Ouddorp
b. Doopsgezinde Kerk
Van het oude kerkje stond pas in E.N de bij deze aflevering afgebeelde foto.
Schuilkerkjes
Deze kerkjes werden zo genoemd omdat ze ächter de huizen werden gebouwd. Ze mochten van de straat af niet worden gezien; ze werden zogezegd 'gedoogd'.
De schuilkerkjes werden meestal ook in een U-vorm gebouwd. In het midden zaten de vrouwen en daar rondom, ter bescherming, de mannen.
In de tijd der Republiek, mochten de niet-Gereformeerde Kerken hun eredienst niet publiek uitoefenen. Ze hadden wel gewetensvrijheid, maar moesten op de achtergrond kerken, evenals de Rooms-Katholieken.
II. Gemeentehuis-Museum
Het vroegere gemeentehuis van Ouddorp dat na de gemeentelijke herindeling in januari 1966 in andere handen dan de gemeentelijke overging is sinds vorige week het trotse bezit van koekfabrikant T. Tanis. De heer Tanis, evenals zijn voorgeslacht geboren en geworteld in Ouddorp is bijzonder ingenomen met, zijn nieuwe bezit waarmee hij overigens nog geen vastomlijnde plannen heeft. Wel staat vast dat het gebouw geen gesloten veste zal worden maar zal voortbestaan als 'openbaar gebouw' waarin ieder straks vrijelijk binnen kan komen.
Zo was het vroeger en de heer Tanis neemt zich stellig voor dat het ook in de nabije toekomst weer zo zijn zal. Met lede ogen heeft hij destijds moeten aanzien dat het markante gebouw dat in de recente geschiedenis van Ouddorp (sinds 1904) zo'n belangrijke rol heeft gespeeld de aanzienlijk minder representatieve rol van administratiekantoor werd toebedeeld. Het oude gemeentehuis kon weliswaar nog aan de buitenkant worden beschouwd maar het hart van het gebouw waarin zoveel belangrijke beslissingen waren genomen en waarin ettelijke geslachten banden voor het leven hadden bekrachtigd, dat hart dat klopte nauwelijks meer. Dat gaat wel weer gebeuren. De heer
Dat gaat wel weer gebeuren. De heer Tanis heeft al wat filosofieën daaromtrent opgebouwd maar zijn werk neemt hem moinciiieel /.odanig m 'o^Aug üui het maken van een afgerond plan nog even zal moeten wachten. De gedachten gaan in de richting van een expositieruimte, een soort museum, waarin specifiek Ouddorpse voorwerpen tentoon zullen worden gesteld. Het lijkt de heer Tanis juist om daarvoor een Stichting in nc tli^vcii ie locpcü die ÜL Oigaiiisatie en de exploitatie van zo'n museum zou willen begeleiden.
Het gebouw biedt daarnaast best ook ruimte aan een expositiegelegenheid voor Ouddorpse schilders en tekenaars en voor de expositie van b.v. oude platen en ansichten die eveneens hun verhaal over Ouddorps vertellen. geschiedenis kunnen
Die voorzieningen zouden op de bovenverdieping kunnen komen terwijl op de begane grond plaats is voor een verkoopgelegenheid. ZekerMs dat er geen koekjes zullen worden verkocht... zoals door deze en gene al wordt verondersteld. Het gebouw krijgt een funkfie die helemaal los zal staan van het hoofdbestaan van de heer Tanis, derhalve geen koekjes en evenmin een specifiek bakkerijmuseum zoals ook al wordt gefluisterd. Voor suggesties lijkt de heer Tanis overigens best ontvankelijk en wat let degenen die een goed idee heeft dat aan de heer Tanis kenbaar te maken? Doen!
(wordt vervolgd) J. L. Struik
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 juli 1991
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's