Voor drop moet men in Nederland zijn
„Een rolletje drop juffrouw". „Zout of dubbelzout, mijnheer." Ja, dat is nu het prettige van de populaire versnapering drop, dat ook mannen een winkel binnen durven gaan om dit te kopen. Misschien wel zwaar kuchend, maar ze doen het toch maar.
Kinderen zijn er dol op; de snoepcentjes werden vaak hieraan besteed en moeders, u behoeft niet bang te zijn, dat uw kinderen iets eten, dat niet goed voor hen is. Daar staat de kwaliteitsbeheersing van de Nederlandse fabrikant borg voor. Daarover vertellen wij straks iets meer.
Wat is drop elgeniyk
De grondstoffen voor het dropartikel zijn arabische gom, die beide een zeer oude historie hebben en sinds onheuglijke tijden als medicament worden gebruikt.
De grondstof drop komt van de zoethoutwortel, een sinds voorhistorische tijden bekende plant die in de subtropen groeit. De wortels worden met water uitgekookt en het verkregen extract wordt extra ingedikt tot een glanzend zwarte massa, die in grote brokken of blokken wordt gegoten: de blokdrop. Chinese, Egyptische, Griekse en Romeinse geleerden kenden dit extract al als een middel tegen allerlei kwalen als dorst, verkoudheid, hoest en maagklachten. Zoethoutwortels werden trouwens ook gevonden in het graf van Tut- Ankh-Amen.
De Arabische gom is een uitscheidingsprodukt van de gomboom, die in de tropen groeit. De beste gom komt uit de republiek Sudan, waar vele gomtuinen zijn, met de echte gomboom „hashab" genaamd. Ze wordt voor vele doeleinden gebruikt doch is steeds een belangrijk voedingsmiddel geweest De bijzondere eigenschappen van
De bijzondere eigenschappen van blokdrop en arabische gom verlenen aan het dropartikel bepaalde geneeskrachtige eigenschappen, zoals hoeststillende werking. De gom werkt verzachtend en de drop heeft een slijmoplossende werking, die nog wordt vergroot door toevoeging van salmiakzout Belangrijk te weten is, dat deze „zoute drop" niet is verboden voor hen die op zoutarm dieet leven. In het dropartikel zijn verschillende grondstoffen gecombineerd die het maken tot een voedzaam, smakelijk en gezond produkt
Nederlandse kwaliteitsbeheersing
Alle grondstoffen en andere bestanddelen van het dropartikel staan onder strenge controle van het Centraal Instituut voor de Dropverwerkende Industrie (C.I.D.), dat in 1955 door een tiental Nederlandse fabrikanten werd opgericht. Bovendien worden de fabricage-methoden aan strenge normen van hygiène onderworpen. Dit instituut is enig op de wereld en houdt zich ook nog bezig het. wetenschappelijke en technologische documentatie op het gebied van drop en gom. Er bestaat een intensieve uitwisseling van gegevens met onderzoekers overal ter wereld.
Neem gerust een dropje
De Nederlandse dropverwerkende industrie, die drop levert in velerlei vorm en verpakking, laat niets aan het toeval over, maar beijvert zich om de best mogelijke kwaliteit te leveren. De zoute drop is typisch Nederlands. In het buitenland wordt zoete 'drop gegeten.
Hippokrates, de Griekse arts, de „Vader der geneeskunst" noemt drop al in zijn geschriften. Met de technische vervolmaking van deze tijd en de grote zorg die de Nederlandse industrie aan het produkt besteedt, moeders, kunt U uw kinderen de snoepcentjes gerust aan drop laten besteden en de mannen kunnen zonder schaamte een winkel ingaan om drop te kopen. Zij zullen niet voor moepers worden aangezien.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 januari 1959
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 januari 1959
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's