Met Raad En Daad
Deze vraag- en antwoord-rubriek staat geheel ten dienste van de lezer die er kosteloos gebruik van kan maken. Uw vragen op velerlei gebied kunt u sturen aan: Redactie EUanden-nieuws, postbus 8, IVfiddelhamis, met in de linkerbovenhoek „Vragen-rubriek" vermeld. De vragen worden door deskundigen beantwoord en zullen binnen enkele weken na de inzending compleet met antwoord in deze rubriek worden gepublioeerd.
YOGHURT-AROMA.
Waar kan ik yogh-aroom kopen? Dit is een yoghurt-plantje, maar geen kevi. — Antwoord: Zoals u zelf al vermeldt werd dit vroeger geleverd door de fa. Snuyf in Apeldoorn, maar die bestaat niet meer. U zult met uw ontkenning wel kefir bedoelen. Gewone yoghurt die u bij de melkman koopt, wordt gemaakt door het zuren van melk met bepaalde bacteriesoorten (lactobacillus en streptococcus), waarbij verschillende soorten bacteriën verschillende soorten yoghurt kunnen geven.
Maar daarnaast kennen wij de kefirkorrels, de bekende gele klompjes. Wij vermoeden nu, dat u niet weet, dat deze korrels, opgezwollen m lauwe melk, het bekende yoghurtplantje geven dat een beetje lijkt op zachte stukjes bloemkool. Dat is dus slechts de uitgegroeide vorm van kefir. Een ander yoghurtplantje is ons niet bekend.
En wat de la. Snuyf daarnaast in de handel bracht was een plantenextract, dat alle soorten yoghurt zeer aromatisch maakte. Maar dat behoefde aan de kefir (melk waarin het yoghurtplantje had gewerkt) juist niet teworden toegevoegd omdat dit al vanzelf aromatisch was.
Als u reformzaken bezoekt moet u dit alles duidelijk zeggen: men zal u dan misschien kunnen helpen aan een middel om uw yoghurt te aromatiseren.
Anders zoekt u wellicht iets wat niet bestaat.
HUIS EN SCHEIDING.
Een jongen koopt een huis, richt het helemaal zelf in en trouwt dan met een meisje dat niets meebrengt. Waar heeft ZIJ dein recht op bij een scheiding als er geen testament gemaakt is? — Antwoord: Het testament is pas van
— Antwoord: Het testament is pas van belang als één van beiden overlijdt. U spreekt over scheiding. Bedoelt u boedelscheiding na de dood van haar echtgenoot, en waren zij in gemeenschap van goederen gehuwd en nog kinderloos, dan is zij de enig erfgename. Door haar huwelijk is zij reeds medebezitster van huis en inboedel en evt. andere bezittingen. Na het overlijden wordt de andere helft haar toebedeeld. Indien u echter een echtscheiding op het oog hebt, dan ligt de beslissing bij de rechter.
Door een huwelijk in gemeenschap van goederen wordt een vrouw altijd voor de helft eigenaresse van alle bezittingen van haar man en omgekeerd verkrijgt een man door zo'n huwelijk het recht op de helft van de eigendommen van de vrouw. Wie dat niet wenst, moet een akte van huwelijkse voorwaarden laten opstellen bij de notaris en dat dient bij voorkeur te gebeuren vóór het huwelijk wordt voltrokken.
Bij echtscheiding zijn er allerlei regelingen mogelijk. Het komt vaak voor, dat de rechter de vrouw een huis toewijst, ook al is dat feitelijk door haar echtgenoot gekocht.
Verlaat de man bijvoorbeeld zijn vrouw om bij een andere vrouw in te trekken, dan is het logisch dat de vrouw in het gezamenlijk bewoonde huis mag blijven. Loopt zij weg (kwaadwillige verlating) dan zal het in de regel aan hem worden toegewezen. Beide partijen kunnen ook onderling overeenkomen, dat zij het huis verkopen en de opbrengst samen delen. Verder weegt bij beoordeling door de rechtbank mee, of man en vrouw beiden een inkomen hebben, dan wel of de ene partij kan worden verplicht de andere te onderhouden. Als de man het huis wil behouden, zal hij de vrouw een alimentatie moeten betalen waarvan zij elders een kamer of appartement kan huren. Het omgekeerde kan ook voorkomen, als de vrouw een hoog inkomen had en de man een laag, bijvoorbeeld omdat hij werkloos was of studeerde.
Indien u uitvoeriger inlichtingen wenst, zult u meer gegevens en ook inlichtingen omtrent de waarde van huis en inboedel en cijfers omtrent de inkomens moeten verschaffen. Verder moet u mededelen of het huwelijk op huwelijkse voorwaarden is voltrokken en zo ja, welke, of er kinderen uit dit of uit een vorig huwelijk zijn, en dan aangeven of u een echtscheiding dan wel een boedelscheiding na overlijden op het oog hebt.
