Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Zaai uw eigen keukenkruiden

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Zaai uw eigen keukenkruiden

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

Er is tegenwoordig weer veel belangstelling voor kruiden. Zowel voor culinaire als medicale kruiden. Voor de laatste categorie is wel enige specialistische kennis vereist Daarom besteden wij in dit artikel uitsluitend aandacht aan de keukenkruiden.

Vers Natuurlijk gaat ieders voorkeur uit naar verse kruiden. Maar ja, de zomer in Nederland is kort en daarom zullen we ook verse kruiden moeten invriezen of drogen voor de winter. Als u een vrieskist hebt, is dat de meest eenvoudige

Als u een vrieskist hebt, is dat de meest eenvoudige oplossing. Bijna alle soorten laten zich gemakkelijk invriezen.

Drogen kan het beste in de oven gebeuren. Na 5-10 minuten zijn de kruiden al voldoende ingedroogd. Daarna met de hand evenfijnwrijven en met een huishoudzeefje de stengels verwijderen.

Vanaf half april De meeste kruiden kunnen vanaf half april in de tuin worden gezaaid.

Ook bij zaden geldt: vooral niet te diep zaaien. Een bekende vuistregel zegt dal de zaaidiepte gelijk moet zijn aan driemaal de diepte van het zaad. Een aantal soorten zoals Bieslook, Bonekruid, Dragon, Kervel, Peterselie, Selderij enz., laten zich gemakkelijk in een bakje zaaien. Op balkon of buiten in het keukenraam. Op een paar meter afstand van de keuken kunt u ze oogsten tijdens het koken !

Basilicum: wordt zeer gewaardeerd in zowel vlees- als visgerechten en behoort dus in bijpassende sauzen voor te komen. Bieslook of Pijplook:

Bieslook of Pijplook: fijngehakt wordt ze gebruikt bij verschillende salades en sauzen. Ze heeft een milde uiensmaak.

Bonekruid of Keul: is vooral bekend als onontbeerlijke ingrediënt bij de bereiding van een tuinbonesaus.

Citroenmelisse; is voortreff'elijk in de saus die bij gestoofde vis wordt opgediend en is in salades azijn-vervangend.

Dille: hoofdbestanddeel van de bij vis gebruikte dille-saus; de zaden en de bloeiende zaadschermen gebruikt men bij de inmaak van o.a. augurkjes.

Dragon: een onontbeerlijk ingredient bij de bereiding van vleessauzen en ragout

men gebruikt de jonge blaadjes in vis- en vleesgerechten en past ze ook toe bij de bereiding van kruidenboter.

hoofdbestanddeel bij de bereiding van de verrukkelijke kervelsoep, die steeds meer aan populariteit wmt.

Komkommerkruid: . de jonge blaadjes geven een pikant smaakje aan gemengde sla; hetfijngehakteblad wordt ook gebniiktbij de bereiding van kruidenboler.

Koriander: hiervan gebruikt men bij voorkeur de zaden voor vers bereide schotels, als inleg.

Majoraan of Marjolein: . . . . .,j men onderscheidt de echte (veelal eenjange) en de wilde,

overblijvende majoraan. r^ .,. Ze wordt zeer veel gebruikt in vleesgerechten. De wilde majoraan heeft een sterker aroma en is vooral in de Zuid- Europese landen een onmisbaar ingredient in gerechten van tomaten, aubergines e.d. Ze is een belangrijk kruid bij de bereiding van de pizza.

de bereiding van de pizza. Pepermunt: , . . . . , , . ze wordt op bescheiden wijze gebruikt m de keuken door

ze wordt op bescheiden wijze gebruikt m de keuken door het nogal sterke aroma. . . . , Ze geniet meer bekendheid door de thee die er van kan worden bereid. De kruizemunt, een type groene munt, bevat geen menthol-olie en de toepassing bij de bereiding van vleesgerechten, sauzen en soepen, alsmede rauwkost,

van vleesgerechten, sauzen en soepen, alsmede rauwkost, is meer algemeen. Peterselie: .,•.•• overbekende plant, waarvan de blaadjesfijngehaktin bijna alle vissauzen voorkomen. Bekend is natuuriijk dat gekookte aardappelen en wor

Bekend is natuuriijk dat gekookte aardappelen en worteltjes veelal met fijn peterselie-blad worden bestrooid. Selderij (selderie): belangrijk bestanddeel van de groentesoep. De knolselderij, die meestal tot de groentesoorten wordt beschouwd,

wórdt natuurlijk ook veel bij de bereiding van soepen gebruikt. Tijm:

zeer aromatisch kruid, dat zeer wordt gewaardeerd in vleesgerechten, sauzen en soepen. Venkel: het blad, de vruchtschermen en het zaad worden gebruikt bij de inmaak van b.v. augurkjes en soms uitjes. De jonge blaadjes in sauzen, gestoofde vis en salades. De knol van de venkel wordt als groente gegeten en is zeer

smakelijk. Voor deze teelt mag men echter niet vóór half juni zaaien, daar de planten anders zaadstengels vormen. Meer informatie Dit was slechts een kleine greep. Als u nog vragen hebt over ontbrekende kruiden of over het zaaien op zich, wendt

u zich lot uw leverancier. Zelf zaaien is niet moeilijk en geeft veel voldoening. Dus

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 juni 1981

Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's

Zaai uw eigen keukenkruiden

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 juni 1981

Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's