Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Waarom patentkali?

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Waarom patentkali?

LAND- EN TUINBOUW

2 minuten leestijd

In de regel kennen wij kaUum als zout in verbinding met chloor. Samen met o.a. natrium, en magnesium vinden wij het in zeewater of als zoutafzetting meer of minder diep in de grond. Ruw kalizout is in hoofdzaak niets anders dan een mengsel van keukenzout en kalizout. Middels zuivering, in de eerste plaats verwijdering van natriumchloride, kan men het kaliiungehalte opvoeren tot 40 en maximaal BO^/o. In enkele kalimij nen vindt men echter ook zouten waarin de plaats van chloor wordt ingenomen door sulfaat. Het belangrijkste in dit verband is magnesiumsulfaat, beter bekend als kieseriet. Door nu gezuiverd chloorkalium in een oplossing van kieseriet te brengen wordt het chloor vervangen door sulfaat. Uit chloorkalium ontstaat zwavelzure kali en uiteindelijk na toevoeging van extra kieseriet patentkaU. De hoofdbestanddelen van patentkaU

De hoofdbestanddelen van patentkaU zijn kalium- en magnesiumsulfaat overeenkomend met ao'/o K20 en loo/o MgO. Het is een chloorarme meststof met hoogstens 3»/o chloor en derhalve bij uitstek geschikt voor de bemesting van chloorgevoelige gewassen zoals aardappelen, fruit, de meeste groentesoorten alsmede bloemen en heesters.

De combinatie van kalium en magnesium werkt bijzonder gunstig bij aardappelen, die veelal geteeld worden op zandgrond en lichtere kleigronden waar een regelmatige aanvulling met kaUum én magnesium gewenst is. In de pootaardappelenteelt gebruikt men voor de kaUbemesting reeds vanouds uitsluitend patentkali. Hetzelfde geldt in grote lijnen ook voor fabrieksaardappelen. Bij consumptie-aardappelen, in het bijzonder als deze bestemd zijn voor de verwerking, verdient ook patentkali de voorkeur. Een chloorarme bemesting geeft namelijk een hoger droge stofgehalte en daarmee een betere kwaliteit.

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 maart 1979

Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's

Waarom patentkali?

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 maart 1979

Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's