Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Kwaliteit En Paniek

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Kwaliteit En Paniek

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

De consumenten raken van slag door de paniekerige publiciteit over de kwaliteit van het voedsel. Het paniekvoetbal van de laatste tijd tekent het beeld van een totaal vergiftigde en verknoeide land- en tuinbouvpproduktie. Lapt de boer of tuinder de volksgezondheid aan zijn laars of jaagt hij voortdurend en onverdroten naar een nog betere kwaliteit?

De boeren en tuinders produceren voor een markt waar de klant de vrije keus heeft uit een grote reeks van produkten. Agrarische ondernemers hebben alle belang bij een produkt dat de consument wenst, want die krachtsinspanning bepaalt zijn inkomen. Consumentenbelang en volksgezondheid liggen in eikaars verlengde; waarom zou de boer of tuinder met deze twee gegevens een loopje nemen? Nu is kwaliteit, de hoedanigheid van een produkt, geen onveranderlijk gegeven. Kwaliteitsbeoordeling heeft zowel objectieve als subjectieve aspecten. Bovendien heeft de boer te maken met eindverbruikers en „tussenverbruikers". De eindverbruiker gaat vanzelfsprekend af op smaak, voedingswaarde en uiterlijk. De afnemer, niet-eindverbruiker, let meestal op houdbaarheid, kwetsbaarheid, uniformiteit en zal natuurlijk ook de voedingswaarde en smaak in de gaten houden. De kwaliteitsaanduiding is niet alleen een zaak van de producent, handelaar of verwerker; er zijn vaak ook marktregels die een betere kwaliteit met een hogere prijs belonen. Daarnaast zijn er wettelijke regels die marktbederf tegengaan en de eerlijkheid in de handel bevorderen. Zowel het consumenten- als het producentenbelang zijn gebaat bij de garantie dat het ge- of verbruik van een produkt geen nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid.

100 jaar kwaliteitswetgeving Al een eeuw geleden heeft men wettelijke

Al een eeuw geleden heeft men wettelijke regels getroffen om de kwaliteit van agrarische produkten te beschermen. Het bedrog in de boterhandel werd bij een wet van 1889 tegengegaan. De controle op de boterkwaliteit werd straffer via de botercontrolestations; deze stations kwamen onder rijkstoezicht en in 1905 werd de Botermerkenwet vastgesteld. Soortgelijke wetten zijn ook voor vlees (1907) en kaas (1911) tot stand gekomen.

In 1929 kwam de Landbouwuitvoerwet, die gericht was op de kwaliteitsgarantie van het geëxporteerde agrarische produkt. In 1935 richtte de overheid zich op de bescherming van de volksgezondheid en de eerlijkheid in de handel via de Warenwet. De Minister van Volksgezondheid en Miliehygiëne is eerst verantwoordelijk voor de Warenwet. Zijn collega van Landbouw heeft de supervisie over de Landbouwkwaliteitswet. Deze uit 1971 daterende kaderwet regelt de kwaliteit van landbouwprodukten maar geeft wel ruimte voor kwaliteitsverordeningen die verschillende bedrijfs- en produktschappen vaststellen. Zo is er een verordening van het Produktschap voor Vee en Vlees, die het gebruik van hormonen bij rundvlees verbiedt. Deze verordening is gebaseerd op de landbouwkwahteitswet 1971. Het naast elkaar „oplopen" van de Warenwet en de Landbouwkwaliteitswet heeft al geleid tot een bevoegdhedenstrijd tussen de Minister van Landbouw enerzijds en de Minister van Volksgezondheid en Milieuhygiëne anderzijds. Het zou goed zijn dat de wetgeving op het terrein van de kwaliteitsbescherming doorzichtiger en minder met doublures wordt geregeld. Landbouw en volksgezondheid De enorme ontwikkelingen op het agrarische bedrijf hebben geleid tot hulpstoffen die de gezondheid van dieren en gewassen beschermen. De boer of tuinder liet zich daarbij vaak leiden door het principe van produktiviteitsvergroting. Helaas is dat ook wel nadelig geweest voor de kwaliteit van het produkt.

De onbekendheid met gewasbeschermingsmiddelen en diergeneesmiddelen brengt menig consument in verwarring en leidt tot twijfels over de gevolgen voor de volksgezondheid. Vooral de laatste tijd blijkt dat steeds meer zaken als methylbromide, hormonen ela. in het licht komen. In sommige gevallen geven boeren en tuinders alle aanleiding tot paniek in consumentenkringen. Onbekendheid en onzekerheid slaat dan

Onbekendheid en onzekerheid slaat dan om in weerstand, protest en boycot. Boeren en tuinders hebben alle belang bij

Boeren en tuinders hebben alle belang bij de aflevering van een veilig kwaliteitsprodukt. Zij zullen zich in elk geval aan wettelijke regels moeten houden. Veel onrust en onzekerheid bij de consument kunnen worden weggenomen als de onderzoekers duidelijker, oprechter en minder geheimzinnig te werk gaan. Eerlijkheid wint het vast van geheimzinnigheid. Tenslotte zal de overheid, zowel nationaal als internationaal, gelijke regels moeten opstellen om het belang van de volksgezondheid en het producentenbelang veilig te stellen. De consument en producent hebben beiden baat bij een goed produkt van hoogwaardige kwaliteit. Bij het streven naar deze kwaliteit past in elk geval geen paniekvoetbal.

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 juni 1981

Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's

Kwaliteit En Paniek

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 juni 1981

Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's