Met Raad En Daad
Deze vraag- en antwoord-rubriek staat geheel ten dienste van de lezer die er kosteloos gebruik van kan maken. Uw vragen op velerlei gebied kunt u sturen aan: Redactie Eilanden-Nieuws, Postbus 8, Middelharnis, met in de linkerbovenhoek „Vragen-rubriek" vermeld. De vragen worden door deskundigen beantwoord en zullen binnen enkele weken na de inzending compleet met antwoord in deze rubriek worden gepubliceerd.
MUnSN Pit ONS ZIEN
In steeds meer gebouwen schuiven de buitendeuren vanzelf open als je aan komt lopen en als je naar buiten wilt Hoe kunnen die deuren ons al op enige afstand 'zien', zodat ze op tijd opengaan?
Antwoord: Op korte afstand voor dgl. deuren schijnt een onopvallend lichtstraaltje dwars over het looppad. Het wordt op de muur er tegenover opgevangen door een zg. elektrisch oog in een luchtledig gemaakt glazen kastje. Dat geheimzinnige instrumentje bestaat deels uit lichtgevoelig materiaal. Dat kan bijv. een metaal als caesium, kalium of natrium zijn, want als daar een lichtstraal op valt, staat hun oppervlak ter plekke elektronen af aan hun omgeving. Elektronen zijn kleine (voor ons oog onzichtbare) negatief geladen deeltjes van een atoom. Wordt een plaatje caesium met de negatieve pool van een batterij verbonden, en een stukje goed geleidend ander metaal, zoals koper, aangesloten aan de positieve klem, dan zullen die vrijgekomen elektronen uit het caesium al door dat koper worden aangetrokken als beide metalen elkaar wel naderen maar nog niet eens raken. Ondanks de opening tussen beide metalen wordt er toch een stroomkring tussen negatieve en positieve pool van de batterij gesloten en de elektrische stroom die daar doorheen flitst, wordt sterker naar gelang er meer hcht op het lichtgevoelige caesium valt. Zolang de stroomkring in stand blijft, gebeurt er niets. Maar de elektro-technici hebben er een installatie bij gemaakt, die in werking treedt zodra die lichtstraal wordt onderbroken doordat er iemand dwars doorheen loopt. Dan wordt er, met gewone stroom uit het lichtnet, een motor in werking gezet die de deur(en) opent, of een roltrap in beweging brengt. In dit circuit kan ook een schakelklok worden opgenomen die er voor zorgdraagt, dat tussen bepaalde tijdstippen de roltrappen stilstaan, of de deuren bij drukte konstant open, en na sluitingstijd dicht blijven en er een alarm afgaat als er dan toch iemand ergens een verborgen opgesteld elektrisch oog passeert. Verder kunnen met dgl. lichtstralen de bezoekers van een warenhuis of ander gebouw geteld worden. De techniek staat voor niets.
STROPDASSCNSTROP
Ik deed een stel zijden stropdassen van mijn man in de wasautomaat omdat ze vlekken vertoonden, maar in tegenstelling tot de eerder gewassen dassen kwamen ze er totaal ontoonbaar en verruïneerd uit Wat is er veranderd in het materiaal of in de waspoeder?
Antwoord: De eerder gewassen exemplaren waren waarschijnlijk van kunststof vervaardigd, want die kan er ook wel eens als zijde uitzien. Dassen en sjaaltjes van zuivere zijde mogen nooit in een wasmachine, zelfs niet in een dichtgebonden sloop. U kunt dgl. tere weefsels beter stuk voor stuk in een jampotje met wasbenzine doen en dat goed schudden. Houd er ook met de gezins was rekening mee, dat een aantal wasmiddelen steeds wordt vernieuwd, d.w.z. vaak sterker geconcentreerd, zodat u er per wasbeurt minder van moet gebruiken.
KIWI, MANGO EN VITAMINEN
Ik hoor vaak, dat er in kiwi en mango meer vitaminen en voedingsstoffen zitten dan in citroenen, sinaasappelen en zelfsgrapefruit Wat is daarvan werkelijk waar?Antwoord: Eén kiwi en één mango
Antwoord: Eén kiwi en één mango bevatten ongeveer dezelfde voedingsstoffen als onze appels en peren. De hoeveelheden mineralen, suiker en zetmeel zijn vergelijkbaar. De mango bevat echter iets meer vitaminen C dan de gewone appel, en de kiwi zelfs meer dan een sinaasappel, doch met de vitaminen A, BI en B2 scoren kiwi en mango even hoog als de sinaasappel.
ZOUT-ZUUR
Aangezien ik zoutloos moet eten, wilde ik u even vragen of er in een zure haring soms ook zout zit
Antwoord: Alle haringen moeten volgens voorschrift direkt na de vangst gezouten worden als voorzorg tegen de wel eens voorkomende haringworm. Bij het inmaken wordt ook wel eens zout gebruikt. Zelfs bij een zout-arm dieet is een zure haring daarom niet toegestaan.
MENEER DE TANDARTS
Hoe spreek je de tandarts aan? Met dokter of meneer?
Antwoord: De jonge tandartsen vinden 'meneer' (met of zonder achternaam) mooi genoeg. Bij de oudere vindt een aantal het wel prettig als u 'dokter' zegt. Maar er zijn zelfs vooruitstrevende specialisten die zich bij de voornaam laten noemen. Dat wordt echter wel tevoren afgesproken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 maart 1992
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's