Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Daan Hoek behaalt hoogste graad in wijn-vakgebied!

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Daan Hoek behaalt hoogste graad in wijn-vakgebied!

2 minuten leestijd

Vinoloog, velen zal dit woord niet direct bekend in de oren klinken en zeker zal ook de betekenis ervan niet voor lederen even duidelijk zijn. Wie echter wat meer thuis is in wijnbouw en wijnproeverij - een cultuur op zich - zal weten dat de term vinoloog niet 'zomaar wat' inhoudt. Daan Hoek uit Dirksland weet er echter inmiddels alles van: sinds 20 juni jl. mag hij zich vinoloog - Vinoloog van de Wijnacademie - noemen. Het is in Nederland de hoogste graad die behaald kan worden in het wijn-vakgebied. Velen bereiken dit niveau niet, zéker niet in één keer. Daan is dan ook maar wat blij met zijn resultaat - niet alleen dat hij het behaalde, maar ook dat dit in één keer lukte.

Toen Daan eenmaal werkzaam was geworden bij drankenhandel fa. A. van Eesteren te Sommelsdijk - thans Wijnkoperij Bram van Eesteren - werd hij zo geïnspireerd door de wijncultuur dat hij hiervan zijn hobby ging maken. Wel te verstaan: niet om dageUjls hters wijn achterover te slaan, met aUe gevolgen van dien..., nee, Daan wilde zich serieus gaan verdiepen in alles wat met de wijncultuur te maken had. Zijn werk werd zijn hobby. Sinds 1993 is hij bij Heineken in Rotterdam werkzaam als wijnadviseur. In die hoedanigheid geeft hij adviezen aan horecabedrijven, over bijvoorbeeld veranderingen in de wijnkaart of andere toepassingen van wijn, en begeleidt hij ook wijnproeverijen. Hoewel de naam Heineken over 't algemeen geassocieerd wordt met bier levert dit bedrijf ook wijnen en gedistilleerde dranken aan restaurants en horeca-ondememingen. In september 1999 begon hij de opleiding vinoloog aan de wijnacademie te Utrecht. Om daaraan te kunnen beginnen is een vooropleiding vereist: een officieel wijncertificaat of het slijtersvakdiploma.Vantevoren wist hij al dat het slagingspercentage zeer laag zou zijn. Slechts zo'n tien procent slaagt en degenen die de opleiding met succes afronden doen dat zelden in één keer.

Bewust wordt het slagingspercentage zo laag gehouden. Anders zouden er teveel vinologen komen en dat is niet gewenst. 'Vinoloog' is bij de Wijnacademie dan ook een eretitel. Verknocht aan het vakgebied stortte Daan zich toch op de opleiding, deed deze maand examen én... slaagde in één keer! Het kan dus niet anders of hij geniet een uitstekende vakkennis. Het examen bestond uit een organoleptisch- en een theoretisch deel. Organoleptisch wil zeggen dat de diverse soorten wijn herkend en benoemd moeten worden aan de hand van hun geur en smaak. Daan had al deze opdrachten goed! Het theoretische deel van het examen bestond uit 75 vragen die zich in het wijnvakgebied richtten op alle landen van de wereld. In het kader van zijn opleiding maakte Daan een studiereis naar Bordeaux. Daarvan heeft hij veel geleerd. Hij bezocht daar onder andere ook de Conseil Interprofessionel du Vin de Bordeaux (CIVB), een organisatie waann vertegenwoordigers deelnemen uit de wijnbouw, wijnmakerij en wijnhandel en die daarvoor de belangen behartigt.

Thuis heeft Daan een wijnkelder. Daarin bewaart hij alleen de mooiste wijnen, zoals de Premier Grands Cms Classes... Tja, 't is natuurlijk duidelijk dat een vinoloog zich niet met 'geschenkenwijntjes' bezighoudt.

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 juni 2000

Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's

Daan Hoek behaalt hoogste graad in wijn-vakgebied!

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 juni 2000

Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's