Vanille
Vanillevla, -cake en -ijs staan regelmatig op ons menu, maar wat is vanille nu eigenlijk?
Het is de vrucht van een orchideënboom oE klimorchidce. Al lang voor de ontdekking van Amerika, werd zij door de Azteken gebruikt als medicijn, voor parfum en als ingrediënt voor hun geliefde drank Xoco Lat, een mengsel van cacao en vanille. Wanneer de bloem van de orchidee verwelkt is, groeit er een geel-groene boon-achtige vrucht op haar plaats, die men plukt als zij 12 tot 25 cm lang is. Zij heeft dan nog niet de echte vanille-smaak. Die ontstaat pas nadat men de staafjes in een luchtdichte ruimte heeft laten „zweten". Zij worden dan donker bruin en zijn bedeld met kleme vanille knstalletjes.
Naar gelang van kwaliteit, lengte en kleur, worden de gedroogde staafjes dan gemalen tot poeder of er wordt extract van gemaakt. Als vanille op de juiste manier bewaard wordt (in luchtdichte verpakkingen), kan haar geur en smaak ongeveer 5 jaar goed blijven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 november 1980
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 november 1980
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's