Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Met raad en daad

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Met raad en daad

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Deze vraag- en antwoordrubriek staat geheel ten dienste van de lezer die er kostenloos gebruik van kan maken. Uw vragen op velerlei gebied kunt u sturen aan: Redactie Eilanden-Nieuws, Postbus 8,3240 AA Middelharnis, met in de linkerbovenhoek 'Vragenrubriek' vermeld. De vragen worden door deskundigen beantwoord en zullen binnen enkele weken na de inzending compleet met antwoord in deze rubriek worden gepubliceerd.

KOKEN OF flMVlKOm Kennissen willen ons telkens overtuigen, dat

Kennissen willen ons telkens overtuigen, dat we onze groenten beter rauw kunnen eten, omdat je door het koken alle vitaminen zou vernietigen. Is dat niet erg overdreven?

Antwoord: Veel rauwkosteters denken dat ze met rauwe andijvie, sla en komkommer meer vitaminen binnen krijgen dan u met uw portie gekookte bloemkool of spruitjes. Het is toevallig andersom: 100 gram rauwe andijvie, sla en komkommer bevatten elk slechts 10 milligram vitaminen C, doch 100 gram gekookte bloemkool 60 mg en 100 gr kort gekookte spruitjes zelfs 100 mg vitaminen C! Ook rode kool en zuurkool leveren u in gekookte toestand nog resp. 30 en 20 mg vitaminen C per ons op. Wie veel rauwkost wil eten, kan beter kiezen voor rode paprika met 150 mg, en diverse koolsoorten en bijv. selderij dan voor de gebruikelijke sla, witlof en worteltjes, want die zetten evenals andijvie en komkommer weinig zoden aan de dijk. En eet die rauwkost wel vers, want de volgende dag zijn voedingswaarde en smaak al hard achteruit gegaan.

LEUEitKUHOE

Hoeveel medeklinkers kunnen er maximaal achter elkaar in één Nederlands woord voorkomen? En hoeveel klinkers?

Antwoord: Voor de medeklinkers moeten we combinaties kiezen met -ng, -st, en sehr-, omdat daarmee de meeste letters in een enkel woord kunnen voorkomen. Een bestaand woord met die acht letters is: angstschreeuw. Met klinkers zijn constructies mogelijk als koeieuier, tweeëiig en zaaiuien en met vijf e's vertalen we het eelt van een ree in: reeeeelt.

SlOOl

Mag een acquitstoot voor de carambole meer dan drie banden raken?

Antwoord: Bij het driebandenspel moet de eerste bal volgens de officiële regels 'tenminste drie banden raken'. Een maximum wordt niet vermeld. Een bal mag dus bij die acquit wel tien keer een band van het biljard raken, (als dat lukt, kunt u gelijk de uitgever van het Guinness Book of Records inlichten!)

09'UCWEHm

Wat is het geheim van 'light' in dranken en voedingsmiddelen ? Word je daar werkelijk slanker van '

Antwoord: Volgens het Warenwetbesluit Voedingsdeclaratie van 1988 moet alles waar 'arm', 'light', 'mager' of 'minder' op staat, minstens 33% minder 'vol' zijn dan een vergelijkbaar product. Dat houdt in, dat er bij de bereiding vaak meer water of andere loze vulstof wordt gebruikt, ofwel dat er zich minder dan anders van het product in de verpakking bevindt. Een soort 'light knäckebröd' bijvoorbeeld is de helft dunner dan het normale schijfje en levert u daardoor de helft minder joules (calorieën), maar de prijs is gelijk aan een pak normaal knäckebröd. U had dus voordeliger de helft van een portie gewoon knackebrood kunnen eten. Bepaalde worstsoorten zijn verdund met water en het woord 'light' maakt de prijs soms hoger. Als u één plakje normale worst op uw brood neemt in plaats van twee, eet u nog Uchter en bovendien goedkoper. Wij adviseren u daarom een kleinere portie op uw bord te doen, dat heeft vaak meer resultaat dan extra geld uitgeven voor die nieuw'light'erij!

OUEitGEPIIIiFaMEEHO

In oma 's oude linnenkast, die ik als dressoir in gebruik nam, hangt nog een sterke parfumlucht. Hoe krijg ik die eruit?

Antwoord: Een parfumgeur kan hardnekkig zijn. Probeer het eens met een mengsel van 50 gram formaline op een kwart liter water. Telkens na zo'n behandeling goed luchten.

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 januari 2003

Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's

Met raad en daad

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 januari 2003

Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's