Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Pluimveesector werkt aan nog veiliger Produkt

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Pluimveesector werkt aan nog veiliger Produkt

2 minuten leestijd Arcering uitzetten

Consumenten hoeven geen enkel risico te lopen om na het eten van kippevlees ziek te worden mits het gekoeld bewaard, hygiënisch bereid en goed doorbakken wordt. Eventueel aanwezige bacteriën worden daardoor gedood. Na de bereiding is het van belang het vlees niet in aanraking te brengen met keukengereedschap of snijplanken die eerder in contact zijn geweest met het rauwe produkt.

Uit recent onderzoek van de Consumentenbond kwam naar voren dat een belangrijk deel van de onderzochte porties kippevlees nog steeds besmet is met salmonella en/of Campylobacter bacteriën. In een publicatie daarover in de Consumentengids wordt overigens opgemerkt, dat consumenten kippevlees niet hoeven te mijden vanwege het risico op voedselvergiftiging door besmetting. Terecht wordt aanbevolen de adviezen over bewaren en bereiden van kip op te volgen.

Aanpak

Het onderzoek van de Consumentenbond is voor de pluimveesector die al jaren bezig is met de bestrijding van microbiële besmetting een extra stimulans om verder te werken aan het onder de knie krijgen van dit probleem. Ten aanzien van salmonella wordt sinds enige jaren door overheid en bedrijfsleven intensief samengewerkt aan gezondheidsprogramma's voor pluimvee teneinde het voorkomen van salmonella verder terug te dringen. Hiermee wordt het probleem aan de basis aangepakt. Door deze aanpak is besmetting bij levend pluimvee beduidend minder geworden.

Hygiëne

Naast deze methode om de microbiële belasting van kippevlees te verminderen, wordt steeds meet aandacht besteed aan de hygiene op de bedrijven. Sinds kort geldt de Good Hygienic Practicecode (GHP­code) voor poeliers. In september wordt een systeem van Integrale Keten Beheersing (1KB) operationeel voor pluimveehouders, kuikenbroederijen, slachterijen en voor bedrijven die pluimveevlees verwerken. Daarbij gelden normen waaraan ondernemingen moeten voldoen. Deze hebben betrekking op de manier van produceren. Hygiene speelt in het IKB­systeem een belangrijke rol. Door gelijktijdig op verschillende fronten maatregelen te treffen die erop gericht zijn de produktiemethoden van pluimveevlees verder te verbeteren, verwacht de sector de microbiële besmetting verder te kunnen beperken.

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 augustus 1992

Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's

Pluimveesector werkt aan nog veiliger Produkt

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 augustus 1992

Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's