten-Generaal. De bedoeling is het laantal leden van de Tweede Kamer van llOO op 150 te brengen. Het aantal leden Ivan de Eerste Kamer zou dan gebracht Iwrden van 50 op 75. Een uitbreiding Ivan het aantal leden die ons alleszins Ibillijk en wenselijk voorkomt. De werklaamheden van de Kamers hebben een Izodanige uitbreiding verkregen in de loop der jaren en het aantal onderwer- Ipen welke in studie genomen moeten {worden is zo enorm groot, dat vorming jvan specialité's onder de Kamerleden Iniet acliterwege blijven, daar het gehele Iterrein der Wetgeving haast niet meer |te overzien is. Noodwendig moeten de [Kamerleden zich wel gaan specialiseren Iwat door uitbreiding van het aantal iKamerleden gemakkelijker wordt. Dat de Regering met deze wetsont- Iwerpen Iiaast zal maken is wel te ver- Iwachten.
Herziening van de Grondwet eist na |aanvaarding van de desbetreffende wets- Ivoorstellen ontbinding van de Kamers. |waar het volgende jaar toch verkiezin- |jen voor de Tweede Kamer moeten wor- Iden gehouden zou de Kamerontbinding |tegelijk daarmede plaats kunnen vmden |watde piocedure al zeer zou vereenvoulöigen, Ben Kamerontbinding met nieuwe
Ben Kamerontbinding met nieuwe jverkiezingen zou dan achterwege kun- |iien blijven. Zoals we boven reeds schreven kan
Zoals we boven reeds schreven kan Imen de uitbreiding van het aantal leden Ivan de Volksvertegenwoordiging niet Jonbillijk achten. Het ligt ook geheel in neutrale sfeer. Geen enkel beginsel Jis ei bij betrokken.
\ Het is een kwestie van uitvoering. iBelichaming van de gedachte, dat de ar- Ibeid die gevraagd wordt uitbreiding van Ito personeel eist. Als zodanig is er niet [het minste bezwaar tegen. Anders staat Ihet met de andere voorstellen van de |Staatscommissie. De voorstellend ra- ; de Persvrijheid. Hierbij kan eigenllijk niet van de voorstellen van de Istaatscommissie gesproken worden. Im- Imers de voorstellen gaan slechts uit van |een meerderheid van de Staatscommis- Isie. Ze dragen niet de signatuur van de pehele Staatscommissie. Gehele ovei-een- Istemming konden de leden van de IStaatssommissie niet bereiken. De min- Iderheid wil voor deze voorstellen ,iiet de Iverantwoordelijkheid dragen en geeft |torvan blijk in een minderheidsrap- Ook de Regering stemt met de Ivoorstellen van de meerderheid der jätaatscomraissie niet in. Ze houdt deze Ivoorstellen in nader beraad. Wat zeker lliierop neerkomt dat van deze Regering ISeen wetsontwerpen te wachten zijn in lovereenstemming met de voorstellsn van |ile meerderheid der Staatscommissie. De zaak waar het om gaat betreft ►artikel 7 van de Grondwet. De vrijheid I '»n de Drukpers. De inhoud van artikel 1 van de Grondwet luidt „Niemand heeft .Voorafgaand verlof noAig, om door de I drakpens gedachli'n of gevoelens te opon karen, bolioudens ieders veiaatwoordelljkheia voor do wet."
