Niets nieuws onder de zon
De hardnekkige regenval in de maand ]uni en nu half juli doet de vraag rijzen oi zich al eerder zo iets heeft voorgedaan en natuurlijk wordt ook hier het aa de Bijbel ontleende spreekwoord, dat er niets nieuws is onder de zon bewaarheid.
In een oud boekje lazen we: De zomer van 1882 was zeer
De zomer van 1882 was zeer guur, geen enkele warme dag. Ook de zomer van 1898 was nat en koud, eerst na 16 augustus kreeg men 14 dagen warm weer. In 1901 lag op 26 maart de haven van Bruinisse nog dichtgevroren en van 1903 lezen we zeer koude zomer van maart tot september maar vijf warme dagen... In 1905 was het weer anders, van da jaar lezen we: voorjaar lang ruw en koud tot laat in mei, daarna drie maanden mooi bestendig zomerweer, tot laat in september toen is het guur geworden met veel regen en water op het land (slechte aardappeloogst). In 1909: Van de maand mei af, veel regen zonder onweer, koud, weinig zon, veel noordenwind, hoog water in de poldersloten. Eerst in 1910 werd het beter.
En in 1912: van 6 augustus tot 11 september (in 37 dagen) geen enkele dag geheel droog geweest. Al die tijd kon de oogst niet worden binnen gehaald, schade aan granen, erwten en bonen.
En nu vergaten we nog 1907: Koude zomer, zodat de jeugd in geen vier maanden in de haven kon zwemmen, begin oktober najaarsweer met veel regen, veel zuidenwind.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juli 1980
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's