Boompje rooien voortaan aan kapverordening gebonden
De vaststelling van een kapverordening — gisteravond door Dirksiands gemeenteraad — was weliswaar niet zo spectaculair, maar onze Dirksiandse lezers kunnen het toch maar beter weten! ,Het zal ze kunnen behoeden voor een proces-verbaal wanneer ze in hun bomenbestand aan 't kappen slaan! De kapverordening biedt het gemeentebestuur de mogelijkheid het kappen van bomen te voorkomen door een kapvergunning te weigeren óf omreden van dorpsschoon óf om redenen van milieubeheer. Zelfs biedt de verordening de mogelijkheid iemand een „instandlioudingsplicht" op te leggen wanneer een Doom te gronde dreigi te gaan !
Omdat ook onze raadsstukken waren gekapt hebben we niet exact weet van ae uiizondermgen die er zijn, maar uit de discussie viel op te merken dat de Verordenmg met van toepassmg is op populieren en wilgen en aat ze nauweiijKs geldt buiten ae bebouwde kom, althans niet voor wegpeplantmg en beplantingen langs agrarische gronden.
Overigens zal er nog gezocht worden naar een mogelijkheid om de taevoikmg wat nader omtrent deze nieuwe verordenmg m te lichten. Dat moge uit deze summiere berichtgevmg duidelijk zijn dat kappen voortaan aan de goedkeurmg van het gemeentebestuur onderworpen is.
Andermaal kwam het voorstel van de PvdA fractie ter sprake tot wijzigmg van het reglement van orde. Daarm gmg het voornamelijk om een versoepeling van de mogelijkheid tot het houden van een interpellatie (vragen om nadere inlicntmgen). Het is aan de raad om dat al of niet toe te staan waarbij — traditioneel — het oordeel van de absolute meerderheid doorslaggevend is. De PvdA tractie wenste dat veranderd te zien, in die zin dat er met de heltt plus één van de stemmen maar 2/3 deel van de stemmen nodig zou zijn om een mterpellatie te weigeren.
B en W hadden afgeraden daarmee in te stemmen, gedachtig aan art. 57 van de gemeentewet dat zegt dat voor het tot stand komen van een besluit bij stemming de volstrekte meerderheid vereist wordt. Het College meende dat het door de PvdA verlaingde met dat artikel „op gespannen voet" staat.
Dhr. van Prooijen (PvdA) deed heel sceptisch over de „vindmgrijkheid" van het College. Het iiad hem de lust ontnomen er nog veel woorden aan te besteden; wel wilde hij stemmmg „teneinde voor het nageslacht vast te leggen hoe er in Dirksland gedraaid werd..."
„Ik zou niet weten wat ik daar voor zinnigs op zou moeten zeggen", was 's voorzitters enige commentaar. De PvdA vond in dezen dhr. Poortvliet (VVD) aan haar zijde: „ze wiUen gewoon dat de meerderheid niet kan beletten dat de minderheid aan het woord komt", stelde dhr. Poortvliet vast en hij stemde met de 4 PvdA leden tegen het voorstel van B en W.
Brandblussers.
Beheerders van openbare gebouwen doen er goed aan even na te chequen of er voldoende brandblussers aanwezig zijn. Het bestuur van de bijzondere kleuterschool te Melissant heeft dat kennelijk nagelaten en er waren er onder de raadsleden die de bestuurderen daarover op de vingers tikten. Er werd trouwens een crediet van ƒ 275 beschikbaar gesteld om twee blussers aan te schatten.
Het voorstel een crediet van ƒ 85.000,— beschikbaar te stellen voor het doen opstellen van een nieuw plan Landelijk gebied, omdat in het ingediende plan door GS en de Kroon nogal werd geschrapt werd van de agenda afgevoerd. Er zal n.1. worden bezien wat de consequentie zou zijn van het toepassen van de suggestie van dhr. Poortvliet. Die meende n.1. veel geld te kunnen besparen door de opstelling van het plan in eigen hand te houden, gewoon door aan te houden wat werd goedgekeurd en te wijzigen wat werd afgekeurd om dusdoende een acceptabel plan te hebben. Er lijkt weinig kans van slagen maar dat zal pas de volgende vergadering bhjken wanneer B en W zich daarin hebben verdiept.
