Zelf brood snijden
Wie zelf zijn brood snijdt kan daarmee ongemerkt aan de lijn werken. Hoe zit dat? Dat zit zo. Boterhammen van je eigen mes zijn over het algemeen dikker. In plaats van drie voorgesneden boterhammen met drie keer beleg, zou je kunnen volstaan met twee dikkere boterhammen met tweemaal beleg. Of bij een sandwich van dik gesneden brood is het als gauw drie gewone sneetje met het beleg van één. Brood levert naar verhouding weinig calorieën. Het zijn eerder boter of margarine en beleg die verantwoordelijk zijn voor veel calorieën. Bovendien bevat brood, met namen de bruine, volkoren en meergranen soorten, ook veel voedingsvezels. De vezelrijke boterhammen zorgen voor een verzadigd gevoel. Zo'n verzadigd gevoel voorkomt dat je ten prooi valt aan een honger gevoel. De verleiding is dan groot om te eten wat maar voorhanden is. Dat zijn vaak voedingsmiddelen die naar verhouding veel vet en energie bevatten. Consumenten die op hun gewicht letten doen er goed aan brood als basis te kiezen. Brood levert immers veel waardevolle voedingsstoffen en bevat maar weinig vet. Maar je niet dik
Maar je niet dik
De overheid voert via het Voedingscentmm momenteel een campagne waarin het belang van plantaardige, vezelrijke producten als brood, groente en frait onder onze aandacht wordt gebracht. De campagne, getiteld 'Maak je niet dik', wijst op het belang van een gezond evenwicht tussen energieiimame en energieverbruik. Vooral mensen tussen de 25 en 35 jaar schijnen niet zo'n gezond voedingspatroon te hebben. De campagne verbiedt geen voedingsmiddelen, maar toont slimme combinaties van verstandige energiebronnen en lichamelijk bewe ging
Wie dikkere sneden brood snijdt, zou zich dus minder dik over de lijn hoeven te maken. Maar zelf brood snijden heeft ook nog een aantal andere pluspunten. Het heeft iets gezelligs, het biedt plezier. Denk aan vers, op de ovenvloer gebakken, knapperig rond brood. Of zo'n wat afgeplat, fraai opengebarsten vloerbrood waaruit de geur nog opstijgt. Leg het op een grote plank, zet een grof gekarteld broodmes erin, luister naar het gekraak en geknisper en verras je met de aanblik van het veerkrachtige kruim. Bovendien heeft het ook wel iets stoers, je eigen brood snijden. Een brood dat van de eigen snijplank komt staat ook gezellig op tafel. Op het Franse platteland maak je het nog wel mee dat de gastvrouw aan de table d'hote het brood tegen haar schort drukt en er groet sneden van afsnijdt en die op je bord legt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 maart 2003
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's
![Zelf brood snijden](https://www.digibron.nl/images/generated/eilanden-nieuws/reguliere-editie/2003/03/07/1-thumbnail.jpg)