Geen 'puur sap', maar pure sap
Zelfs tussen 'pure sap' en 'puur sap' blijkt verschil te zitten. Binnen de EEG moet sap aan bepaalde verhoudingseisen voldoen om het kenmerk '100% sap' te mogen dragen, maar in de volksmond is 'puur sap' nu eenmaal gewoon alleen sap en er moet niets zijn toegevoegd of uitgehaald. En dat is het geval bij de sappen van 'Jus de pommes', het fruit- en vruchtensapbedrijf van Jan en Lenie van Kempen.Zelfgemaakt wil in deze zeggen dat de appels en het idee uit eigen huis komt, maar het persen werd uitbesteed aan een bedrijf uit Bergambacht. Nadat ze een goede start hadden gemaakt, ging helaas de perserij waar mee werd samengewerkt failliet. Een domper op hun enthousiasme, maar er werd niet bij de pakken neergezeten en binnen twee weken werd de samenwerking voortgezet met een ambachtelijke vruchtenperserij in Duitsland en met een collega uit Stevensbeek, Appelfris B.V.Al vlug bleek uit de verkoopresultaten dat niet alleen Jan en Lenie enthousiast waren over hun producten. Hun klantenkring breidde zich sterk uit, mede door de demonstraties die Lenie regelmatig gaf op markten en braderieën. Ze hebben zelfs wel eens met een ouderwetse fruitpers op de markt gestaan en dat was op zich een heel leuk, maar wel een erg zwaar karwei. Er worden nu sappen geleverd aan hotels, restaurants, maneges, golfbanen, lunchrooms, sportcomplexen en ga zo maar door. In enkele supermarkten op het eiland is hun product ook te vinden, maar het enthousiasme is vooral groot bij de horecagelegenheden. Met gepaste trots meldt Jan dat hij al weer 4
Jan en Lenie zijn in eerste instantie begonnen met een ^ckerbouw bedrijf, waar ze vanaf hun jeugd al mee bekend waren. Al vlug werd er ook een fruitteeltbedrij f aan toegevoegd. Als extraatje werd in 1993 gestart met de productie van eigenbereide appelsap. Kernwoorden daarbij waren - en zijn nog steeds - natuur, vers, gezond en miUeu.
Het bedrijf is gevestigd aan de ïCraaijerdijk in Melissant. De appels komen inmiddels van verschillende fruittelers uit het land, maar ook uit het buitenland. De eigen boomgaard, van waaruit in eerste instantie alle appels werden geleverd, is nu verhuurd. Ze houden zich nu alleen maar bezig met de verkoop en het presenteren van hun producten, wat hen veel werk oplevert.
Enthousiast
Met gepaste trots meldt Jan dat hij al weer 4 jaar Hotel New York, de Zeeuwsche stromen en Hotel Bom tot zijn vaste klanten mag rekenen. Daar is afgelopen najaar ook het Zuidplein-theater in Rotterdam bijgekomen. Nog niet zo lang geleden werden ook het HUton in Rotterdam en de Crown Plaza Promenade in den Haag in het klantenbestand bijgeschreven sinds kort wordt er geleverd aan bedrijven voor de verrijking van de door hen gemaakte kerstpakketten. De mensen reageren hier over het algemeen heel positief op en zien het als een welkome afwisseling in het assortiment voor de kerstpakketten. Ook zullen er in de nabije toekomst activiteiten gaan plaatsvinden op het gebied van de cruisevaart en ook bedrijfsrestaurants van grote nationale bedrijven hebben veel belangstelling getoond naar aanleiding van enkele presentaties.
Het product
De vruchten waar de sappen van worden gemaakt, komen van verschiUende telers. De appels en peren komen uit Nederland, maar voor bijvoorbeeld de kersen is men aangewezen op leveranciers uit Duitsland. De kersen uit Nederland zijn vaak goed en lekker, maar de kersen uit Duitsland hebben net dat nodige beetje meer zon gehad, dat de smaak ten goede komt. Het fruit wordt zonodig bespoten en dat gebeurt met niet-giftige stoffen. Dit is in verband met de MBT, oftewel de Milieu Bewuste Teelt.
Klanten komen ook wel eens met de vraag of ze ook onbespoten fruit hebben, maar dat is bijna onmogelijk. Als er dan fruit werd getoond dat niet was bespoten, vroeg men al vlug niet meer verder. Het fruit bevatte dan vaaJk ongedierte en schimmel. Wel worden er nu aan de sappen 20% onbespoten appels toegevoegd. Meer is niet haalbaar, maar zoals al gezegd: waar mee gespoten wordt is gifvrij.
