Verkeerde Voeding Fataal Voor Huisdieren
Buurman is na veel vqven en zessen overstag gegaan. Niet dat hij het dagelijks blokje rond met de hond zo'n noodzakelijke vorm van lichaamsbeweging vond, maar de kinderen wilden er graag een speelkameraadje bij. Het is al weer vier weken geleden dat het jonge beestje zijn opwachting maakte bij het gezin van de buurman. Vanochtend is hij hals over kop met het diertje naar de dierenarts gegaan. Het dronk niet meer, had twee dagen niets gegeten en kon nauwelijks meer lopen. Net op tijd, zo wist buurman te vertellen. De schrik nog in de benen, want ja, zo sneu voor de kinderen, niet?
Buurman was er van uitgegaan, dat het dagelijks menu voor het gezin ook wel goed genoeg zou zijn voor de nieuwkomer.
Vroeger, zo redeneerde hij, kreeg een hond of een kat toch ook geen voer uit blik of pak. En zeg nu zelf: wat restantjes biefstuk is toch wel wat anders dan elke dag droge brokjes. In die opvatting was buurman nog gesterkt door zijn collega, natuurkenner bij uitstek, die hem volledig had ingewijd in het leven van wilde poema's en wolven. Die wisten zich best te redden. Huisdieren had buurmans collega niet, maar hij wist er het fijne van te vertellen. De dierenarts heeft het geweten. Na een week kon buurman het beestje, weer zo goed en zo kwaad opgelapt, ophalen.
Gebrekkige kennis
Veel mensen die huisdieren — en vooral een hond of een kat — hebben, bezitten maar weinig ervaring in het houden en verzorgen van hun dier. Wanneer het gaat om de goede voe
Wanneer het gaat om de goede voeding van het dier is het aantal „onwetenden" nog groter. Natuurlijk kan een huisdier met de pot mee eten, maar dan moet we een gedegen basiskennis ten aanzien van de voedingsbehoefte van het dier en van de voedingssamenstelling aanwezig zijn. De behoeften van een dier zijn nu eenmaal totaal verschillend van hetgeen de mens aan voeding nodig heeft. Bovendien kan een teveel aan bepaalde voedingsstoffen ook schadelijk zijn voor een dier. Wordt een teveel aan bepaalde vitaminen via de normale weg afgevoerd uit het menselijk lichaam, bij een dier komen ze te recht in vitale organen, die ze niet kunnen verwerken.
Ziektes — en uitzonderlijke gevallen zelfs met dodelijke afloop — komen daar uit voort. Wie zelf het menu van zijn huisdier wil samenstellen, zal zich terdege moeten verdiepen in enerzijds de samenstelling van de maaltijdcomponenten en anderzijds in de hoeveelheden die het dier — afhankelijk van zijn gewicht, de mate van bewegingsvrijheid en de leeftijd — nodig heeft.
Energie.
In devoeding staat de voorziening in de energiebehoefte voorop. Energie is noodzakelijk om spieractiviteiten te ontplooien, voor het op peil houden van de lichaamstemperatuur en het laten verlopen van de levensprocessen. Bij een dier is dat niks anders dan bij een mens. De energiebehoefte varieert naar gelang het lichaamsgewicht van een dier en zijn activiteiten.
We hoeven alleen ons voedingspatroon maar na te gaan om te zien hoe „goed" wij op de hoogte zijn van onze eigen behoefte. Niet alleen staat de hoeveelheid voedsel die we dagelijks naar binnen stouwen in geen verhouding tot ons lichaamsgewicht en de mate van „energieverslindende" activiteiten die we ontploien; ook is eten voor ons iets creatiefs geworden. Een snufje v^n dit en een druppeltje
Een snufje v^n dit en een druppeltje van dat en natuurlijk elke dag wat anders.
Hoe gezond dat is, is langzaam maar zeker genoegzaam bekend aan het worden door de vele medische rapporten en publikaties over hart- en vaatziekten, vetzucht
Afslankclub.
Wie zijn ogen goed de kost geeft op straat kan dezelfde verschijnselen al signaleren bij huisdieren. Veel dieren — vooral de wat oudere — zijn aan de dikke kant en in een onbewaakt ogenblik kan men zich afvragen of we straks ook een afslankclub voor huisdieren in het leven moeten roepen. Want, huisdieren zijn volledig afhan
Want, huisdieren zijn volledig afhankelijk geworden van de mens. In een grijs verleden hadden huisdieren nog het instinct in zich met mate te eten. Oké, met de pot mee maar af en toe ook een vogel, een muis, een stuk bot en wat dies meer zij. Wat niet in het gegeven voer zat scharrelde zo'n dier zelf wel bij elkaar.
