Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Gezondheidsproblemen met de tanden zijn moeilijk te voorkomen

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Gezondheidsproblemen met de tanden zijn moeilijk te voorkomen

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

De belangstelling in het verband tussen voedsel, voeding en gezonde tanden groeit. Vele onderzoeken zijn hoofdzakelijk gericht op de rol van suiker (sucrose) in het dieet en de ontwikkeling van tndbederf. Er zijn vele faktoren — behalve het suikergehalte van het voedsel — die tandbederf veroorzaken. Recent onderzoek heeft o.a. aangetoond, dat de invloed op tandbederf meer verband houdt met hoe vaak suikerhoudend voedsel (frekwentie) en kleverig voedsel (struktuur) wordt gegeten, dan met alleen de hoeveelheid suiker die aanwezig is.

Tandbederf is een ingewikkelde ziekte, veroorzaakt door bacteriën die zuren produceren, welke het tandglazuur aantasten. Koolhydraten dienen als voedingsbodem voor dat type bacteriën. Voor het ontstaan van tandbederf moeten vier voorwaarden gelijktijdig zijn voldaan, nl.: 1. een tand, 2. bacteriën, 3. koolhydraten uit voedsel en 4. tijd.

Verscheidene rapporten maken duidelijk dat suiker, gebruikt als onderdeel van de maaltijd, slechts wemig effekt heeft op tandbederf. De soort en het aantal snacks tussen de maaltijden zijn erg belangrijk. Des te meer malen de koolhydraten met de bacteriën op de tanden in aanraking komen, des te groter is het risico dat tandbederf zich ontwikkelt. Ook de klevengheid en de hoedanigheid van het voedsel om tussen de tanden achter te blijven kunnen de snelheid van het bederf beïnvloeden. Echter mondhygiëne en de afweer van de tand en het voedsel zelf kunnen deze aanvallen tegengaan. Goede mondhygiëne en het gebruik van fluoriden kunnen de tanden helpen een buffer op te bouwen die de zuren, welke de bacteriën produceren, neutraliseren. Mineralen in het speeksel helpen ook bij de verdediging, terwijl het voedsel zelf ook stoffen bevat die bescherming bieden tegen tandbederf. Dit zijn mineralen, proteïne en vetten.

De samenstelling van voedingsstoffen in het voedsel is ook een faktor die de gezondheid van de tanden beïnvloedt. Dit geldt niet alleen tijdens het eten, maar ook als het voedsel al is verteerd en opgenomen in het lichaam. De voedingsstoffen komen via het circulatiesysteem terug voor de voeding en het onderhoud van de mondweefsels. Voedingsstoffen kunnen ook de produktie en samenstelling van het speeksel regelen, dat de oppervlakten van de tanden schoonhoudt.

De Kellogg Nutrition Council beveelt daarom aan een uitgebalanceerd dieet met een verscheidenheid van voedsel te gebruiken. Goede en gezonde snacks kunnen ook een positieve bijdrage aan het dieet leveren. Bedenk echter wel, dat preventieve tandheelkunde begint met mondhygiëne en schone tanden. Maak er e engewoonte van de tanden na iedere maaltijd te poetsen.

it it

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 maart 1981

Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's

Gezondheidsproblemen met de tanden zijn moeilijk te voorkomen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 maart 1981

Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's