Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Vijf jaar Slagerij Van Zuidland in Dirksland

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Vijf jaar Slagerij Van Zuidland in Dirksland

2 minuten leestijd Arcering uitzetten

Vijf jaar geleden vestigde Slagerij Van Zuidland zich in de Zomerstraat in Dirksland. Van hun gang van Schouwen-Duiveland naar Goeree-Overflakkee hebben Janneke en Laurens van Zuidland nog geen spijt gehad. Volgens de heer Van Zuidland hebben ze in de afgelopen vijf jaar "van lieverlee wat uitgebreid". En is de slagerij geworden tot wat het nu is.

Van Zuidland erkent dat het in stand houden van een slagerij in deze tijd geen kleinigheid is. Dat heeft verschillende oorzaken. Allereerst is daar de concurrentie van de supermarkten, waar veelal het voorverpakte vlees voor het grijpen ligt en naast de dagelijkse boodschappen direct kan worden meegenomen. Een andere heel belangrijke oorzaak voor het verdwijnen van veel zelfstandige slagerijen is de steeds strenger wordende regelgeving van de overheid op het houden en slachten van vee. Ook hebben in het verleden de ziektes MKZ en BSE en nu de Vogelpest een zware druk op de sector gelegd. Dit heeft er volgens Van Zuidland toe geleid dat er momenteel maar vijf zelfstandige slagerijen op Goeree- Overflakkee te vinden zijn.

Veehandel

De Dirkslandse slager komt uit een familie van veehandelaars. Zo betrekt hij het rundvlees van zijn vader, die veehandelaar is in Zierikzee. De andere vleessoorten zoals varkens- en schapenvlees wordt ook van bedrijven uit de regio betrokken en elders op Goeree-Overflakkee geslacht.

Ondanks de wat moeilijke omstandigheden waaronder tegenwoordig een slagerij gerund moet worden, verklaart Van Zuidland dat er zeker nog wel een toekomst is voor de ambachtelijke slagerij, "want voor een goede slager is er altijd plaats"". In de afgelopen jaren heeft hij een grote toename geconstateerd in het verzorgen van barbecuepakketten. "Er liggen nu al reservenngen klaar voor de zomermaanden", zegt Van Zuidland. De slagerij levert dan totaalpakketten van branders tot sauzen. Gok verzorgt Van Zuidland kant-en-klaar maaltijden. Een andere trend ziet hij in het gegeven dat er bij feestelijke gelegenheden, zoals verjaardagen en bruiloften, steeds meer een cadeaucheque van de slager tussen de geschenken te vinden is.

Winkelcentrum Nadat de familie enige tijd bij de slagerij heeft gewoond, besloten ze weer naar Nieuwerkerk te verhuizen omdat er uitbreidingsplannen liggen voor de slagerij. Toch zijn deze plannen nog even in de ijskast gezet, want Van Zuidland wil eerst de plannen afwachten voor de eventuele bouw van een nieuw winkelcentrum op de plaats van het voormalige kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente. Hij staat niet te trappelen om zijn plaatsje in het centrum van Dirksland te verlaten, maar als er een winkelcentrum komt, wil hij toch wel meegaan.

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 maart 2003

Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's

Vijf jaar Slagerij Van Zuidland in Dirksland

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 maart 2003

Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's