St. Elizabethstraat.
Volgens dhr. van Wagenlngen (PvdA) is het maar goed dat het een poos niet geregend heeft... Ware dat wel het geval dan zouden aan de bewoners van de St. Elizabethstraat te Herkingen rubberboten beschikbaar moeten zijn gesteld zodat ze daarmee peddelend het dorp konden bereiken. Zó slecht schijnt het er met het wegdek gesteld nadat dat werd stukgereden door zwaar gerij dat werd gebruikt bij het bouwrijp maken van een daar gelegen bestemmingsplan.
Dhr.van Wagenlngen meende trouwens dat de schade tot de helft voorkomen had kunnen worden wanneer van meet af aan rijplaten zouden zijn gebruikt. Nu werd de raad een crediet van ƒ 12.000,— gevraagd. Het werd beschikbaar gesteld in de goede hoop dat het herstelwerk spoedig zal kunnen beginnen ten gerieve van de bewoners. Eerst zullen er nog werkzaamheden worden gepleegd aan het Waterleiding- en gasnet.
„De straat zal er wel mee opknappen..., maar wanneer komen er wonmgen?" was de vraag van dhr. v. d. Velde.
Het was dhr. van Prooijen die daar in zijn kwaliteit van voorzitter van de Woningbouwver. antwoord op kon geven. Bijna heeft men overeenstemming bereikt over de bouw van de eerste acht. Het zit derhalve te komen.
Na de aanschaf van een min-computer voor de secretarie en de verkoop van twee percelen bouwgrond in plan Molenzicht kwam de raad tot het laatste punt, het beroepschrift van dhr. P. van den Broek, Bouwdijk 23 te Melissant tegen de aanhouding van een beslissing op een bouwaanvrage.
Dhr. van den Broek had bij zijn boerderij graag een schuur willen bouwen maar B en W hadden de beslissingen op de aanvrage aangehouden omdat aan het bestemmingsplan aldaar goedkeurmg is onthouden. Inmiddels is uit correspondentie met GS en de Kroon duidelijk geworden dat aan de grond een agrarische bestemming zal worden gegeven waarom — daarop vooruitlopend — aan de HID advies werd gevraagd. Deze Hoofdingemeur Directeur heeft
Deze Hoofdingemeur Directeur heeft geconstateerd dat een deel van de beschikbare bedrijfsopstallen niet voor agrarische doeleinden-, maar voor de berging van sloopauto's en schroot worden gebruikt. Geconstateerd werd dan ook dat uit landbouwkundig oogpunt bezien geen behoefte aan de aangevraagde loods bestaat waarom dan ook een negatief advies werd uitgebracht.
In de discussie werd gevraagd naar de zwaarte van een dergelijk advies, waarop de raadsvoorzitter, burg. Bos antwoordde dat in een dergelijk geval aan GS een verklaring van geen bezwaar moet worden gevraagd waarop de kans bijzonder klein moet worden geacht.
Desniettemin wüden meerderen dhr. V. d. Broek terwille zijn en het oordeel van de HID werd dan ook zwaar in twijfel getrokken. Gemeend werd dat deze niet kon beoordelen of de loods metterdaad voor agrarisch gebruik gewenst is.
Toen echter na een ruime discussie gestemd werd bleken alleen 3 leden van de PvdA en dhr. Poortvliet voor het verlenen van een vergunning te zijn. De raadsmeerderheid volgde het College. Er zal bij de herziening van het bestemmingsplan getracht worden het sloopbedrijf van dhr. v. d. Broek in te passen waarna wellicht toestemming voor plaatsing van een loods kan worden gegeven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 mei 1980
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's