De Ambachtschool, een vitale 75 jarige
Spreek elke Flakkeeër er op aan en hy zal een goed getuigenis geven van de „ambachtschool". Flakkee koestert de karaktervolle 75 jarige die getoond heeft er helemaal by te horen! Hecht geworteld in de Flakkeese gemeenschap heeft de Technische School haar verdiensten bewezen en ze hoopt dat nog vele jaren te doen, reden waarom met grote onverzettelijkheid gewerkt is aan de totstandkoming van voldoende accomodatie. Donderdag worden de vlaggen hoogDonderdag worden de vlaggen hoog geheven wanneer een brok jeugdige nieuwbouw aan de oude loot wordt toegevoegd.De tyd van de grote verstrooiing over een zevental noodaccomodaties is geschiedenis....
^ JLs. donderdag opening van de nieuwbouw
Vreugd daarover wordt ook uitgesproken in het herdenkingsboekje „75 jaar Technisch Onderwijs Goeree Overflakkee" waarin de doopceel van de school wordt gelicht, vergemakkelijkt door de aanwezigheid van een vrijwel compleet archief.
Daaruit blijkt dat eind 1902 de Vereniging Ambachtschool voor Overflakkee en Goedereede werd opgericht welke al in 1903 de bouw van de school kon aanbesteden. Veel voorbereidend werk was al ge
Veel voorbereidend werk was al gedaan door „het Departement Middelhamis-Sommelsdijk der Maatschappij tot Nut van 't Algemeen" die al in de vijftiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw een begin met technisch onderwijs had willen maÉ:en, maar moest volstaan met het geven van cursussen die van 1853 - 1862 hebben geduurd.
Nadien werd zeker niet stil gezeten maar het zou tot in het begin van de 20e eeuw duren vooraleer er weer perspectieven gloorden en toen nog wel voor een heuse 'ambachtschool.
In 1901 werd een commissie benoemd.
Enkele sommlssieleden hielden lezingen in diverse plaatsen op het eiland om belangstelling voor de stichting van een ambachtschool te kweken en toen het zover was dat er geld op tafel moest komen, toen kwam er uit de burgerij en van enkele verenigingen een bedrag van ruim vijfduizend gulden los, plus toezeggingen voor een jaarlijkse bijdrage tot ƒ 1.312,50.
Toch moest ook worden geconstateerd dat de gemeentebesturen yan Dirksland, Herkingen, Melissant, Ooltgensplaat. Nieuwe Tonge en Oude Tonge de hand stevig op de knip hielden. Rijk, Provincie en de Maatschappij
Rijk, Provincie en de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen deden wel subsidietoezeggingen en zo kon in 1903 de bouw van de school worden aanbesteed.
De bouw werd voor ƒ 18.926,— gegund aan J. Spee te Sommelsdijk.
Eerste directeur werd dhr. Brittijn, tot dan leraar aan een ambachtschool te Utrecht. In de vereniging — dat mag met ere
In de vereniging — dat mag met ere worden vermeld —hadden zitting de heren U. J. Mijs, W. C. yan As, J. van der Koogh, C. Kolff, P. A. van Buuren, P. Mast en H. Schoonejongen.
Op 8 september 1903 kwam het bestuur bijeen voor het eerst in de bestuurskamer in de nieuwe school.
Op 18 september 1903 volgde de officiële opening door de toenmalige inspecteur dhr. de Groot. Gestart werd met 54 leerlingen, de
Gestart werd met 54 leerlingen, de schooltijden liepen van 8 tot 12 en 's mid dags van half 2 tot half zes.
Er was voor de leerlingen uit andere dorpen van Middelhamis-Sommelsdijk geen openbaar vervoer voorhanden, waarom zij de afstand maar lopend moesten overbruggen.
Het herdenkingsboekje vertelt dat dat een jongeman uit Nieuwe Tonge teveel werd, hij kon het niet volhouden en ging van school.
Het is heel interessant te lezen hoe het de school in de opeenvolgende jaren is vergaan. Vreugd na de oorlog om de terugkeer van o.a. de leraar dhr. de Kater die ondergedoken was geweest en om na de terugkeer van electriciteit, zodat de lessen weer een aanvang konden nemen.
Precies één dag voor de bevrijding overleed de voorzitter van het bestuur die aan de wieg van de school had gestaan, dhr. W. C. van As.
Toen de school in 1956 een belangrijke nieuwbouw betrok werd te zijner herinnering een herdenkinsplaat aangebracht in een van de trapportalen.
Ook de ramp in 1953 had veel ongerief meegebracht, maar wat erger was, er bleken ook twee leerlingen te zijn omgekomen. De grote toeloop van leerlingen begon
De grote toeloop van leerlingen begon in de vijftiger jaren, in 1928 nog 84; in 1954 al 175 en in 1978 al 653. Geen wonder dat door de jaren heen
Geen wonder dat door de jaren heen de huisvesting een niet aflatende zorg betekende. Vanaf 1963 werd bij het Ministerie
Vanaf 1963 werd bij het Ministerie aangedrongen op een afdoende voorziening in de vorm van een nieuw gedeelte aan de school, op de plaats waar zich de Weistraatjes bevonden.
De gemeente Middelhamis heeft de woninkjes afgebroken maar het zou nog vele jaren duren vooraleer de heistelling op het terrein zou verschijnen.
Dat gebeurde op 10 oktober 1978, de historische dag waarop de eerste paal de grond in ging.
Op 23 oktober werd dat nog eens „officieel" overgedaan door de huidige directeur (sinds 1961) dhr. H. Kruik en de jongste leerling Jan Rijnbrand uit Ouddorp.
Donderdag 7 februari 1980 wordt een dag van nog groter historische importante wanneer de wnd. voorzitter van het bestuur, dhr. W. H. S. Sypkens de eervolle taak heeft de nieuwbouw te openen waarmee de school een nieuwe levensinjectie wordt toegediend.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 februari 1980
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 februari 1980
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's