Ouddorp blijft op Zondag droog
Onder bovenstaande titel gaf het Alg. affblad van Zaterdag jl. een artikel, lar aanleiding van een onderhoud met e heren Flohil, die een consumptietent ebben aan het Ouddorpse strand en bij et Gorsje, welke Zondags gesloten -oeten blijven. De heer Flohil Jr., eigeaai' van het strandpaviljoen „De Zeester" heeft een proefproces uitgelokt, omdat hij het absurd vindt, dat hij op Zondag De Zeester gesloten moet houden zulks omdat de politie-verordening van' Ouddorp, het „zetten van gelagen" OP Zondag verbiedt.
Dhr Flohil heeft een vergunning m ïezit van de Commissaris der Koningin in de provincie Zuid-Holland, om in deze strandtent zwakalcohohsche drank te verkopen gedurende de maanden April tot en met September, van des morgens tien tot des avonds tien uur. Dit sluit volgens hem de verkoop op Zondag niet uit.
Wij geven hier uit het onderhoud, dat de nieuwsdienst van het Alg. Dagblad -et de heer Flohil had, een gedeelte eer.
De Drankwet, die er op was nageslaen, geeft aan, dat de Commissaris der 'oningin zijn bevoegdheid ontleent aan t. 67 sub 4 en in de geschiedenis van it artikel verwijst de redactie naar een rrest van 25 Febr. 1935.
„Dat is mijn arrest, zei de heer Flohil er die daarbij uit zijn toonbanklade het bijna twintig jaar oude afschrift te voorschijn haalde. Evenals mijn zoon ben ik, twintig jaar geleden, door de kantonrechter te Sommelsdijk veroordeeld, omdat ik des Zondags de strandgasten in de gelegenheid had gesteld hun dorst te lessen. In hoger beroep sprak de rechtbank te Rotterdam mij vrij, maar de officier ging in cassatie en de Hoge Raad besliste dat de beschikking van de Commissaris der Koningin niet een hogere regeling is die zou praevaleren boven de gemeentelijke voorschriften en dat de gemeentelijke autonomie een hogere orde vormt ten opzichte van rijks- en provinciaal gezag. Met de politieverordening van 1933 is de gemeenteraad van Ouddorp niet getreden op het terrein dat krachtens een wets bepaling Is geregeld. Dat alles kunt u in dit arrest lezen en het zou mij verwonderen wanneer de Hoge Raad thans anders zou beslissen."
Ook met burgemeester Kleijnenberg lijkt de redactie van het Alg. Dagblad een onderhoud gehad te hebben.
„Er is weinig kans op dat de gemeenteraad de A.VïP. op dit punt zou willen herzien, zo zei burgemeester J. A. Kleijnenberg, die tevens voorzitter is van de V.V.V. te Ouddorp. Met 4.000 inwoners is Ouddorp een christelijke gemeente met elf- tot twaalfhonderd kerkgangers die des Zondags tweemaal naar de kerk gaan. Dat is een unicum, aldus de burgemeester. Voor een beperkte verkoop van kof
Voor een beperkte verkoop van koffie, thee en chocolademelk zou hij persoonlijk wel iets voelen, maar de gemeenteraad telt tien leden van kerkelijke partijen en slechts één liberaal gemeenteraadslid en op deze stemmenverhouding zou elk voorstel om in het Zondagsverbod enige verzachting te brengen onherroepelijk stranden.
Tot zover het Alg. Dagblad over dit geval.
Wy achten het zeer gelukkig, dat hier is bewezen, dat de gemeentelijke voorschriften praevaleren boven een beschikking van de Commissaris der Koningin, en dat de gemeentelijke autonaiiie een hogere orde vormt ten opzichte van rijks- en provinciaal gezag. Er wordt zo vaak beweerd „een ge
Er wordt zo vaak beweerd „een gemeenteraad heeft niet veel te vertellen en kan t.o. Overheids-voorschriften niets bereiken," maar het tegendeel is hier gelukkig waar. De orthodoxe gemeenteraad van Ouddorp stelt zich op het standpunt, dat Gods dag dient te worden geheiligd en derhalve iedere consumptie-verkoop op Zondag bij politie-verordening moet worden tegengegaan.
De Wet des Heeren is van hogere orde dan van rijks- en provinciaal gezag en het is een gelukkig verschijnsel dat daar de gemeenteraad bij politie-verordening de dag des Heeren kan worden geëerbiedigd. Tegen strandbezoek op Zondag Ifan de gemeenteraad weinig of niets doen, maar wel kan verkoop van consumptie in strandtenten e.d. worden verboden.
Ouddorp mag daardoor als badplaats een „slechte naam" hebben, die de gemeenteraad echter met ere mag dragen Want in het houden van Gods geboden ligt grote loon.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 mei 1954
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
