Raad Middelharnis wijst Fa. C. Boeter & Zn. ten derde male naar industrieterrein
Wanneer het aannemingsbedryf C. Boeter & Zn. metterdaad tot de oprichting van een opslagloods met kantoorruimte wil komen dan zal ze dat op het industrieterrein moeten doen.Middelhamis' gemeenteraad maakte j.1. donderdagavond ten derden male duidelijk er niet voor te voelen de bouw van deze opstal toe te staan op de hoek Langeweg-Staverseweg te Middelharnis, de plek waar het bedrijf haar zinnen op gezet heeft en waar ze ook grond in eigendom heeft. Alleen draagt de grond een agrarische bestemming zonder bebouwing en dat maakt het moeilyk....
Voor een deel van de raad maakt het het zelfs onmogelijk, ook al wordt het bestemmingsplan aldaar, nu landelijk gebied, gewijzigd i.v.m. de zich in die richting bewegende woningbouw.
Het derde door de fa. Boeter ingediende verzoek is dan ook al op het gewijzigde bestemmingsplan afgestemd, maar ook in die gewijzigde opzet zal er aldaar voor bedrijfsvestiging geen plaats zijn; de fa. Boeter lijkt daarmee te moeten leren leven.
De overgrote meerderheid van de raad verwijst haar naar het industrieterrein, daar hielp het uitvoerige pleit van dhr. Joppe niets aan:
Dhr. Joppe -bracht de moeUijkheden ter tafel die nu door het bedrijf ondervonden worden nu de enkele opslagplaatsen verspreid in de gemeente liggen. Spr. verklaarde er aUe begrip voor te hebben dat' de fa. Boeter m.b.t. de bouw van één centrale opslagplaats primair denkt aan realisering op de eigen-, derhalve de goedkoopste grond. Spr. wist best dat die plannen in strijd
Spr. wist best dat die plannen in strijd zijn met het bestemmingsplan, maar hij waarschuwde ertegen bestemmingsplannen ' als heilige koeien te beschouwen of ze tot knellende keurslijven te laten worden waarin men zich — als gemeente — moeilijk meer bewegen kan. Spr. pleitte er met nadruk voor dit dienstverlenende bedrijf, dat een grote plaats inneemt in het economische gebeuren in de gemeente terwille te zijn. Op haar beurt heeft het bedrijf te kennen gegeven bereid te zijn aan de estetische wensen tegemoet te zullen komen. „De wereld zou er heel wat vriendelijker uitzien wanneer we elkaar meer de helpende hand zouden bieden", geloofde dhr. Joppe.
Ook dhr. Koppelaar bleek er veel voor te voelen het bedrijf te helpen, temeer achtte hij dat mogelijk nu een daar bestaand bedrijf, garage Knöps, aanzienlijk zal worden uitgebreid waardoor al een „openbreking" plaats vindt. Nu de bestemming van de daar liggende gronden toch gfewijzigd zal worden achtte dhr. Koppelaar het zeer wel mogelijk daarin met de verlangens van de fa. Boeter rekening te houden.
Er werd slechts weinig mee ingestemd, of het moest nog dhr. Hoogzand zijn die pinnig vaststelde dat de gemeen te alleen maar bereid is bestemmingsplannen te wijzigen wanneer het ten eigen bate is, zoals m.b.t. het voetbalveld te Nieuwe Tonge en het Binnenhof te Sommelsdijk. De overigen, dhr. de Vries, dhr.
De overigen, dhr. de Vries, dhr. Arensman en dhr. van Kersbergen verwezen het bedrijf naar het Industrieterrein dat tenslotte met die bedoeling is aangelegd de industrieën uit het dorp te weren.
Ook geen farce.
In zijn beantwoording wees loco burgemeester Kievit de raad erop dat een bestemmingsplan weliswaar niet als heUige koe moet worden beschouwd, maar dat het anderzijds ook niet als een farce moet worden door er steeds weer van af te wijken terwille van hen die met hun plannen de raadsleden persoonlijk opzoeken. „Het College zowel als de stedebouwliundigen vinden de door de fa. Boeter verkoren plaats volstrekt ongeschikt!" hield dhr. Kievit staande. '
Ook in tweede instantie liet de raad zich niet onbetuigd waarna er tenslotte werd gestemd. De drie aanwezige SGP vertegenwoordigers, dhr. Joppe en dhr. Hoogzand verklaarden zich tegen het voorstel van het College op de bouwaanvrage afwijzend te beschikken.- De 9 overigen stemden daarmee in zodat de fa. Boeter andermaal nul op het request krijgt.
Ihsluizing open school.
Na nogal wat discussie besloot de raad „mede verantwoording te dragen" voor de aanvraag van een insluizingspfoject van de open-school werkwijze, voor Goeree Overflakkee. Dat bUjft overigens nog zonder financiële consequenties; het betrof nu slechts een principe uitspraak die ook van de overige eilandelijke gemeentebesturen zal worden gevraagd. Wanneer de Minister een dergelijke
Wanneer de Minister een dergelijke aanvrage honoreert en een project toekent betekent dat tevens de beschikbaarstelling van een bedrag van ƒ 100.000,— t.b.v. twee formatieplaatsen. De proefprojecten open-school die ook op Flakkee zijn gehouden worden per 1 augustus beëindigd. Om na die datum met het open-school
Om na die datum met het open-school werk, c.q. de volwasseneneducatie door te kunen gaan is ten behoeve van de financiering daarvan een Ministeriele toestemming nodig. Niet alle raadsleden waren enthou
Niet alle raadsleden waren enthousiast, zoals uit de bedenkingen van o.m. dhr. Koppelaar kon worden opgemaakt. Hij had wat moeite met de begrippen „insluizing" en „open school" waarover hij graag eerst nader geïnformeerd wenste te worden vooraleer de gevraagde mede-verantwoordelijkheid te willen accepteren. Voor dhr. Koppelaar hoefde de open school niet zo nodig, „want", zei hij: „er zijn talloze instituten via welke men zich als volwassenen verder kan bekwamen, in welke richting ook maar, in tegenstelling tot de open school dan wel op eig-en kosten!" Bovendien bleek dhr. Koppelaar wat kopschuw voor wat onder „vorming" wordt verstaan omdat de praktijk leert dat het daarmee soms een bedenkelijke kant uit gaat.
Heel wat meer enthousiast was dhr. de Vries. Hij werkte er graag aan mee hen die in hun jongere jaren onvoldoende kansen kregen nu een tweede kans te bieden.
Instemming ook van dhr. P. Tiggelman, dhr. Hoogzand en dhr. Kersbergen.
Weth. Krijgsman die de vragen beantwoordde bevond zich in hun gezelschap. Ook hij werkte gaarne aan een voortzetting mee en hij had er alle vrede mee dat de kosten van dit onderwijs door de Overheid worden gedragen, zoals dat ook met de kosten van het basisonderwijs is; het onderwijs dat meerdere deelnemers aan de open school soms slechts ten dele hebben genoten. „We willen iedereen op voet van gelijkheid behandelen" aldus dhr. Krijgsman die het daar over met dhr. Koppelaar eens werd dat men nooit te oud is om te leren.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 februari 1980
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 februari 1980
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's