Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

De asperges schieten weer uit de grond in Herkingen

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

De asperges schieten weer uit de grond in Herkingen

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

Sinds korte tijd zijn de asperges weer volop aanwezig bij de familie Van der Velde aan de Peuterdijk in Herkingen. Zes dagen per week worden deze snelle groeiers in alle vroegte gesneden, zodat er vrijwel altijd ‘dauwverse’ asperges aanwezig zijn bij de Herkingse akkerbouwer.

Sinds 1989, toen de eerste aspergeplanten de grond in gingen, heeft de familie iedere jaar tussen half april en eind juni de handen vol aan deze bijzondere groente. Met plezier vertellen de Van der Veldes over hun aspergeteelt. Vier jaar na het planten geeft de asperge pas de volle oogst. Maar dan kan er jaren lang van dezelfde planten geoogst worden. De heer Van der Velde legt uit dat de oogst tussen het vierde en tiende jaar het grootst is. Maar de kwaliteit van de asperges heeft te maken met de kwaliteit van de grond. Er zijn zelfs gevallen bekend dat er in de volkstuin aspergeplanten zijn die tussen de veertig en vijftig jaar oud zijn en waar nog jaarlijks van geoogst wordt.

Groene asperges

Op het bedrijf in Herkingen - de enige aspergeteler op het eiland - worden alleen groene asperges geoogst. Enkele jaren terug waren de groene asperges niet zo bekend in Nederland, men at voornamelijk witte asperges. Dit in tegenstelling tot de landen rond de Middellandse Zee en Amerika waar de groene asperges het meest populair waren.

Toch zijn het geen verschillende planten, want de kleur heeft te maken met de wijze van oogsten. Van der Velde legt uit dat witte asperges op ‘ruggen’ groeien, “net als witlof’. De stengel groeit onder de grond en wordt niet aan het daglicht blootgesteld. Vlak voordat ze boven de grond uitkomen worden ze gesneden waardoor de witte stengel geoogst wordt. De groene asperge, daarentegen groeit niet op een rug maar steekt de kop direct uit de vlakke grond. De stengel, die met kracht uit de grond komt, groeit onder de gunstigste omstandigheden wel twaalf tot vijftien centimeter per dag. Als deze stengels dan op goede lengte zijn worden ze bij voorkeur ’s ochtends vroeg gesneden. De invloed van het zonlicht, dat onbeperkt de stengels kan beschijnen, zorgt voor de groene kleur van de asperge. Doordat de groene asperge ongehinderd door kan groeien hebben de stengels een zachte huid. Ze behoeven daarom nauwelijks geschild te

worden. Dit in tegenstelling tot de witte asperges, deze zijn door de aarde van het aangelegde ‘bed’ heen gegroeid en hebben zodoende een harde bast die wel geschild dient te worden.

De oogst van de asperge stopt vrijwel overal in het land op dezelfde datum en wel op 23 juni. Volgens Van der Velde is dit nodig omdat anders er teveel van de plant gevraagd wordt, als er steeds nieuwe scheuten geleverd moeten worden. Na de oogst kan de plant ongehinderd doorgroeien en ze doet dit zo uitbundig dat er in september een aspergebos verrijst van soms wel twee meter hoog! De lange dode stengels worden in het najaar fijn gemalen en vormt in de grond weer een soort bemesting.

Winkel

Op hun bedrijf in Herkingen en nog een akker in Oude Tonge, zijn er in het aspergeseizoen in de vroege ochtend wel twintig mensen actief om de asperges te snijden. Nadat de asperges van de akker zijn ‘weggesneden’ worden ze in de schuur bij Van der Velde gewassen, gesorteerd en op maat gesneden. Een gedeelte van de oogst wordt via een groothandelsorganisatie verkocht. Maar een groot deel van de asperges verkoopt mevrouw Van der Velde in ‘haar’ winkel bij het bedrijf. In de verkoopruimte

blijkt dat er met asperges veel variatie mogelijk is. Naast het gebruik als groente wordt het ook gebruikt als hapje tussendoor of op feestjes: de asperges uit de oven, gewikkeld in bladerdeeg. Ook probeert mevrouw Van der Velde enkele malen in het seizoen op zaterdag een ‘pizzadag’ te organiseren. Ze maakt dan volgens speciaal recept pizza’s, die dan - als extraatje - bij hun bedrijf verkocht worden.

In de loop der jaren hebben de Van der Veldes een grote klantenkring opgebouwd. Naast de vele Duitse toeristen, komen ‘van heinde en verre’ mensen naar de boerderij in Herkingen om hun asperge-inkopen te doen.

Gezonde groente

De asperge blijkt een gezonde groente te zijn. Volgens Van der Velde vallen ze in de ‘gezondheidscategorie’ van de broccoli en de spruitjes. In Amerika wordt de asperge genezende krachten toegerekend bij erge ziektes. Maar zo ver wil Van der Velde niet gaan. Hij houdt het er op dat het gewoon een gezonde en lekker groente is.

Tijdens de Landelijke Fietsdag op 10 mei is het open-dag op het bedrijf in Herkingen. In de vorige jaren bezochten honderden belangstellenden de aspergeboerderij. En ze hebben er dit jaar weer veel verwachtingen van!

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 mei 2003

Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's

De asperges schieten weer uit de grond in Herkingen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 mei 2003

Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's