Het fruit wordt dus geleverd bij de vruchtenperserij in Duitsland. Daar worden de vruchten geperst. De leverancier van de sappen, in dit geval Jus de Pommes maakt, in het begin een smaakkeuze. De sappen worden gemaakt uit een combinatie van Jonagold, Goudrenet en Elstar, in de perserij wordt daar nog een bepaald percentage zure appels aantoegevoegd. In de zomer ligt dat percentage iets hoger dan in de winter, daar het dan iets frisser van smaak mag zijn. Als men nu in de perserij als voorbeeld de appel neemt, zal men zien dat daar maar een klein beetje pulp als afval overblijft. Alleen een uiterst dun schilletje wordt niet mee geperst, verder gaat alles mee tot en met het klokhuis. Begrijpelijk is dat er zo maar weinig vitaminen en voedingsstoffen verloren gaan. Wat verder nog zeer bepalend is voor de puurheid van het product, is de korte tijd van pasteuriseren. Als de appels (om bij het voorbeeld te , blijven) worden geperst, gaan deze gelijk naar een grote opslagtank, maar eerst worden ze in de leiding van pers naar tank gedurende enkele seconden tot 50 ä 60 graden verwarmd. In de tank wordt het sap op een constante lage temperatuur gehouden. Korte tijd voor de sap moet worden geleverd, wordt het uit de tank gehaald. Tijdens de afvoer wordt het dan nogmaals enkele seconden op een temperatuur van nu 80 graden gebracht, waarna het in de flesjes gaat. Vervolgens worden de etiketten aangebracht en vertrekken ze naar Melissant.
Het vervoer van en naar de fabriek gebeurt door de firma.Appelfris. Een groot gedeelte van de levering aan de horeca wordt in samenwerking met zeker tien andere horecagroothandels gedaan, waarvan diversen een landelijke betekenis hebben. Er zijn in Nederland nog meer bedrijven die dezelfde appelsap leveren als Jus de Pommes, maar zij leveren geen andere sappen en dat doet Jus de Pommes wel. Zij leveren 8 soorten sappen.
Nadat ze gestart waren met appelsap, kwam al vlug de vraag of het ook mogelijk was dat ze meer soorten zouden leveren, omdat dat voor de klanten makkelijker was. Zij konden dan verschillende sappen van één bedrijf aankopen en dat maakt het wel zo makkeüjk. Men bleef nog even bij de eigen boomgaard en leverde toen appel/peer en kort daarna werd er ook wat uit het buitenland gehaald, want ze gingen over op de appel/kers en de appel/rode bes. Voor de volgende sap ging men nog verder het buitenland in en zo kwam men tot de sinaasappelsap. Dit is de enige sap die wordt gemaakt uit een hoogwaardig concentraat en de appel/rode bes kan niet buiten een minimale suikertoevoeging, maar verder bevatten alle sappen alleen het product zoals het uit de pers komt. Er wordt niets toegevoegd of uitgehaald. Maar met al deze sappen vond men het nog lüet genoeg en er kwamen enkele weken geleden drie nieuwe smaken uit de Duitse perserij met het etiket van Jus de Pommes: de tomatensap, de rode druivensap en de grapefruitsap.
Uitstekend te verdragen De vruchtensappen van Jus de Pommes zijn
De vruchtensappen van Jus de Pommes zijn uitstekend te verdragen. Er worden geen conserveringsmiddelen aan toegevoegd en de sappen worden niet uit een concentraat gemaakt. Hierbij wordt eerst het sap van de vrucht afgetapt en later wordt er weer vocht bijgevoegd; dit komt de smaak niet altijd ten goede en vermindert het aantal vitamines. De sinaasappelsap van Jan en Lenie wordt wel uit een hoogwaardig concentraat gemaakt, maar hier worden ook geen conserveringsmiddelen aan toegevoegd. Aan de puurheid van het sap is het te danken dat dit door veel mensen goed wordt verdragen. De sappen zijn ook zeer geschikt voor vegetariërs, diabetici en mensen met allergieën voor bepaalde voedingsstoffen of toevoegingen. Als men een fles sap cadeau wil geven, kan
Als men een fles sap cadeau wil geven, kan men hier ook gebruik maken van de speciale cadeauverpakking. Hiervan wordt ook gebruik gemaakt door bedrijven van het eiland, aangezien de verpakking is voorzien van karakteristieke plaatjes van het eiland. Speciaal voor de bedrijfscatering, welke in Nederland specifieke wensen heeft, hoopt Jus de Pommes medio september met drie soorten vruchtensappen op de markt te komen met het welbekende E.K.O.- keurmerk.
Andere toepassingen De sappen van Jus de Pommes zijn niet
De sappen van Jus de Pommes zijn niet alleen geschikt als drankje, maar worden door restaurants ook in recepten gebruikt. Zo is er bijvoorbeeld de cotelete flamannde, waar appel/peersap van Jus de Pommes in wordt verwerkt. Men heeft dan voor 4 personen nodig: 4 stuks karbonades, 2 stuks uien, 100 gram tomatenpuree, 0,2 liter bier en 0,2 üter Appel/ peersap. Bereidingswijze; Karbonades licht bloemen en aanbakken. Daarna ongeveer 12 minuten in een oven van 180 graden rustig verder garen. In de tussentijd de uien in ringen snijden en aanfruiten in de bakboter. Tomatenpuree erbij en even ontzuren, afblussen met bier en het sap. Eventueel bij binden met wat bloem. Meer informatie en nog meer recepten kunt u ook op internet vinden. Het adres: www.jusdepommes.nl.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 juli 2000
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's