Lintjesregen bracht Goeree - Overflakkee 3 nieuwe Ridders
Ook ettelijke Gouden en Zilveren Eremedailles
Gouden en zilv'ren dropp'len en zelfs nog drie van hogere samenstelüTig zijn dinsdagmorgen uit de traditionele lintjesregen op Goeree-Overflakkee neergedaald. Ze parelen nu op de revers van een elftal verdienstelijken die zich die Koninklijke eer op velerlei terreinen waardig hadden gemaakt. De heren burgemeesters hebben zich met genoegen gekweten van de Koninklijke opdracht de Onderscheidingen uit te reiken, maar één van hen, burg H. Bos van Dirksland werd — rm gedane zaken ten behoeve van een viertal ingezetenen — zelf naar Den Haag ontboden waar de Commissaris der Koningin hem de versierselen van het Ridderschap in de Orde van Oranje Nassau opspelde.
Dhr Bos ontving daarmee een hoge Koninklijke waardering voor de vervulling van zijn loopbaan die ruim veertig jaar geleden begon, toen hij — in 1938 — volontair werd ter secretarie te IJsselmuiden. Op 1 september 1946 werd dhr Bos Ie ambtenaar te Krabbendijke waarna op 1 mei 1947 de benoeming tot secretaris-ontvanger volgde waarna dhr Bos per 1 dec 1958 tot burgemeester van de toen nog zelfstandige gemeente Dirksland werd benoemd om in 1966 het burgemeesterschap te continueren van de heringedeelde gemeente Dirksland.
In Goedereede viel het Ridderschap ten deel aan weth J. Voogd. Een volle raadzaal was daar getuige van de uitreiking van de versierselen en de opsomming — door burg van Velzen — van de reeks kwaliteiten van de actieve wethouder wiens ambtelijke loopbaan in 1949 in Ouddorp begon toen hij raadslid werd voor de SGP. Op 1 sept. 1953 werd hij wethouder en dat is hij nog steeds, gecombineerd met de functie van Dijkgraaf van de Polder Goeree en de amijtshalve betrokkenheid bij tal van Commissies en bedrijven, zoals de Emgo en het Werkvoorzieningschap „Binnenhof" waarvan hij resp. comm. en voorz is. Ook was en is dhr Voogd aktief op het gebied van het onderwijs en op kerkelijk terrein als leider van de Zondagschool — al 33 jaar — en als voorzitter van de J.V. „Daniël" sinds 40 jaar!
In zijn gelukwens stelde burg van Velzen vast dat het dhr Voogd in dat alles niet begonnen is om eigen eer of het verkrijgen van veel dankbetoon, maar dat het hem steeds om de mens te doen is en de behartiging van diens belangen, zonder overigens aan het gemeentebelang tekort te doen. De goede wensen die dhr van Velzen na de uitreiking van de Onderscheiding uitsprak werden nagesproken door de collegaraadsleden weth. Visser, mevr Grinwis (PvdA) en dhr A. de Jong (SGP) die enkele kostelijke uitspraken uit het verleden opdiepte. „Die jóón van Kees Voogd rinneweert heel Ouddvtrp als t-ie de kans mar kreeg" was destijds een kritische noot uit de mond van de WD vertegenwoordiger. „Maar op z'n Napoleons is hij generaal geworden in de strijd!" zo liet dhr de Jong waarderend horen. Als een „gezellige en gemoede lijke man" werd dhr Voogd getekend door secr. A. J. Vogelaar die dhr Voogd prees om de manier waarop hij zijn bestuursverantwoordelijkheid draagt en anderen weet te motiveren.
Namens „Binnenhof" werd gesproken door de dir. dhr Tieks waarna ds op 't Hof de bezigheden van dhr Voogd in zondagschool en op de J.V. memoreerde hem een groot man noemend, ^daarom, omdat hij ook klein weet te zijn. Na nog toegesproken te zijn door Hans Hameeteman namens de J.V. en wnd. Dijkgraaf D. Goekoop namens de Polder Goeree besloot dhr Voogd zelf met een dankwoord voor het gehoorde waarvan hij wilde aannemen dat het allemaal hartelijk gemeend is... Spr. bevestigde dat het hem niet om waardering van anderen te doen is maar hij kon zekerlijk verklaren zelf aan het gedane veel genoegdoening te hebben. Dhr Voogd eindigde met het „Soli Deo Gloria".
Een Ridderorde werd in Den Haag, door de minister van Volkshuisvesting Belaert van Blokland, uitgereikt aan dhr A. van Heerden te Middelhamis. Dhr van Heerden werd daarmee geëerd voor het vele werk door hem in het belang van de Volkshuisvesting gedaan, in zijn kwaliteit van Rayoninspecteur van de Dir. Volkshuisvesting in Middelhamis en als secretaris van de Huuradviescommissie. Voorts heeft dhr van Heerden zich vele jaren lang beijverd voor de BB in welke organisatie hij Hoofdofficier was, de plaatselijke EHBO-afdeling en in de kerkeraad. In en na de oorlog was hij lid van de Binnenlandse Strijdkrachten, verdiensten die tot de hoge benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau hebben geleid.
