Spreekuur
Met huisdieren kan je veel beleven. Soms leuk, soms minder leuk, soms helemaal niet leuk. Over zo'n niet leuke geschiedenis gaat dit verhaal.
We hadden eens een lam dat dagelijks een injectie moest hebben. Aangezien het goedkoper is als je naar het spreekuur van de dierenarts gaat, dan dat hij die thuis komt geven, gingen wij die tijd dus regelmatig naar het spreekuur. Diegenen, die zelf ook weleens naar zo'n spreekuur zijn geweest, weten wel hoe dat toegaat. Met z'n dien in de wachtkamer. Dieren van allerlei pluimage door elkaar. Honden, katten, cavia's, zelfs een paar eenden heb ik daar gezien. Nu wij dus met ons lam ertussen. We waren trouwens niet de enigen met zo'n wolbaai. Als het lammertijd is komen er wel meer slappelingen op het spreekuur. Ik bedoel hier natuurlijk de lammeren, en niet hun bazen!
Die keer waar ik het hier over heb, waren we met z'n dien in een noodgebouw. Spreekkamer en wachtkamer ineen. Op zich is daar helemaal geen bezwaar tegen, integendeel: je ziet nog eens wat. Er waren nogal wat dieren voor ons, waaronder een paar honden met uiteenlopende klachten. Aan de beurt was een flinke bouvier met glas in z'n poot. Een prachtig beest, groot en dus ook sterk. Zie die maar eens op de behandeltafel te krijgen. Enfin, met vereende krachten lukte dat wel. Maar depatient stelde het gepeuter aan zijn poot niet op prijs en werd erg onrustig. Als toeschouwer bood ik meteen mijn diensten aan en nam ook een poot voor mijn rekening. Maar zelfs met z'n drieën hielden we hem niet op de tafel. Dan maar een spuitje om hem rustig te maken. In de tussenliggende tijd de volgende patient. Een zielige hond met een zoniet nog zieliger baas. Wat het beestje mankeerde weet ik niet en zd het ook nooit te weten komen. Vast staat in ieder geval, dat op een gegeven moment de baas zonder hond het pand verliet en ik aangezocht werd om de hond even vast te houden. Dat heb je er van, ds je een keer spontaan je diensten aanbiedt. Ik informeerde wat het dier mankeerde en kreeg als antwoord, dat hij afgemaakt moest worden. Baas buiten, hond alleen binnen en ik hem vasthouden terwijl hij het dodelijke spuitje kreeg.
Nou lijk ik wel een flinke vent, maar als het op zulke dingen aankomt ben ik helemaal geen flinke vent! Als ik in mijn vinger snij, vd ik d flauw. Als er een spin doodgemaakt moet worden, roep ik de vrouw des huizes. U kunt wel begrijpen hoe ik mij toen voelde. Maar zoiets kun je nu eenmaal niet op een druk bezocht spreekuur verkondigen. Trouwens, ik had A gezegd, dan moest ik ook maar B zeggen. Gelukkig voor mij (en de hond) kreeg deze laatste eerst een slaapspuitje. Ik had dus nog even de tijd om er aan te wennen. Intussen was ook de bouvier in slaap en kon het stukje glas zonder moeite verwijderd worden.
De ten dode opgeschreven hond sliep vast en ik was een beetje benauwd dat hij nu aan de beurt was. Ik denk dat de dierenarts begrepen heeft dat ik niet stond te popelen om hem ook hiermeer te assisteren of zelfs maar aan te zien, want toen waren wij aan de beurt. Het lam kreeg zijn spuit en ik ds een haas de deur uit. Eenmaal buiten kwam ik een snotterende hondenbaas tegen, die het duidelijk niet gemakkelijk had. Nou, ik ook niet. Ik vind, dat je als baas of bazin de plicht hebt om juist in die omstandigheden bij je huisdier te blijven. Ja, ds er niets bijzonders aan de hand is, is dat niet zo moeilijk. Maar in die laatste ogenblikken, of het afmaken nodig is of onnodig daar blijf ik buiten, moet je toch zeker bij je hond blijven.
Ik besef terdege dat aan het leven van onze honden ook eens een eind komt. Als dat gebeuren moet in de spreekkamer van de dierenarts, ben ik er wel bij. Ook al weet ik nu d dat dat niet makkelijk zd zijn. Maar om daar een ander mee op te zadelen vind ik niet fdr, ook niet tegenover de hond.
. De Bonte Hond .
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 juni 1980
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's