I Iedereen kan dus zonder enige beper I «fflg publiceren wat hij wil. Geen begin I sei hoe boos of goddeloos ook of het kan [jTiJ gedrukt worden. Alleen de rech |'6r kan een strafvordering instellen inenige wet door het gepubliceerde I ^"f'lt overtreden. Niet de aard van hetjEeen geschreven wordt in principiële l^w, maar het overtreden bestaande wet I ten is het criterium waarnaar geoordeeld I wordt. De zuivere revolutionnaire vrij ["êid. Alles, hoe verderfelijk ook kan I Worden gepubliceerd, mits maar geen rf f .^''de wetten worden overtreden. I ^M is (]e vrijheid naar revolutionnaire opvatting. En dan het criterium wordt pvormd door bestaande menselijke wet M. Overtreding van menselijke wetten ™n door de rechter gestraft worden. ™t de Wet Gods wordt hier geen reke ""ig gehouden. De Openbaring Gods, het Woord des
eeren, kan vrijelijk overtreden worden. iJe meerderheid van de Staatscommssie wil artikel 7, zodanig vrtjzigen, M die onbeperkte vrijheid enigermate I, P''*t wordt. In dien zin, dat als criae oj" *'°*'^*^ gesteld, de veiligheid van de o^ ^'^ Neen, ook de meerderheid van 1 J^'^ätscommissie wil niet de beginse " van 's Heeren Woord als maatstaf Bvci'i^ ^^ vrijheid aanleggen. Neen, de „„"'gneid van de Staat, zeker een zaak Van grote waarde, maar het hogere be I Wn " ^^ eerbied voor God en Zijn Lj?°''d wordt niet genoemd wat in bef J'''"™g moet worden genomen. Overaan '^^" de Wet Gods kan ook bij 'hirt "^'"^ van deze voorstellen ongewderd geschieden. Worden de voor stellen van de meerderheid van de Staatscommissie, waarop door de afwijzende houding van de Regering niet de minste kans is aangenomen, dan zou aan het huidige Artikel 7 van de Grondwet worden toegevoegd de bepaling, dat een bepaalde uitgave, welke de veiligheid van de Staat aantast of in gevaar brengt, zou kunnen worden verboden en dat zulk eert verbod door dis Begering met goedkeuring door de Volksvei"tegenwoordiging achteraf zou kunnen worden uitgenodigd.
Of zo'n aanvullende bepaling noodzakelijk is ? En waardoor men er toe komt om ze juist nu voor te stellen? Door lessen uit het verleden wat het nationaalsocialisme aangaat en door de houding van het communisme wat het heden betreft. Inderdaad als zodanig geen overbodige aanvulling. Het wekt onze verbazing op dat een blad als het Communistisch orgaan „De Waarheid", schrijven mag wat het schrijft. Gelukkig en niet genoeg is het te waarderen, dat onze Koningin wettelijk beschermd wordt. Dat ook de veiligheid van de Staat wordt beschermd kunnen we niet anders dan, goedkeuren. Maar het hoogste, het allerhoogste wordt niet in bescherming genomen. Daarover mag men schrijven en uitgeven wat men wil. Dat is de revolutionnaire vrijheid.
Is de veiligheid van de Staat, inderdaad een hoog goed, in 't geding, men stelt maatregelen voor, die onze goedkeuring hebben, maar men verzuimt maatregelen te nemen, wanneer het het allerhoogste, het Wezen en het Bestaan Gods betreft, de Waarheid van Gods Woord, wat we ten sterkste moeten afkeuren. De revolutionnaire vrijheid, de houding van onze Regering wijst er op, duldt zelfs niet dat maatregelen genomen worden om de veiligheid van de Staat te beschermen. Dan nog worden de voorstellen in beraad gehouden dat wil in dit verband zeggen dat ze voor uitvoering niet in aanmerking komen.
En toch blijkt uit de meerderheidsvoorstellen van de Staatscommissie reeds genoegzaam, dat de revolutionnaire vrijheid op den duur zelfs niet te handhaven is. Maar de democratie gelooft er in en zweert erbij. Tot het te laat is. Want dat is altijd het kenmerk en de practijk der revolutie geweest, dat de revolutionnaire vrijheid waardoor ze tot de macht gekomen is het eerst om hals wordt gebracht. Wat Rusland daarvan te zien geeft is leerzaam genoeg. Ondertussen wordt ons volk van dag tot dag misleid. Wordt ons volk vergiftigd. De grondslagen van de bestaande staats en rechtsorde ondermijnd. Omdat men zweert bij de vrijheid, de vrijheid der revolutie, die niet gebonden is aan de beginselen van 's Heeren Woord. En aldus een valse vrijheid moet worden genoemd.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 september 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 september 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's