SLOOPWERK.
De wijzerplaat van mijn Krups personenweegschaal is vuil geworden en de cijfers zijn moeilijk te lezen. Ik wilde ze schoonmaken maar de leverancier zei dat dit niet kon. Dat betwijfel ik echter.
— Antwoord: Wij hebben eens enkele merken bezien en vrezen dat uw leverancier gelijk heeft. Alleen kon de afsluiting bij vele typen beter zijn; ze mogen imers geen stof inlaten als ze niet demontabel zijn. In uw geval moet u beginnen met de bodemplaat los te maken en niet het venster ol het weegvlak.
Lukt het de bodem los te krijgen, dan kunt u de rest ook bereiken. Eventueel kan later de bodemplaat met tweecomponentenlijm weer vastgezet worden.
Eenige waarborg dat dit sloopwerk goed afloopt, kunnen wij u echter niet geven. Dat hangt af van uw handigheid.
VERHAREND HONDJE.
Ik heb een wit hondje dat vreselijk verhaart. Het verliest hele plukken. Wat is er aan te doen?
Antwoord: U schrijft er helaas niet bij welk ras het is, wat u deze hond als voedsel geeft en of het dier veel alleen is. De oorzaken kunnen namelijk in tal van omstandigheden schuilen. Het dier kan bv. aan een huidziekte lijden. Bekijkt u de huid dus op de plaatsen waar het die pluklien haar verliest. Zonodig moet u er dadelijk mee naar een dierenarts, want die kan u iets geven om die huidkwaal te laten genezen. Geeft u verkeerd voedsel dan kan er
Geeft u verkeerd voedsel dan kan er sprake zijn van een bepaald vitaminengebrek of een teveel aan kalk of dergelijke. Verder is het van belang dat huisdieren gezelschap hebben. Kleine hondjes en vooral jonge honden en katten kunnen moeilijk wennen aan langdurige eenzaamheid. In zo'n geval is een tweede hondje de oplossing.
KUNSTMEST-KOEIEMEST.
Wat is voor de groentetuin beter, een bemesting met thomasmeel-kali of oude koeimest? Thomasmeelkaü bevat per 100 kg rond 30 kg kalk.
— Antwoord: Wij zouden beide willen gebruiken maar dan om en om, het ene jaar kunstmest, het andere jaar koeiemest. Gebruikt u alleen de laatste, dan wordt de grond te geil, dat is te rijk aan stikstof en te arm aan kalk. Thomasmeel is een bijnaam voor slakkenmeel. Dat bevat inderdaad veel kalk.
Is er kalizout aan toegevoegd dat spreekt men wel van mengmest. Denk er aan, dat u deze mengmest bij open winters als de huidige, al vroeg moet strooien, omdat kalizout wat chloor bevat en dat is schadelijk voor aardappelen, bonen en erwten. Die chloor moet zich dus kunnen binden aan kalk en kunnen uitspoelen. Wij zouden liever het slakkenmeel al in december uitstrooien en het kalizout een maand later. Verteerde stalmest is altijd goed, maar als u hem afwisselt met kunstmest hebt u er beter profijt van. De juiste hoeveelheden van beide zou men d.m.v. grondonderzoek moeten vaststellen maar omdat dit veel te duur is voor de groentetuin beoordeelt men alles op het oog, d.w.z. men let op de grond en de groei der planten.
POT VERBLEEKT.
Onze Keulse pot, waarin vroeger zoute bonen werden bewaard, slaat helemaal wit uit aan de buitenkant. Hoe is dit te voorkomen?
— Antwoord: U zult zelf al hebben begrepen, dat dit niets anders is dan keukenzout, dat in de steen is achtergebleven. Dit komt in oplossing doordat keukenzout altijd vocht aantrekt. Het vocht verdampt aan de buitenkant van de stenen pot en de achterblijvende zoutdeeltjes geven een witte aanslag.
U ziet dat ook bij bloempotten zonder sierpot, maar dan zijn het andere zouten.
Men kan het zout wel uit de pot trekken met kalkwater, maar dan geeft die kalk later weer witte plekken.
Daarom raden wij u aan, precies dezelfde werkwijze toe te passen als de oudheidkundigen doen, wanneer zij oude voorwerpen uit de zee ophalen (denk aan de Nehalenniabeelden uit de Oosterschelde): men legt ze enkele weken in gewoon leidingwater. Regen water zou natuurlijk nog beter zijn.
Het zout lost dan vrijwel volledig op, vooral wanneer men het water af en toe ververst. U hebt dan later geen last meer van witte uitslag.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 maart 1980
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's