GEKOZENRaad Middelharnis stemt in met zandstrandjes in 't Haringvliet
ir Subsidie voor Emancipatie weric
Met enig enthousiasme heeft Middelharnis' gemeenteraad j.1. donderdagavond gereageerd op de voorstellen van het College zowel bq MiddeUiamis Havenhoofd als bö Stad aan 't Haringvliet zandstrandjes in het Haringvliet aan te leggen, In de toelichting werd de idee toegedacht aan de zwemclub „de SchotejU" maar dat lieten de heren raadsleden niet op zich zitten, 't Was een vermaak uit de diverse monden te horen hoelang er al in de onderscheidene verkiezingsprograms over gesproken wordt, al jarenlang..., zo werd beweerd.
De gevraagde ƒ 71000,— werden dan ook viot beschikbaar gesteld (ƒ 56000,— voor het strandje bij Middelharnis en ƒ 15000,— voor dat bij Stad). Het Stadse strandje komt waar de Martina Corneliadijk en de Oude Stadse Zeedijk samenkomen. Een plaats dichter bij de haven werd afgeraden i.v.m. de mindere kwaliteit alüaar van het zwemwater. Over die kwaliteit behoeft men zich overigens geen zorgen te maken. Elke maand wordt het water bemonsterd en wanneer daar aanleiding toe zou zijn dan zal dat wat frequenter worden uitgevoerd: „... dat kan de kop niet kosten", meende de raadsvoorzitter burg. van Welsenis.
Grotere zorg is echter de golfslag in het Haringvliet die de strandjes aan zou kunnen tasten. De aanleg van de strandjes moet dan ook als een experiment worden gezien; mocht de golfslag te hardnekkig zijn dan kan wellicht daartegen nog enige bescherming worden aangebracht.
Desgevraagd verklaarde de raadsvoorzitter dat met alle middelen getracht zal worden de zwemgelegenheid nog voor de zomer gereed te hebben. Aan GS zal een snelle beslissing op het genomen besluit worden gevraagd. Ook zal er nog overeenstemming met een pachter moeten worden bereikt welke nodig is voor de toegankelijkheid van het strandje, maar burg van Welsenis heeft goede hoop dat het allemaal zal lukken.
„Misschien hoeft het recreatieve bad dan niet te worden gerealiseerd", hoopte dhr Koppelaar die al eerder te kennen gegeven heeft hoog tegen het exploitatietekort van een dergelijke nieuwe voorziening op te zien.
„We zullen hopen op een snelle uitvoering en een mooie zomer", was de wens van WD-vertegenwoordiger dhr Jacobs, die en passant ook aandacht vroeg voor de verbetering van de zwemgelegenheid op Battenoord. Overigens heeft de raad daar enkele vergaderingen geleden al over gesproken overtuigd van de wenselijkheid dat de zwemgelegenheid aldaar — historisch voor Nieuwe Tonge aanwezig — veilig zal moeten worden gesteld.
Nieuwe bushaltes.
De raad ging akkoord met het toevoegen van nieuwe halteplaatsen, een nabij het Dienstencentrum aan de Doetinchemsestraat te Middelharnis en twee in Stad aan 't Haringvliet in de Nieuwstraat en op de Molendijk. De raad stelde de kosten daarvan, ƒ 9300,— beschikbaar. In Stad zal bij de halte Nieuwstraat nog een schuilgelegenheid worden gerealiseerd.
Bouwactiviteiten.
Aan een drietal aanvragers, t.w. de heren Th. W. v. d. Linde te Middelharnis, W. J. van Dam te Ooltgensplaat en H. W. J. de Jong te Middelharnis werden percelen bouwgrond verkocht in Sommelsdijk Zuid I.
De Woningbouwver. „Middelharnis" is voornemens in genoemd bestemmingsplan 41 ééngezinswoningen te realiseren voor de financiering waarvan de raad de Ver. een lening van ƒ 4,8 miljoen verstrekte, instemming betuigend met het voornemen van de Vereniging hoewel men met enige zorg tegen de waarschijnlijk hoge huren aankijkt.
Daarnaar gevraagd, door dhr Jacobs, verklaarde weth. Kievit dat de huur op ca. ƒ 535,— is berekend. Echter zijn de prijsonderhandelingen nog niet afgesloten zodat dat bedrag nog zal kunnen variëren en wellicht iets minder kan worden.
Nieuwe verdeelsleutel?