Met onze betonnen en degelijke hui zenbouw kunnen we dat nu wel vergeten Niet alleen valt er niet veel meer rond te scharrelen en te vinden; erger nog: generaties huisdieren die aleen aan het lijntje buiten gelaten worden hebben er toe geleid, dat het behoefte instinct langzaam maar zeker vervaagd is. En dan wordt het mee-eten met de pot wel een heel ander iets. Zeker met dat snufje zus en druppeltje zo.
Elke dag weer moet het spijsverteringsstelsel van zo'n dier zich instellen op andere stoffen en dat niet alleen; veel van die maaltijden zijn nog ontzettend eenzijdig van samenstelling ook. Te veel vet of koolhijdraat en dan weer eens te veel eiwitten maar te weinig vitaminen; soms te veel vitaminen. Vaak een tekort aan fosfor en kalk in de juiste verhoudingen.
Want het bot verdwijnt in de vuilnisbak. Dat eten wij immers ook niet op. Liever een suikerklontje en een koekje voor poes of hond.
Evenwichtig maar saai.
Wat de mens kennelijk niet kan, kan het dier wel. Volstaan met een saaie evenwichtige voeding. In feite is dat de meest gezonde oplossing van voedingsproblemen. Als we er maar voor zorgen dat het
Als we er maar voor zorgen dat het voedsel dat we aan onze huisdieren geven evenwichtig van samenstelling is. In die zin, dat alles wat het dier nodig heeft er ook inzit en in de juiste verhoudingen. Dan zal het dier instinctief bepalen
Dan zal het dier instinctief bepalen welke hoeveelheid afdoende is. Om er zeker van te zijn, dat een dier niet teveel eet in relatie met zijn gewicht en bewegingsvrijheid, stemmen we de hoeveelheid daarop af.
Is een bepaalde stof niet voldoende aanwezig, dan compresseert een dier dat soms door overmatig veel te eten om zo toch voldoende binnen te krijgen van zo'n stof.
Elke dierenarts kan zo opgeven wat voor een bepaald dier de behoeften zijn. Dat gebeurt aan de hand van de genoemde factoren. Het is goed te bedenken, dat bijvoorbeeld vlees maar één doel heeft in de voedingsleer, namelijk het voorzien in de behoeften aan eiwitten. Wie in de veronderstelling is, dat een bepaalde voedingssamenstelling op het eerste oog te weinig vlees bevat, hoeft niet ongerust te zijn. WeUicht zitten er andere eiwithoudende stoffen in, die even voedzaam zijn als vlees.
Soya is bijvoorbeeld zo'n eiwithoudende stof die regelmatig met vlees verwerkt wordt in fabrieksmatig bereid voedsel. Weet altijd, dat alleen vlees of andere eiwithoudende stoffen niet voldoende is voor een dier.
Vitaminen, vetten, koolhydraten, kalk en fosfor, mineralen en wat dies meer zij heeft het dier minstens even hard nodig. En het belangrijkste is, dat de onderlinge verhoudingen goed zijn. Pas dan zal het dier instinctmatig niet teveel gaan eten; al is dat instinct wel lichtelijk vervaagd door generaties gecultiveerde huisdieren. Met enige hulp van de mens is dat in
Met enige hulp van de mens is dat instinct echter weer snel aan te scherpen. Het is maar een weet.
Goedkoop.
En buurman? Wel, hij houdt het sindsdien op fabrieksmatig bereid voer. „Ik heb weinig tijd om me te verdie
„Ik heb weinig tijd om me te verdiepen in allerlei voedingswaardetabellen. Bovendien is het nog maar de vraag of alle benodigde stoffen in ons voedsel zitten", heeft buurman me in een onbewaakt ogenblik toevertrouwd, terwijl hij veelbetekenend op zijn forse buik wees.
Daar komt volgens buurman nog bij, dat hij goedkoper uit is. Al vrij snel kocht buurvrouw, toch econoom van huis uit, extra in omdat alles zo schoon opging. Het hondje was als volwaardig lid van het gezin meegerekend in de dagelijkse tafelbenodigdheden. Nu het beestje al weer enkele dagen leeft op fabrieksmatig bereid voedsel merkt buurvrouw dat ze te ruim inkoopt. Er blijft aanmerkelijk veel over van
Er blijft aanmerkelijk veel over van een warme maaltijd en ook het brood blijft wat langer liggen.
Ze heeft het eens zitten becijferen en kwam al ras tot de conclusie dat het met de pot mee laten eten toch wel een prijzige zaak is, als het vergeleken wordt met de kosten verbonden aan een blik of een pak kant-en-klaar voer. Maar, om dat verschil precies te kunnen berekenen moet je net als buurvrouw econoom zijn.
En het hondje? Wel, gisteravond kwam onze „enigszins" gezette buurman de hoek omzeilen met een vrolijk kwispelende viervoeter. Ze ontwikkelden een aardig sneUieidje, maar ja ze moeten dan ook op de onsjes letten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 januari 1980
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 januari 1980
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's