Kon. Goud voor „dorpelwachtef Ook van dhr W. Koek te Ouddorp kon worden gezegd dat hij geen eigen eer heeft gezocht, maar desniettemin voor Koninklijke waardering in aanmerking kwam. Dhr. Koek is ruim 40 jaar koster van de Ned. Herv. Kerk te Ouddorp en vele jaren lang was hij bestuurslid van de bijz. kleuterschool en, na het samengaan met de basisschool, sinds 1978 bestuurslid van deze nieuwe formatie. Door burg. van Velzen werd de koster getekend als de man die het laatst zit en het eerst opstaat, die tijdens de kerkdienst op elk onraad reageert en samen met anderen voor het materiële in de eredienst zorgt. Het was dhr van Velzen bekend dat dhr Koek dat steeds met grote inzet en plichtsgetrouwheid heeft gedaan en van harte speldde hij hem dan ook de Zilveren Eremedaille op. Op de bijeenkomst voerde ook ds. op 't Hof het woord: „U was een trouw en nauwgezet —, een geestelijk koster!" zo bezag de predikant, wetend met hoeveel ernst dhr Koek altijd bezig is geweest met het aanzetten van de Avondmaalstafel om dan, in gedachten, de schare aan zich voorbij te zien trekken die door de jaren heen in waarheid aan mochten zitten. Het was ds' bede dat de koster die zodanig verbonden is aan de Kerk ook zal behoren tot de triumferende
Kerk en als levende steen ingemetseld zal worden in het gebouw dat niet met handen is gemaakt.
Bij bevordering werd aan dhr J. Breen te Ouddorp Koninklijk Goud uitgereikt. Bij zijn veertigjarig jubileum, 10 jaar geleden, bij de fam Voogd ontving dhr Breen de ZUveren Eremedaille. Al die jaren is dhr Breen de molenaarsfamilie trouw gebleven en dinsdagmorgen werd, ten huize van de fam Voogd die trouw met veel waardering bezongen. Naast het Kon. Goud ontving de jubilaris van zijn werkgever een prachtig horloge.
Onderscheidingen in Dirksland
Gouden en zilveren Eremedailles waren ook in Dirksland uit te reiken, een taak waarvan burg Bos zich kweet alvorens zelf in den Haag te worden geridderd! Aan mevr. Matsinger-Vervelde reikte hij Kon. Goud uit in verband met de Inge onderwijsloopbaan van mevr. Matsinger, 31 jaar waarvan 27 jaar in Dirksland. Dhr Bos kon er uit eigen waarneming van getuigen dat mevr. Matsinger haar taak voorbeeldig heeft vervuld waarom hij haar met genoegen de Kon. Onderscheiding opspeldde in de verkrijging waarvan zij ook de waardering kreeg voor het, samen met haar man, runnen van de openbare bibliotheek.
Koninklijk Goud was er ook voor dhr A. F. Stuip te Melissant. Dhr Stuip, Wiens onderwijzersloopbaan in 1933 was begonnen totdat hij vorig jaar afscheid nam. Ook van dhr Stuip kon dhr Bos getuigen dat hij zijn werk op zeer gewaardeerde wijze heeft uitgevoerd, vanuit een liefde voor de kinderen. Burg Bos gedacht ook de aktiviteiten die dhr Stuip zich getroostte t.b.v. de kinderoperette waarmee de Pr. Willem Alexanderschool een faam heeft verworven. Met genoegen speldde de burgemeester dhr Stuip het Koninklijk Gotidi op.
Korf. Zilver reikte burg. Bos uit aan dhr. A. Groenendijk als waardering voor zijn langdurige gemeentelijke werkzaamheid. Dhr. Groenendijk begon die in 1947 bij het toenmalige gem. gasbedrijf waar hij als „manusje van alles" fungeerde, daarbij tonend twee rechterhanden te bezitten, waarom hij graag geaccepteerd werd in de gemeentelijke plantsoenendienst toen in 1960 het gasbedrijf werd opgeheven.
Kon. Zilver was er ook voor dhr. F. Biesheuvel uit waardering voor zijn veel jarige activiteit als lid van de plaatselijke Oranjevereniging „Dertig jaar actief in naam van Oranje!" zo complimenteerde hem dhr. Bos, dankbaar voor de aanwezigheid in zijn gemeente van een aantal Oranje-supporters als dhr. Biesheuvel die elk Oranjefeest weer aantrekkelijk weten te maken. Ook gedacht dhr. Bos het 25 jarige lidmaatschap van de brandweer van dhr. Biesheuvel en het was met grote instemming dat hij hem het Koninklijk Züver uit kon reiken.
In Sommelsdijk viel een gouden Eremedaille ten deel aan dhr. A. J. Kruider, 's avonds door burg. van Welsenis in familiekring aan de Onderscheidene uitgereikt. Dhr. Kruider heeft zich het Koninklijk Goud waardig gemaakt door zijn langdurige verbondheid aan de B.B. (vanaf 1945 en sinds '69 hoofd Zelfbescherming). Dhr. van Welsenis stipte in zijn gelukwens aan hoezeer de BB in discussie is waarom hij het van temeer belang achtte dat mensen als dhr. Kruider op post blijven omdat ze perspectief zien voor een hulpverleningsorganisatie in ruimere zin waarop door de Minister wordt aangesteuurd. Voorts werd het lidmaatschap van
Voorts werd het lidmaatschap van dhr. Kruider van de Kamer van Koophandel gememoreerd en zijn meer dan dertigjarig lidmaatschap en voorzitter- schap van de Ver. het Streekmuseum Goeree Overflakkee.
In Oostflakkee was het — als enige — de oud-directeur Gemeentewerken dhr. M. Goudkamp die Koninklijk werd onderscheiden, met een Gouden Eremedaille. Die werd hem 's morgens ten gemeentehuize uitgereikt.
Dhr. Goudkamp, hij nam op 31 maart afscheid, heeft ruim dertig jaar in Oostflakkee werkzaam geweest. Het Koninklijk eerbetoon kwam voor hem totaal onverwacht maar ze werd graag geaccepteerd als „de kroon op het verrichte werk".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 mei 1980
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's