Door dhr. Hoogzand werd geïnformeerd naar de juistheid van het gerucht als zou er een nieuwe verdeelsleutel gaan worden toegepast, in afwijking van de bestaande regeling dat van de drie beschikbare woningen er twee door de bouwvereniging en één door de gemeente wordt toegewezen. Dat leek dhr. Hoogzand ten koste te zullen gaan van de leden van de Ver.
„Zij zijn lid, zoals dat als voorwaarde wordt gesteld terwijl de urgente gevallen die door de gemeente zullen worden toegewezen veelal in 't geheel geen lid zijn!" stelde dhr. Hoogzand vast.
Weth. Kievit kon het niet ontkennen en hij was het met de lezing van dhr. Hoogzand eens dat het voor de leden teleurstellend moet zijn steeds te horen dat er nog zoveel wachtenden voorgaan. Niettemin meent het College een aantal crepeergevallen — gezinnen met kinderen — te moeten helpen, hoe sneu dat ook voor de overige woningzoekenden wordt.
„Jammer voor hen die willen gaan trouwen maar zij kunnen toch gemakkelijker even wachten als gezinnen met kinderen die uit hun tegenwoordige woning moeten" meende dhr. Kievit. In zijn beantwoording van de vraag of de woningbouwverenigingen „Middelharnis" en „Sommelsdijk" wellicht tot fusie geneigd zijn kon dhr. Kievit kort zijn: „...dat wordt meer met de mond dan met het hart beleden".
Subsidie „Racket Team".
De badmintonclub „Racket Team" te Nieuwe Tonge, 29 leden groot, zal in het genot van een gemeentelijke subsidie van ƒ 420,— worden gesteld, zijnde 20»/o van de geraamde contributieopbrengst over 1980. De subsidieverlening was zeer tegen de zin van de SGP fractie omdat — zo stelde dhr. J. H. Koppelaar vast — de club qua ledental niet voldoet aan de normen die de raad zelf gesteld heeft. Hij vond het allerminst juist dat daar nu van afgeweken zou worden, door hem veroordeeld als het werken met de losse vinger en de normen steeds weer aan te passen aan zich voordoende situaties. Als enigen verklaarden de SGP leden zich dan ook tegen de subsidieverlening.
Het afwijken van de norm werd door weth. Kievit niet zo ernstig genomen, temeer omdat de raad de norm vaststelde voor gym- en volleybalverenigingen. Een badmintonclub heeft een geringere bezetting en dientengevolge een kleiner ledenbestand. De raad vond het best en dhr. van Alphen nam van de gelegenheid gebruik te wijzen op het gemis van een gymzaal in Nieuwe Tonge, tengevolge waarvan meerdere Nieuwe Tongenaren gebruik maken van de hal in Oude Tonge. Overigens gaat de raad er spoedig
Overigens gaat de raad er spoedig meer over horen. Weth. Kievit verklaarde dat er onderhandelingen zijn aangeknoopt met de eigenaar van een perceel grond waarop de zaal wellicht gebouwd zou kunnen worden.
Tulpen voor .Canada.
Graag stelde de raad een crediet van ƒ 380,— beschkbaar voor deelname aan de landelijke actie „Tulpen voor Canada" die gehouden wordt om de Canadese bevrijders van ons land te danken. Volgend jaar zullen de tulpen in Canada kunnen bloeien. Als het aan de heer Hoogzand ligt worden het de oranje „Generaal de Wet" tulpen die niet alleen prachtig van kleur zijn maar ook nog heerlijk geuren, wat van de meeste tulpen niet meer kan worden gezegd.
Huurprijs aula Tech. School.
De huurprijs van de aula van de Technische School werd vastgesteld op ƒ 200,— per dagdeel, of, bij een korter gebruik op ƒ 50,— per klokuur. De raad vond het huurbedrag, dat becijferd was door het bestuur van de schoolver. alleszins aanvaardbaar, gehoopt wordt dan ook dat van de aula, die sinds enkele maanden in gebruik is, steeds veelvuldiger gebruik zal worden gemaakt waardoor het mogelijk zou worden de huurprijs nog wat te drukken. De mogelijkheden zijn véle, de aula kan desgewenst met en zonder de keuken worden afgehuurd.
Werkgroep tegen kernbewapening..
