Watersport op de meren en rivieren van Tsjeclio-Slowakije
Europa, grenst weliswaar nergens aan Tsjechoslowakije, gelegen in Midden- zee, maar het beschikt tegenwoordig over dozijnen kleine „zeetjes" die ontstaan zijn door de aanleg van knappe waterwerken. Dit zijn dan ook ideale gebieden voor liefhebbers van kanovaren, kajak-varen, zeilen, roeien, vissen, waterskiën en speedboatvaren. De twee laatste sporten zijn trouwens sterk in opkomst, Zuid-Bohemen - het waterparadijs. Zuid-Bohemen is bijzonder rijk aan rivieren. Het grootste meer van Tsjechoslowakije, Lipno, ligt dicht bij het Sumavagebergte. U kunt er alle watersporten beoefenen en de oevers bieden ruim plaats voor kamperen in tent of caravan. Trouwens, hengelaars kimnen een aardige snoek of karper uit het Lipno-meer naar boven halen. Recreatiecentra zijn o.a. Horni Plana en Frymburk. Het Lipno-meer staat in verbinding met het Orlik-meer. Hier ligt de grootste stuwdam van Tsjechoslowakije. Jaarlijks brengen hier vele duizenden watersportliefhebbers hun vakantie door. Het derde watersport- en visoord is het Slapy-meer. Het ligt slechts op een uur rijden van Praag. Hier vindt u recreatie-centra als Hrazany en Cholin. In Zuid-Bohemen, in de omgeving van Trebon, liggen ook een aantal grote meren. Er is voldoende ruimte voor tenten en caravans. De meren van Moravië en Slowakije. In Moravië, even buiten Brno, ligt het Kninicky-meer. Het is per tram en bus te bereiken. Het Vranov-meer, nabij de Dye-rivier, heeft als voornaamste recreatiecentra Vranov en Bitov en is heel aantrekkelijk voor tochten per motorboot. Het meer is rijk aan diverse vissoorten en beroemd om zijn katvis. In het noordwesten van Slowakije ligt het Orava-meer, genaamd naar het nabijgelegen kasteel aan de rivier. In Oost Slowakije is onlangs een reusachtig nieuw meer gevormd aan de voet van het Vihorlat-gebergte: het Slavameer. Het klimaat is er heel gunstig (in de zomer ongeveer honderd tropische dagen) en het hele jaar door is 't er overwegend zonnig of licht bewolkt. Recreatiecentra en hotels verrijzen in zeer snel jiempo. Op de kaart van Tsjechoslowakije vindt u verder een groot aantal rivieren die ideaal zijn voor het maken van lange kano- of kajaktochten. We noemen hier de Vltava in Zuid-Bohemen, de Ohre in Noord-Bohemen, de Elbe, en de Hron, de Homad en de Vah in Slowakije.
Over vissen en varen.
Nog een paar woorden over de hengelsport. In talloze viswaters met een totaal oppervlak van 30.000 hectare kan de hengelaar vissen naar karpers, baarzen, snoeken, snoekbaarzen, dipsas, tingis, forellen en katvis.
Buitenlandse hengelaars hoeven geen last te hebben van administratieve rompslomp; het is voldoende naar het dichtsbijzijnde bureau van de Tsjechoslo\^aakse Hengelaarsbond te gaan en daar een formuliertje voor een vergunning in te vullen. ledere hengelaar zal de buitenlander graag de weg wijzen naar de plaatselijke organisatie van deze bond. Nog iets. Het meenemen van «en boot
Nog iets. Het meenemen van «en boot over de Tsjechoslowaakse grens levert geen enkel probleem op. U kunt alle boottypes zonder meer meebrengen. De buitenlandse toerist moet wel eerst bij de douane van zijn eigen land een uitvoervergunning voor zijn boot aanvragen. En tenslotte, buitenlandse rijbewijzen en vaarvergunningen zijn ook geldig in Tsjechoslowakije.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 december 1967
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 december 1967
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's