Overdenking uit de Heilige Schrift
Vader, vergeef het hun ! Lucas 23 : 34.
Op Golgotha, een betrekkelijk lage heuvel, is de stoet aangekomen. Het was geen verre tocht, maar het is ook niet in een hoog tempo gegaan. De vermoeiende belevenissen van de laatste uren hebben hun invloed doen gelden op de Heere Jezus Christus. Het was Hem zelfs op een gegeven ogenblik niet meer mogelijk - Zijn eigen kruis te dragen. Toen werd de hulp ingeroepen van een zekere Simon van Cyrene.
Een joelende en opdringerige menigte is meegegaan naar Golgotha. Men heeft geen medelijden en al zou men het al hebben, dan toont men het niet. Men is alleen maar belust op sensatie. Te lange leste begint men met spot en hoon. Men schreeuwt naar het kruis- omhoog, dat Hij, die anderen verloste, nu maar eens zichzelf verlossen moet Als het waar was, wat Hij bij Kajafas gezegd had, n.1. dat Hij Gods Zoon was, dan moest het immers maar een kleinigheid voor Hem zijn om zichzelf te verlossen ... !
Met zulke woorden staat daar de menigte rond het kruis. En vanaf het kruis ziet de Heere Jezus Christus de mensenmenigte. En dan weet Hij, dat er geen greintje medelijden voor Hem leeft. Niemand geeft Hem blijkbaar een teken van verstandhouding. Zelfs niet iemand van Zijn vroegere vrienden. Onder de menigte zullen er misschien wel geweest zijn, die door Hem geholpen zijn. Van wie de kinderen mis'schien door Hem gezegend waren. Maar voor die mensen is Hij nu een vreemdeling geworden, met Wie ze niets meer te maken willen hebben.
Dat zijn zo de omstandigheden, waaronder de Heiland momenteel verkeert. Het is niet teveel gezegd, dat het om Hem heen hoe langer hoe eenzamer wordt. Het is erg, maar het zal nog erger worden. En dat eigenhjk juist op het gebed van de HeUand zelf! Want dat is juist het aangrijpende van het eerste kruiswoord, dat de Heere Jezus Christus het onder deze verschrikkelijke omstandigheden nog van de Vader in de hemel gaat vragen, of Hij Hem heel de beker van het lijden maar wil toedienen. Want duidelijk klinkt het over Golgotha: „Vader, vergeef het hun, want zij weten niet, wat zij doen".
In de Bijbel komt het woord vergeven in twee betekenissen voor. Ten eerste kan het betekenen: een volkomen kwrijtschelden, zodat het oordeel voorgoed is afgewend.
Ten tweede kan met het woord vergeven aangegeven worden, dat het oordeel uitgesteld wordt. Nóg niet En de Heiland wil hier voorkomen, dat de Vader in de hemel in zou grijpen.
Want als dat was gebeurd, dan was het werk van de Heiland tevergeefs geweest. Dan was er een streep gehaald door het werk, dat de Heiland was begonnen. Dan was satan als overwinnaar uit de strijd gekomen ... Maar dat mag niet gebeuren en Gods werk in Jezus Christus gaat ongehinderd voort. Daarom klinkt vanaf het kruis de bede: „Vader, vergeef het hun, want zij weten niet, wat zij doen".
Dat vraagt Christus hier. Uitstel van het oordeel, opdat er tijd gewonnen wordt. Tijd om het werk te doen als Middelaar, als Zaligmaker. Tijd, opdat Hij volledig kan betalen voor de straf op de zonde. Hoezeer bUjkt uit dit woord, dat de Heere Jezus Christus gekomen is tot heü van zondige mensenkinderen. De Heiland wU alleen maar redden. En daarvoor bidt Hij dit gebed. Hier gaat in vervulling, wat Jesaja heeft geprofeteerd: Dat Hij voor de overtreders gebeden heeft...
Staan vnj eigenlijk zover af van die mensen, die daar spotten? Staan wij helaas niet veeleer naast hen en drijven ook wij niet heel dikwijls de spot met de Heiland en Zijn Woord? Moeten we dat helaas niet met schaamte dikwijls erkennen en belijden?
In deze lijdensweken worden we telkens geleid naar de voet van het kruis. En dan hoor je als het ware opnieuw de woorden: „Vader, vergeef het hun, want ze weten niet, wat ze doen ..." Maar nu kon het wel eens zijn, dat we ze hoorden voor onszelf! En dan wordt het plotseling Evangelie. Blijde boodschap van heil en verlossing.
Christus laat het ons horen. Ons, die het schuld en zonde zijn beladen en daar geen raad mee weten. „Vader, vergeef het hun "
De Heiland vraagt om vergeving voor hen, die bezig zijn Zijn bloed te vergieten, maar Hij vraagt het juist op grond van dat vergoten bloed. Hun gruweldaad is vreseUjk, maar ze weten niet wat ze doen ... Straks gaan de apostelen met hun boodschap van de gekruisigde Heiland de wereld in en wordt de onwetendheid teniet gedaan. Dan is er niemand meer te verontschuldigen.
Grijpen vsnj aan, wat ons in het Evangelie wordt geboden? De Heere Jezus Christus heeft in dit kruiswoord gebeden, of ook aan ons de kennis van Zijn verzoenend lijden en sterven zou worden gebracht. En dat woord zal werkelijkheid worden, als wij door Gods Heilige Geest geleid, ons verootmoedigen bij het kruis van Golgotha. Als de Heilige Geest ons heeft ontdekt aan onze zonde en schuld, dan mogen wij door diezelfde Geest weten, dat de Heiland nu in de hemel is en bij de Vader nog steeds bidt. Ook voor ons: „Vader, vergeef het hun ..."
Dirksland M. V. d. Linden
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 maart 1980
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's