Di�tisten Zorg en Welzijn Groep in actie tegen overgewicht bij kinderen
Teveel eten en te weinig bewegen leidt tot dikke kinderen. En dat is te merken. Op dit moment is al één op de acht schoolkinderen te dik of dreigt dat te worden. Nederlandse diëtisten, zo ook die van de Zorg en Welzijn Groep, komen daarom in actie. Ze gaan het groeiende probleem te lijf met het motto: ‘Nederland krijgt dikke problemen, terug naar de gezonde basis’.
Gezonde voeding
Kinderen die te zwaar zijn, kunnen lichamelijke klachten krijgen. Op latere leeftijd hebben ze een verhoogde sterftekans. Maar er zijn ook psychische gevolgen; dikke kinderen worden vaker gepest dan hun ‘dunne’ leeftijdsgenootjes. En als de kinderen eenmaal te dik zijn, lopen ze de kans die extra kilo’s nooit meer kwijt te raken. Eenderde van hen wordt later een dikke volwassene.
Overgewicht kun je voorkomen met een gezonde en gevarieerde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Een gezonde voeding betekent een basis van drie maaltijden per dag en twee hooguit drie tussendoortjes. Dit houdt in dagelijks volkorenbrood, verse groenten, aardappelen, (zilvervlies)rijst of (volkoren)pasta, twee stuks fruit, een stukje vlees, vis of kip, wat margarine en drie zuivelproducten. Daarnaast hebben kinderen per dag een uur beweging nodig in de vorm van rennen, sport of spelen. Hoe meer beweging, hoe meer calorieën er door het lichaam verbrand worden.
Voorlichting
Het is belangrijk dat ouders met hun kinderen afspraken maken over het snoepgedrag, beweging en wat er op tafel komt. De kans van slagen is groter als ouders het goede voorbeeld geven. Naar onze mening is de beste tijd om hier mee te starten op de leeftijd van 1,5 jaar. Hier wordt de basis gelegd van waarden en normen voor het latere eetpatroon. De diëtisten van de Zorg en Welzijn Groep geven daarom voorlichting op maandagavond 10 februari in Spijkenisse, op maandagavond 17 februari in Oud-Beijerland en op maandagavond 24 februari in Dirksland. De bijeenkomsten duren 2 uur en hierin krijgen ouders inzicht in een gezonde voeding voor kinderen van 2-4 jaar. Ook zal een wijkverpleegkundige Ouder- en Kindzorg aanwezig zijn op de opvoedkundige kant rondom voeding te belichten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld lastige eters.
Tevens worden avonden voor ouders/verzorgers van kinderen van 4-12 jaar georganiseerd. Deze avonden vinden plaats op 6 maart in Rozenburg, op 27 maart in Oud- Beijerland en op 22 mei in Oude Tonge. Tijdens deze avonden ontvangt u nuttige informatie om een (dreigend) overgewicht bij kinderen tussen 4 en 12 jaar te voorkomen.
Kosten en aanmelding
Toegang voor leden is gratis, niet-leden betalen € 8,00. Voor nadere informatie of aanmelding kan men contact opnemen met Gezondheid Service via de Zorglijn: tel. (0181) 626226 op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur. Ook bestaat er mogelijkheid de brochure ‘kinderen en overgewicht’ gratis op te vragen: tel. (079) 3430333 of via www.gezondebasis.nl.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 januari 2003
Eilanden-Nieuws | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 januari 2003
Eilanden-Nieuws | 16 Pagina's