Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Gezond, energie- en tijdbesparend koken

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Gezond, energie- en tijdbesparend koken

2 minuten leestijd Arcering uitzetten

Het instituut voor voedingsonderzoek in Zurich maakte onlangs de volgende cijfers bekend: bij normaal koken van bijvoorbeeld bloemkool gaat 46''/o aan vitamme B-1 en 35% aan vitamine C verloren, terwijl het verlies bij het snelkoken maar 26% aan vitamine B-1 en 23% aan vitamine C bedraagt. Bij het koken m een snelkookpan wordt namelijk de lucht door stoom verdrongen en omdat de pan zo goed is afgesloten dat de stoom niet kan ontsnappen, worden de gerechten gaar zonder zuurstof. Hierdoor blijven vitamines en mmeralen, maar ook aroma en geur bewaard. Ook het toevoegen van zout is dikwijls niet meer nodig.

Energie Het lïoken met een snelkookpan kan bij een juist gebruik een besparing aan energie van 50% en aan tijd van 70% opleveren. De temperatuur waarmee gekookt wordt speelt een belangrijke rol hierbij, want hoe hoger de temperatuur oploopt in de pan des te sneller zijn de gerechten gaar en kan de warmtebron worden uitgeschakeld. Een recente ontwikkeling is de zgn. WMF Super-3 pan, een snelkookpan met 3 kookstanden.

Behalve de 1 of 2 ,,normale" kookstanden heeft de pan een derde zogenaamde supersnelle kookstand waarbij de temppratuur tot 123 graden oploopt. Deze derde kookstand zorgt er voor dat gerechten die een langere kooktijd nodig hebben, zoals bijvoorbeeld peulvruchten, rundvlees en erwtensoep nog sneller klaar zijn, waardoor de warmtebron dus ook eerder kan worden uitgeschakeld.

Ook net gebruik van inzetbakjes voor de verschillende gerechten werkt energiebesparend, want in plaats van meerdere pitten te gebruiken, kan er één pit worden gebruikt.

Maar 22,5 procent van de Nederlandse vrouwen koken in een snelkookpan. Dat deze pan minder in trek is bij de Nederlandse vrouw dan die uit Zwitserland (78,7 procent), Frankrijk (68,9 procent), Duitsland (42 procent) en België (43,2 procent) blijkt uit een Europees onderzoek dat aan het eind van de jaren zeventig door WMF werd gehouden. Dit wordt onder meer toegeschreven aan het feit dat in deze landen meer vrouwen buiten de deur werken dan bij OP' '

WMF De Super 3 pan wordt gemaakt door het Duitse WMF-concern en kost, in Cromargsn roestvrijstaal, ƒ 188,— met 3 liter inhoud, ƒ 198,— met 5 liter inhoud en ƒ 218,— met 7 liter inhoud.

WMF Duitsland, opgericht in 1853 is in 88 landen (waarvan 11 dochterondernemingen) actief. WMF is met een omzet van 562 miljoen DM een van de grootste bedrijven ter wereld op het gebied van huihoudelijke staalwaren.

WMF Nederland B.V. werd in 1922 opgericht en is in Weesp gevestigd. Het

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 september 1980

Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's

Gezond, energie- en tijdbesparend koken

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 september 1980

Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's