De Werkgroep tegen Kernbewapening zal het zonder subsidie van de gem. Middelharnis moeten stellen. Het College raadde de raad subsidiering af omdat het niet op de weg van de gemeente zou liggen de activiteiten van de groep mede te bekostigen, hoezeer wellicht ook met de doeleinden van de groep zou kunnen worden gesympathiseerd.
Alleen 3 leden van de PvdA en dhr. de Vries verklaarden zich voor een subsidieverlening. Zij stelden er prijs op dat d.m.v. het werk van de groep een bewustwording van het gevaar van de aanwezigheid en het gebruik van kernwapens tot stand komt. Anderen lieten de verantwoordelijkheid bij de Overheid.
Dhr. v. d. Ketterij (SGP) wees daarbij op de defensieve waarde van de kernbewapening, waarna dhr. Kersbergen (VVD) erop wees dat de Werkgroep samenwerkt met het IKV (Interkerkelijk Vredesberaad) dat een eenzijdige ontwapening voorstaat hetgeen door dhr. Kersbergen sterk zou worden afgewezen.
Ook voor dhr. Hoogzand hoefde de Werkgroep niet, evenmin als de macabere biljetten waarmee wordt gewerkt. Spr. meende dat men toch wel doordrongen is van het grote gevaar van de kernbewapening en het leek hem dan ook effectiever te zorgen voor bescherming bij evt. aanvallen, zoals daar in Zwitserland aan wordt gewerkt... De werkgroep die steun wil wees dhr. Hoogzand op de vroegere SDAP die — uit eigen middelen! — de actie van het gebroken geweertje voerde.
De subsidie werd dan ook afgewezen; burg. van Welsenis betwijfelde ook of de groep het wel aan zou hebben moeten vragen...
Emancipatie activiteiten.
De raad kreeg ook te maken met de „tijdelijke rijksbijdrageregeling ter stimulering v2in emancipatieactiviteiten" in het kader waarvan de gemeente door CRM een maximum bijdrage van 34 et per inwoner kan worden verleend.
Een drietal aanvragen zijn daarvoor binnengekomen, t.w. van de Rooie Vrouwen, de VOS cursus en het Vrouwencafé. B en W stelden de raad voor het College te machtigen — na de Commissie Welzijn gehoord te hebben — op de aanvragen te beslissen.
De subsidieverlening in deze vorm geldt overigens maar voor een jaar, in 1981 zullen activiteiten als deze vallen onder de subsidie verordening voor Sociaal-Cultureel Werk.
Sommigen uit de raad hadden moeite met het emancipatiestreven, zoals namens de SGP dhr. v. d. Ketterij duidelijk te kennen gaf, maar nog meerderen struikelden over het voorstel van B en W hen te machtigen. Dat werd aller-minst gewild; een groot deel van de raad wilde het aan zich houden en zelf op de aanvragen beslissen. „De raad moet het tenslotte betalen ook", zo werd beredeneerd.
Deze gedachte vatte post in de VVD fractie welke zich overigens niet tegen de emancipatiegedachte wilde verzetten. Evenmin deed dat de dhr. Vries die ervoor pleitte de voorwaarden die gesteld worden soepel te hanteren.
Daarentegen wilde dhr. v. d. Ketterij van het hele emancipatiegebeuren niets weten, noch van het Vrouwencafé of de Rooie Vrouwen die de onderwerpen •waarover het op hun bijeenkomsten gaat niet in Bijbels licht stellen. Dhr. v. d. Ketterij bezag hoe God de man en de vrouw elk naar hun eigen aard geschapen heeft, gelijkwaardig maar niet gelijk. Spr. betreurde het dat velen zich boven de Schrift stellen, „maar", zei hij, „wij hebben een Profetisch Woord dat zeer vast is en het is goed daar acht op te slaan".
Ook dhr. T. Arensman (CDA) bleek grote moeite te hebben met het voorstel. Hij vond dat de dames van de VOS, hel Vrouwencafé en de Rooie Vrouwen een hogere eigen inbreng niet zou misstaan. Dhr. Arensman vond het niet aangaan alles maar op rekening van de gemeente te nemen tot zelfs de kosten van de oppas toe ! ! !
„Het gaat alle perken te buiten!" stelde hij dan ook vast.
Bij de stemming werd dhr. Arensman echter niet tot de tegenstanders gerekend. Tegenstemmers waren 4 SGP leden, 2 VVD en dhr. Hoogzand, 7 in totaal, waardoor het voorstel van het College het met 8-7 haalde.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 mei 1980
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's