Westerse hulpverleners moeten meer samenwerken
Roemeense kerkleiders: se hulpve
ROOSENDAAL - Westerse hulpverleningsorganisaties moeten veel meer met elkaar gaan samenwerken. Daartoe riepen Roemeense kerkleiders op tijdens een konferentie van kerkelijke leiders van allerlei gezindten, die in Hongarije gehouden werd. Peter van der Bijl, direkteur van stichting Antwoord, woonde deze konferentie bij. In de maandelijkse nieuwsbrief van de stichting schrijft hij in reaktie hierop: „Alleen al in Nederland zijn meer dan twintig kleine en grote op Oost-Europa gerichte organisaties aktief En als ik eerlijk ben, moet ik zeggen dat er dikwijls langs elkaar heen wordt gewerkt. Dat geeft dan trieste resultaten zoals de aflevering door diverse organisaties van in totaal vijf orgels bij één kerk... Of zeven kopieerapparaten in een andere gemeente. En wéér ergens anders meldden zich 26 westerse voorgangers die alleen op de betreffende Roemeense kansel de groeten van hun thuisgemeente wilden overbrengen. Zoiets kän niet. Het mag ook niet, vind ik. En als ik zulke voorbeelden van verspilling zie, voel ik mij daar mede verantwoordelijk voor," aldus Van der Bijl.
Elders in de nieuwsbrief wordt melding gemaakt van een rapport over de hulpverleningssituatie in Oost-Europa, dat gemaakt is door Mission Forum. Dit is een samenwerkingsverband van in het voormalige Oostblok aktieve organisaties.
Volgens het rapport is het belangrijk dat er lange-termijn strategieën ontwikkeld worden. „Relaties vormen de essentie van de infra-struktuur die door hulpverleners moet worden opgebouwd. Schadelijk daarvoor is onder meer de haast die de westerling altijd heeft. Wie effektief wil helpen in het voormalige Oostblok, moet de tijd nemen om relaties te ontwikkelen en de bestaande tradities en culturen te respekteren."
Instant
Afgezien daarvan, moet er niet alleen maar noodhulp gegeven worden. „Dat kan niet de struktuur zijn voor een langere termijn." Het rapport konkludeert: „Als de duizenden tonnen hulpgoederen die recentelijk zijn aangevoerd in de vorm van in lange termijn strukturen geïnvesteerd kapitaal was gestoken, had er waarschijnlijk veel méér mee gedaan kunnen worden." Stichting Antwoord trekt daaruit de gevolgtrekking: „Het gevaar dreigt dat westerse hulpverleners het slachtoffer worden van hun instant samenleving, die voorschrijft dat alles gisteren al had moeten gebeuren." Overigens konkludeert het rapport dat
Overigens konkludeert het rapport dat dit niet betekent dat er geen hulp meer nodig is. „Jullie hulp heeft onze mensen bemoedigd erbij betrokken te zijn. Als westerlingen zoveel werk voor ons op zich kunnen nemen, dan zouden we zelf ook meer op dit terrein kunnen doen," aldus het rapport, een kerkelijke leider citerend.
Ook geestelijke hulp blijft nodig, er is dringend behoefte aan christelijke lektuur en onderwijsmateriaal voor voorgangers. Sinds de revolutie in Roemenie is het aantal pinkstergemeenten bijvoorbeeld bijna verdubbeld van 793 naar 1450, terwijl het aantal Vergaderingen van Gelovigen steeg van 260 naar 430.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 december 1991
Eilanden-Nieuws | 40 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 december 1991
Eilanden-Nieuws | 40 Pagina's