Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Salmonellabacteri�n Veroorzaken Voedselvergiftiging

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Salmonellabacteri�n Veroorzaken Voedselvergiftiging

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Jaarlijks lopen duizenden mensen een min of meer ernstige voedselvergiftiging op. Meestal op een warme zomerse dag, op de camping, op reis of gewoon thuis. Oorzaak? Salmonellabacteriën, die zich by zomerse temperaturen waanzinnig snel vermeerderen en zo vlees, vis, kip, qs, melk, slaatjes, rauwe groenten en water kunnen besmetten. V kunt zicli niet laten inenten tegen deze bacterie, ook kunt u hem niet verjagen met spuitbussen of andere verdelgingsmiddelen. De maatregelen die u moet treffen om uzelf en anderen te beschermen hebt u zelf in de hand, namelijk :

HYGIëNE

vermindert de kans dat het voedsel wordt besmet met ziekteverweltkende bacteriën.

* Was uw handen goed met zeep na gebruik van het toilet en vóór u gaat koken en eten; droog ze af met een schone handdoek. '* Was uw handen vóór en na het aanraken van rauw vlees. * Zorg voor heel schone handen als u gehakt aanmaakt.

KOELEN

zorgt ervoor dat de enkele bacteriën, die vrywel altyd aanwezig zijn, zich maar langzaam kunnen vermeerderen.* Bewaar etensresten koel, niet langer dan 2 è 3 dagen, en laat ze zo snel mogelijk afkoelen. '* Zet warme voedingsmiddelen pas in de koelkast, nadat ze snel zijn afgekoeld. •* Laat diepgevroren produckten altijd in de koelkast ontdooien, uitgezonderd groente.

VERHITTEN

doodt veel salmonellabacteriën.* Breng uw eten snel aan de kook (100° C) en laat het een kwartier doorkoken. "• Eet bij warm weer geen rauw vlees of half rauw vlees; dus geen biefstuk, tartaar of rauw gehakt. Speciaal voor vakantiegangers

Speciaal voor vakantiegangers de volgende tips :

•* Gebruik bij het afwassen van keukengerei en vaatwerk heet sop en spoel het liefst na met heet water. Spoel het niet in dat sprankelende beekje of meertje, ook al ziet dat er nog zo helder uit.

* Gebruik schone thee-, hand- en vaatdoeken. Verschoon ze dagelijks, als u ze veel gebruikt. * Houd medevakantiegangers, die buikpijn en/of diarree hebben, buiten de keuken. Laat ze hun handen veel en goed wassen, vooral na het gebruik van het toilet.

*' Ruim afval op en houd vliegen en andere insekten uit de buurt van het voedsel.

* Vochtige doeken zijn broeinesten van bacteriën. Spoel ze uit in heet schoon water, en laat Ze in de zon drogen. * Niet al het water is drinkwater! In Frankrijk bijvoorbeeld staat dit soms aangegeven met het volgende bordje: „eau non potable" bij kranen en pompen, ook in hotels. Dit is géén drinkwater, en is ook niet geschikt voor het wassen van groente en fruit dat u rauw opeet, (tenzij u het water tenminste tien minuten kookt). Fruit kunt u beter schillen. Twijfelt u aan de kwaliteit van het drinkwater, gebruik dan, net als u gastheren, mineraalwater.

* Kook op warme dagen 's avonds de melk door, of het nu losse dan wel verpakte melk uit een aangebroken verpakking is. Koel hem daarna zo snel mogelijk.

•* Eet geen onverpakt ijs. De salmonellabacteriën zijn er nog doller op dan u. Verpakt ijs en schepys uit een schone, drukbezochte winkel, leveren meestal geen bezwaar op. •* Neem geen vacuüm verpakt of vlees

•* Neem geen vacuüm verpakt of vleeswaar mee op reis. Deze verpakking verlengt de houdbaarheid niet of nauwelijks. Ongekoeld en in een warme omgeving zijn vacuüm verpakte vleeswaren zelfs minder lang houdbaar dan de datum op de verpakking aangeeft, voedingsmiddelen in blik zijn wél houdbaar, evenals verpakt gedroogd vlees.

* Heeft u geen koelkast, bewaar dan geen resten. Een koeltas is géén koelkast en kan er beslist niet voor gebruikt worden.

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 juli 1980

Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's

Salmonellabacteri�n Veroorzaken Voedselvergiftiging

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 juli 1980

Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's