Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Oosterse groenten van eigen bodem

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Oosterse groenten van eigen bodem

2 minuten leestijd Arcering uitzetten

Er zijn in Nederland talrijke, voor menigeen onbekende soorten groenten te koop. Wie wel eens op de groentemarkten in de grote steden rondneust, kan zijn hart ophalen aan de exotische waar. Op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt bijvoorbeeld is er een levendige handel in groenten als agoemawiri, soekwa, oker, amsoi, boulangsjé, paksoi, kouseband, dagoeblad, bitawiri, lobak en tsoisam.

Lang niet al dat vreemde lekkers wordt geïmporteerd. Een belangrijk deel ervan wordt in ons land in kassen of buiten, in de volle grond, geteeld. Amsoi (ook sawi of bladmosterd genaamd) bijvoorbeeld, een bladgroente met een scherpe smaak, wordt net als chinese kool in de zomer buiten en in de koude maanden in de kas geteeld. Ook paksoi, een losbladige chinese kool, en tsoisam, een bij de Chinezen geliefde steelkoolsoort, worden in ons land geproduceerd. Dit geldt ten dele ook voor de bladgroenten klaroen, kangkong en tajerblad; hiervan bestaat evenwel ook import uit Suriname.

Het zal duidelijk zijn dat het vooral aan de in ons land verblijvende buitenlanders te danken is dat hier zoveel soorten exotische groenten verkrijgbaar zijn — en aan bepaalde restaurants. Verhoudingsgewijs gaat het hier om een kleine kopersmarkt. De telers verkopen hun waar niet via de veiling, maar rechtstreeks aan marktkooplui en winkeliers, of ze zijn zelf tevens groenteman. Geregeld proberen ze nieuwe teelten. Chinezen bijvoorbeeld laten zaad uit Hongkong komen, waarna de tuinders er hier mee aan de slag gaan.

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 februari 1981

Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's

Oosterse groenten van eigen bodem

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 februari 1981

Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's