Bedrijf verkopen? Begin de onderhandelingen met een intentieverklaring!
Denkt u wel eens na over de verkoop van uw bedrijf, of heeft u plannen om een onderneming over te nemen? Bij een overname komt veel kijken. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat de onderhandelingen zo soepel mogelijk verlopen?
Na 15 jaar succesvol zakendoen wU Roel van Veen zijn florerende handelsbedrijf verkopen. Tijdens een ontmoeting met zijn adviseur vertelt hij dat hij in contact is gekomen met een potentiële koper waarmee hij de onderhandelingen in wil gaan. Geïnteresseerd vraagt de adviseur hem naar de inhoud van zijn intentieverklaring en wie hem zal begeleiden bij het verkoopproces, waarop Roel hem nietbegrijpend aankijkt.
Intentieverklaring
De adviseur legt uit dat het verstandig is om in de beginfase van de onderhandeüngen de globale afspraken vast te leggen m een intentieverklaring. Deze verklaring is een voorloper van de koopovereenkomst, maar vnjblijvend is deze niet. Het is een bondig stuk waarin de uitgangspunten voor de onderhandelingen worden vastgesteld. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over geheimhouding en exclusiviteit (gedurende de onderhandelingen voeren partijen geen besprekingen met derden). Daarnaast wordt vaak vastgesteld dat de aspirant koper de gelegenheid krijgt om de juistheid van de informatie door een accountant te laten onderzoeken (due diligence). Vervolgens kan het tijdspad, de geldigheidsduur en de uitgangspunten bij het vaststellen van de verkoopprijs worden bepaald. Ten slotte is het mogelijk ontbindende voorwaarden vast te leggen, zodat duidelijk is wanneer partijen zich kunnen terugtrekken zonder schadeplichtig te zijn.
Advies
Al kan iedereen een intentieverklaring opstellen, het is altijd raadzaam advies in te winnen bij deskundigen, zoals een advocaat of notaris. Een onderneming kun je maar één keer verkopen, dus zorgvuldigheid is geboden. Roel is blij dat hij het advies heeft opgevolgd. Na diverse onderhandeUngsronden is een koopovereenkomst vastgesteld welke naar volle tevredenheid door beide partijen is ondertekend.
Ervaring leert dat veel ondernemers te laat beginnen als het gaat om een bedrijfsovername. Zorg er daarom voor dat u in een vergeUjkbare situatie de juiste stappen neemt om tot een succesvolle verkoop te komen en, indien de verkoop uiteindeUjk niet doorgaat, er voldoende zaken zwart op wit staan om zonder vervelende gevolgen weer verder te kunnen met uw bedrijf.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 maart 2003
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's
