Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Doorlopende culinaire voorstellingen in groente- en fruitpaviljoen CBT

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Doorlopende culinaire voorstellingen in groente- en fruitpaviljoen CBT

5 minuten leestijd Arcering uitzetten

Op de Floriade is op alle mogelijke manieren gedacht aan de inwendige mens. Er is een enorm restaurant van Van der Valk te vinden, op diverse plekken staan poffertjestenten en ijskarren en zelfs Mc Donald's heeft er een eigen stek voor de jeugdige bezoekers en ook voor ouderen die houden van die onvervalste hamburgers al dan niet voorzien van uitjes, sla en ketchup. Maar waar het pas echt leuk toeven is, dat is in het groente­ en fruitpaviljoen van het CBT. Het Culinair Theater van de Floriade heeft over belangstelling dan ook niet te klagen.

Dagelijks worden er in het groente­ en fruitpaviljoen van het CBT, het Culinair Theater, door verschillende kookteams presentaties verzorgd. Twee dagen in de week staat het Pro

Twee dagen in de week staat het Produktschap van Pluimvee en Eieren met een team klaar om te laten zien wat er allemaal voor lekkers gekookt kan worden en de nadruk ligt die dagen op kalkoen, kip, eieren en groenten en fruit Drie dagen in de week is het Bedrijfschap voor het Slagersbedrijf in de weer om te laten zien wat er met vlees en groenten en fruit allemaal gedaan kan worden. Twee dagen in de week kookt het team Ria van Eyndhoven.

De drie teams die de kookdemonstraties verzorgen, koken natuurlijk met allerlei verschillende ingrediënten. Er wordt hierbij wel gelet op wat het seizoen te bieden heeft. ledere week staat er een andere groente­ of fruitsoort in het zonnetje en wordt er gekookt met die groente of dat fruit.

Elke dag is er afwisselend kookdemonstraties en klokverkoop. Alles valt te bekijken vanaf een tribune met 120 zitplaatsen.

De veilingklok

Naast het kookpodium staat een heuse veilingklok die door de toeschouwers op de voorste rijen van de tribune stopgezet kan worden. Op de voorste rijen staan namelijk de originele veilingbanken, die zijn voorzien van de drukknoppen.

Na afloop van iedere kooksessie bestaat er de mogelijkheid voor bezoekers om via de klok groente of fruit te kopen. De klok werkt net als op een echte veiling en wie te snel drukt betaalt meer dan iemand die zijn zenuwen kan bedwingen en het geduld op kan brengen om de klok even te laten lopen. Maar die loopt dan wel het risico dat iemand anders die heerlijke groenten net voor zijn neus wegkaapt.

Een voorbeeld: de klok wordt gestart op vijf gulden voor een tasje met verschillende groenten; een doosje champignons, een witte aubergine, een pepino en een minikomkommer. Zijn de lichtjes van de klok één keer rond geweest dan is de prijs vier gulden en zo zakt de prijs steeds verder. Wie snel drukt komt op een prijs dicht bij de vijf gulden uit en wordt er te lang gewacht dan kan he desbetreffende produkt zelfs weleens doordraaien, net als op een echte veiling. Het produkt kent namelijk ook een minimumprijs en draait de klok door tot onder die prijs, dan spreken de insiders van doordraai.

De kookteams

Een week Culinair Theater op de Floriade wordt gevuld door de drie kookteams die dan een dag lang, ieder uur een aantal gerechten klaarmaken. Via een grote schuin geplaatste spiegel boven het kookpodium kunt u vanaf het verste punt in het theater uitstekend op de vingers kijken van de kookteams. Dat werkt goed, want al die fijne kneepjes zijn nu eens precies te volgen. Na afloop van een sessie kan hetgeen gemaakt is lekker worden geproefd en krijg je de receptuur van die week mee. Heeft het gesmaakt, dan kun je het zelf thuis allemaal nog eens proberen.

Bedrijfschap

voor het Slagersbedrijf

De mensen van het Bedrijfschap voor het Slagersbedrijf werken net als de andere teams zoveel mogelijk met seizoensgebonden Produkten. Dat wil zeggen, dal wanneer het lamsvleesseizoen begint er volop gekookt wordt met lamsvlees. U zult zien dat dit vlees niet alleen zeer smakelijk is, maar ook heel gemakkelijk te bereiden. Ook krijgt u van de heren van het Bedrijfschap handige tips, waar u op moet letten in de winkel, wat wel en wat niet kan met sommige soorten vlees en hoe het gesneden moet worden. De gerechten zijn met een geringe inspanning thuis oolc te maken en een professionele keuken is daarbij beslist niet nodig.

Produktschap voor Pluimvee en Eieren

Ook het Produktschap voor Pluimvee en Eieren heeft een vertegenwoordiging in het Culinair Theater. Voor de Produkten van dit produktschap geldt, dat ze vaak traditioneel worden klaargemaakt. Toch is er ook voor die produkten veel variatie mogelijk. De bezoeker zal versteld staan van de mogelijkheden met kip, kalkoen en. eieren. Makkelijke en smakelijke gerechten en handige tips bij de bereiding. Waar moet u op letten bij de aanschaf van eieren, hoe krijgt u precies dat eitje dat u zo lekker vindt, wat is nou het verschil in smaak tussen kip en kalkoen? Op al deze vragen krijgt u antwoord van de mensen van dit schap. Maar ook kan men er terecht voor vragen over houdbaarheid en hygiëne rond kip, wild en gevogelte.

Het team Ria van Eyndhoven

Ria van Eyndhoven zorgt samen met Karin Overgang voor groente­gerechten met een exclusief tintje. De produkten die op die dagen geoogst zijn. worden in het culinair theater op verrassende wijzen klaargemaakt. Zo maakt Ria in het aspergeseizoen bijv. ijs van dit 'witte goud', zoals asperges ook wel genoemd worden.

Het Culinair Theater verzorgt kookdemonstraties op aanschouwelijke wijze en u kunt het nog proeven ook. N afloop van een kookdemonstratie kunt u vanuit de veilingbanken een bod doen op de vers te veilen groenten van die dag en na een uurtje kunt u de trip over de Floriade vervolgen. De handige tips en recepten bewaart u voor thuis. Een leerzaam en bovenal leuk uurtje in het Culinair Theater mag niet aan een Floriadebezoek ontbreken.

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 juli 1992

Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's

Doorlopende culinaire voorstellingen in groente- en fruitpaviljoen CBT

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 juli 1992

Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's