De aanloop tot een bezuinigingskabinet
Misschien was u liet alweer een beetje vergeten maar 22 januari koos Nederland zich een nieuw volksvertegenwoordiging. In een tijd dat alles vlu vlug, vlug, moet wil het de aandacht blijven houd lijkt dat heel lang geleden. Zeker als we bedenke dat er in Irak inmiddels een oorlog werd gevoerd en z veel andere zaken ons ook bezig hielden.
Aan de ene kant toont dit het betrekkelijke van een wisseling van de wacht in Nederland. In wereldpespectief gezien, is het maar een rimpeling aan het oppervlak. Aan de ander kant zou je bijna vergete Nederland moet geregeerd worden.
Dat de burger tot nu toe betrekkelijk weinig merkte van het feit dat het kabinet demissionair is, valt te verklaren uit het feit dat de hoofdrolspelers van het kabinetBalkende het tweede kabinet van die naam in d steigers zetten. Toch is de huidige formatieperiod niet uitzonderlijk lang. Ze is wel grillig en verloop onder zeer ongunstige uitwendige omstandighede Vooral de laatste dagen leek het wel of de besprekigen van gisteren waren ingehaald door de economisch slechtweervoorspellingen van vandaag. Het waarschijnlijke kabinet BalkenendeZalmDit
Het waarschijnlijke kabinet BalkenendeZalmDittrich, wat woensdagmiddag programmatisch zijn beslag kreeg, heeft een grillige voorgeschiedenis. D Opkomst van de nieuwe politicus Fortuijn, de wijz waarop hij werd bejegend en zijn gewelddadige doo schudde de onlustgevoelens die er ten aanzien van d Haagse politiek heersen los. Het betekende het eind van de Paarse coalitie die overigens weinig daadkracht meer uitstraalde. PvdA en WD waren op elka uitgekeken. Het CDA had geleerd een toontje lager t zingen en was van het middenveld verdreven, z dacht men. Het zou dus nooit meer worden zoals het was. De verkiezingswinst van het CDA van Balkenende was wat dat betreft een grote verrassing (of voor anderen een teleurstelling). De WD maakte daarna de ommezwaai naar een cen
De WD maakte daarna de ommezwaai naar een centrumrechts kabinet van CDA, WD en de nieuwkome 'LPF. We weten hoe dat kabinet ten gronde ging aanhe feit dat deze debutant intern geen orde op zaken had. En toen was daar in Januari ineens weer de PvdA. Tewijl de WD afzag van verdere regeringsdeelname dwong de kiezer de socialisten met het CDA in zee te gaan. Daarmee moest de centrumfunctie van de laatste partij worden erkend. Het was toen uiteraard al overbekend dat er magere jaren in het vooruitzich zijn. Achteraf zal PvdAleider Bos misschien helemaa niet zo verdrietig zijn dat zijn partij niet verantwoordelijk hoeft te zijn voor de grootscheepse operatie om tering en nering weer op een lijn te krijgen.
Het laat zich raden dat de WD politiek wordt betaald voor de gang naar het regeringspluche. Daarna moe er worden gezocht naar een derde partner Helaas werden CU en SGP uiteindelijk niet geaccepteerd, zij het dat er wel afspraken over ethische kwesties in he verslag van de informateurs werden opgenomen, d duidelijk maken dat de leiders van die partijen niet voor niets in onderhandeling zijn geweest We wachten af of die uitspraken ook in het regeerakkoord staan. D66 werd de derde coalitiepartner Zeg nooit 'nooit', en als je het zegt, zeg het dan zo datje later kunt zeggen dat het een strategisch 'nooit' was, zal de kampioen voor politieke helderheid gedacht hebben.
in ieder geval, dezer dagen hebben de fracties van d drie partijen zich over het akkoord gebogen. Zij zijn a te lang op de achtergrond betrokken bij dat proces om nee te zeggen. Gemor uit partijgelederen zal pas lat komen, hoewel de hypotheekrente de gemoederen aardig bezighoudt Wisselgeld?
Bij D66 ligt het anders. Daar hangt deelname a deze regering af van het oordeel van het partijcongr dat zondag helaas op zondag wordt gehouden. zal een moeilijke vergadering worden, ti/leedoen wijl er zo'n machtige oppositie is, waar D66 politie affiniteit mee heeft, lijkt op politieke zelfvernietiging Niet meedoen levert van hetzelfde laken een pak Nie meedoen zal wellicht leiden tot een minderheidskabnet De steun van gelegenheidscoalities wordt dan ineens erg actueel. Inderdaad, de besprekingen m CU en SGP waren verstandig. Hoe dan ook, we gaan spannende tijden tegemoe
Hoe dan ook, we gaan spannende tijden tegemoe Nederland staat er slecht voor, de broekriem mo worden aangehaald 'Nederland staat er slecht voo hoe durven we dat zo schrijven? Het gaat minder goe dan we gewend waren. Is het zo erg om met z'n alle even passen op de plaats te maken'' in feite is he onbegrijpelijk dat we het bezuinigingenpakket moesten dichten met een lagere bijdrage aan de ontwikkelingsgelden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 mei 2003
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's