Zelf beschuit maken van een beschuitbol
Nu het zelf afbakken van brood aan populariteit wint, is er nieuwe aandacht voor de beschuitbol. Want daarmee kun je zelf beschuit maken. Even in een oven of broodrooster en je hebt een heerlijke, warme, krokante toast die - in tegenstelling tot kant en klare beschuit - minder droog is.
De beschuitbol is tot dusverre een tameUjk onbekend product gebleven. Dat heeft verschillende redenen. Voor de bakker is het een vrij bewerkehjk proces. Bovendien is de beschuitbol van oorsprong niet bedoeld om meteen op te eten, maar om nog een tweede keer te bsikken tot beschuit. Maar dat kunnen we thuis natuurlijk ook zelf doen, verse beschuit bakken.
De beschuitbollen kun je, net zoals de bakker dat doet, horizontaal doormidden snijden met een zeer scherp mes. De twee platte schijven droog je in een kwartiertje - zo heet dat in bakkerstermen - op een temperatuur van 250 °C. Gewoon in je eigen oven. Je ziet ze langzaam kleuren naar goudbruin. Dat komt doordat in het deeg zoetige bestanddelen zijn verwerkt, die karamelUseren. Behalve in de oven kunnen de beschuitbollen ook worden geroosterd in de broodrooster. Dat gaat sneller, maar het is wel belangrijk om de tijd en de temperatuur goed in de gaten te houden. Een beschuitbol kan snel te donker kleuren. Na het roosteren moet de beschuit afkoelen, dat maakt ze nog brosser. Namiu-Hjk zijn de beschuitboUen ook zonder
Namiu-Hjk zijn de beschuitboUen ook zonder deze tweede bereiding erg lekker door hun hcht zoetige smaak en luchtige en malse structuur. Om die reden zijn beschuitbollen vooral door kinderen gehefd. Zeker als ze, nadat ze zijn doorgesneden, met zoetigheid worden belegd. Bakkers doen dat ook. bijvoorbeeld met de Parijse bol. Dat is een doorgesneden beschuitbol. die wordt gevuld met gele room en afgewerkt met een duime laag fondant.
De beschuitbol is vernoemd naar de beschuit, de brosse rondjes die aan de rol worden verkocht. Ons woord 'beschuit' is verwant aan het Franse 'biscuit'. Bis-cuit betekent twee keer (ge)bakken. In sommige streken in het noorden en oosten van ons land kende men de term tweebak. wat ^vee^ hjkt op het Duitse woord voor beschuit. 'Zwiback'.
De bakker bakt beschuit dus in twee keer. Eerst de bol of 'bolder', daarna de beschmt. Het werk zit vooral in"die eerste bereiding. De bakker maat een zetsel, een soort voordeeg van goede eiwitrijke patentbloem, eieren, water en gist. Dat moet goed rijzen voordat de overige ingrediënten erbij mogen, zoals melkpoeder, witte basterdsuiker. beschuitgelei en blanke stroop. Het deeg moet een mooie, fijne, regelmatige structuur hebben, anders kun je er nooit mooi bros beschuit van bakken. Het deeg voor de beschuitbol wordt, nadat het eerst 15 minuten heeft gerezen, tot ongeveer dertig bolletjes gedraaid die op de bakplaat worden gelegd.
Dan zet de bakker er een zogeheten beschuitdop over. Dat is een rond metalen dekseltje met vijf gaatjes. Als de bakker het deeg net boven drie van de vijf gaatjes uit ziet komen, is de dop 'volgerezen' en kunnen ze in de oven worden afgebakken. Direct na het bakken gaan de beschuitdoppen eraf en worden de bollen omgekeerd. De beschuitbol is dan klaar voor een verdere bereiding. Of om ze meteen op te eten. Hierbij een verrukkelijk recept: beschuitbol
Hierbij een verrukkelijk recept: beschuitbol met roerei en gerookte zalm. Snijd de beschuitbol overlangs doormidden. Rooster beide helften in de broodrooster. Maak roerei van twee eieren, twee eetlepels melk. peper, zout en dille. Beleg de beide beschuitbolhelften met een plak gerookte zalm. het roerei en een takje dille. Variatie: vervang de gerookte zalm door plakjes bacon. Bak in dit geval het roerei met fijngeknipte bieslook en gameer met bieslook.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 juli 2000
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's